Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Και μικραίνει και ακριβαίνει το καλάθι της νοικοκυράς

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ (-1,5% ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ), ΑΛΛΑ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
25,5% οι ετήσιες ανατιμήσεις στα φάρμακα και 7,9% στα τιμολόγια της ΔΕΗ 
Ο πληθωρισμός συνέχισε να πέφτει με το ξεκίνημα του 2014, αν και με βραδύτερο ρυθμό, όμως η τσέπη του καταναλωτή λίγο το ένιωσε. Συγκεκριμένα, επιβραδύνθηκε η ετήσια κάμψη των τιμών κατανάλωσης τον Ιανουάριο 2014 σε -1,5% από -1,7% που ήταν τον Δεκέμβριο και -2,9% τον Νοέμβριο 2013, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο μέσο κι ιδιαίτερα στο φτωχό νοικοκυριό, αφού βασικά προϊόντα διατροφής και κατανάλωσης γνώρισαν αντιθέτως αύξηση των τιμών τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώθηκαν ετήσιες ανατιμήσεις στα φάρμακα (25,5%), στα τιμολόγια της ΔΕΗ (7,9%), στα γαλακτοκομικά-αβγά και στον καπνό (2,2%), στο ελαιόλαδο (2,1%) και στο νωπό μοσχάρι (1,6%), ενώ αντίστοιχα τις μεγαλύτερες...
μειώσεις τιμών είχαν οι νωπές πατάτες (5,2%), το φυσικό αέριο (4%) και η βενζίνη (3%).

Βεβαίως η οικονομία παραμένει σε αποπληθωρισμό, αφού τον Ιανουάριο 2013 οι τιμές κατανάλωσης γνώρισαν αντίστοιχη αύξηση τιμών 0,2%. Επίσης, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, καταγράφηκε μείωση 1,2%, έναντι μηνιαίας αύξησης 0,9% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο ως προς τον Νοέμβριο 2013. 
Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2013 - Ιανουαρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,1%, έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Μπάζει νερά η ύφεση... της οικονομικής ύφεσης
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ 
«Δαγκώνουν» οι τιμές στα βασικά είδη
Αντίθετα με τις προσδοκίες αρκετών αναλυτών που περίμεναν το δ' τρίμηνο 2013 μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από το γ' τρίμηνο, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε ετήσια μείωση 2,6% με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό συρρίκνωσης που καταγράφεται από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο Μνημόνιο, το 2010. Υπενθυμίζεται πως στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 3%, στο δεύτερο τρίμηνο κατά 3,7% και στο πρώτο τρίμηνο κατά 5,5%.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία φέρνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2013 περίπου στο 3,7%, έναντι πρόβλεψης 4% στον Προϋπολογισμό και επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές προβλέψεις για σταδιακή έξοδο από την ύφεση το 2014 εφόσον βεβαίως συνεχισθεί η παρούσα τάση επιβράδυνσης του 2013.

Πρόκειται για εξέλιξη εξαιρετικά θετική εάν είναι βεβαίως και πραγματική. Το λέμε αυτό γιατί το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε το δ' τρίμηνο κατά 6,3% (περισσότερο από το μέσο όρο των τριών προηγούμενων τριμήνων) και για να πέσει σε όγκο κατά 2,6% προϋποθέτει μία πολύ μεγάλη πτώση των τιμών του ΑΕΠ (αποπληθωριστή) κατά 3,8% στο δ' τρίμηνο.

Το γιατί είναι παράδοξα έως ανεξήγητα μεγάλη η κάμψη του αποπληθωριστή του ΑΕΠ γίνεται αντιληπτό από τα εξής δεδομένα:

α με αποπληθωριστή -3,8% στο δ' τρίμηνο, στο σύνολο του 2013 ο μέσος αποπληθωριστής είναι -2,6% όταν η επίσημη πρόβλεψη ήταν -1,1%, δηλαδή μικρότερη του μισού αυτής,

β παρατηρούμε ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ μειώνεται ολοένα και περισσότερο από τρίμηνο σε τρίμηνο (-1,4 το α' τρίμηνο, -2,4% το β' τρίμηνο, -2,9% το γ' τρίμηνο και -3,8% το τελευταίο), εξέλιξη που λογικά έπρεπε να υποδηλώνει το βάθαιμα της ύφεσης -καθώς οι τιμές πέφτουν όταν η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης- κι όχι τον περιορισμό της,

γ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε σταθερά σε όλα τα τρίμηνα του 2013 από 5,8% έως 6,8% κι αν δεν υπήρχε η σταθερή αύξηση στη μείωση του αποπληθωριστή δεν θα εμφανιζόταν επιβράδυνση της ύφεσης στην οικονομία...

δ επειδή ο αποπληθωριστής καλύπτει την εξέλιξη στο σύνολο των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών της οικονομίας ενώ ο πληθωρισμός αφορά τιμές αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται, και επειδή ο τομέας της κατανάλωσης αφορά το 70% της οικονομίας κι εκεί οι τιμές έπεσαν στο σύνολο του έτους 2,2%, αυτό σημαίνει πως για να έχουμε αποπληθωριστή ΑΕΠ -3,8% τότε στο υπόλοιπο τμήμα της οικονομίας (επενδύσεις-αποθέματα) οι τιμές πρέπει να κατέρρευσαν κατά -7,7%!

Το πόσο ρεαλιστικά είναι τα παραπάνω νούμερα θα διακρίνουμε όταν θα έχουμε τα οριστικά και αναλυτικά στοιχεία για την πορεία όχι μόνο του ΑΕΠ αλλά και της κατανάλωσης και των επενδύσεων συγκεκριμένα. Εδώ θα αρκεστούμε να επισημάνουμε το εξής: αν ο αποπληθωριστής το 2013 ήταν -1,1% σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τότε η μείωση του ΑΕΠ για το σύνολο του 2013 δεν θα ήταν -3,7% αλλά -5,2% και βέβαια θα είχαμε καταφανή διάψευση των κυβερνητικών προβλέψεων...

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.