Για ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών που κατασκευάστηκαν με απευθείας αναθέσεις και κόστισαν υπέρογκα ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό κάνουν λόγο σε ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Μαρία Γιαννακάκη και Ασημίνα Ξηροτύρη.
Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούνται στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για τη δημιουργία ιστοσελίδων που εντάσσονται στα πλαίσια πληροφοριακών συστημάτων των...
διαφόρων ειδικών και γενικών γραμματειών, οι οποίες κόστισαν συνολικά από 1 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ!
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία ιστοσελίδων
Όπως προκύπτει από παλαιότερα δημοσιεύματα αλλά και από παλαιότερες απαντήσεις των Υπουργείων προς στη Βουλή, υπάρχουν ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών που κατασκευάστηκαν με ιδίους πόρους και το κόστος τους κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες που κόστισαν συνολικά από 1 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ!
Το Υπουργείο Εξωτερικών, με απευθείας αναθέσεις, ως επί των πλείστων, για τη δημιουργία ιστοσελίδων που εντάσσονται στα πλαίσια πληροφοριακών συστημάτων των διαφόρων ειδικών και γενικών γραμματειών και υπηρεσιών του φαίνεται να έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με κονδύλια ύψους 1.977.190 ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα.
Από τα στοιχεία μας προκύπτει ότι:
• Η μελέτη και η κατασκευή της επίσημης ιστοσελίδας του ΥΠΕΞ αναπτύχθηκε από ομάδα στελεχών του ΥΠΕΞ, συνολικής δαπάνης 98.213 ευρώ.
• Το κόστος των ιστοσελίδων της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας προμήθειας του σχετικού εξοπλισμού, καθώς και των υπηρεσιών εκπαίδευσης, ανήλθε στο ποσό των 423.604,58 ευρώ (με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό)
• Για τη δημιουργία ιστοσελίδων της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων-Πύλη Διεθνών Χρηματοδοτήσεων δαπανήθηκαν 30.714 ευρώ.
• Η ανάπτυξη των ιστοσελίδων τριών εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου φαίνεται να έχουν κοστίσει συνολικά 133.502 ευρώ.
• Τέλος, για την ανάπτυξη της Επιχειρησιακής Πύλης e-ΥΠ.ΕΞ. (Πύλη Προξενείων), είχε προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος ανατέθηκε στην Ένωση εταιρειών «Siemens Α.Ε. Ηλεκτροτεχνικών Έργων» και «Quallity & Reliability Α.Ε. Εφαρμογές υψηλής Τεχνολογίας Α.Β.Ε.Ε.», έναντι του ποσού των 1.291.150, 00 ευρώ!, χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμα η παραγωγική λειτουργία.
Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε να δώσει για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα συγκεντρώνει το σύνολο των άλλων διαδικτυακών τόπων του υπουργείου, το ποσό των 904 χιλ. ευρώ!
Με βάση τα προαναφερθέντα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με την οικονομική ύφεση να διανύει τον έβδομο χρόνο, με τα εισοδήματα να έχουν μειωθεί κατά 30%, με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να βρίσκεται στην ανέχεια, τη φτώχεια και σε ανθρωπιστική κρίση, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία το υπουργείο επιταχύνει κιόλας την πραγματοποίηση μίας τέτοιας δαπάνης. Υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη για την επιτάχυνσή του σε μία τέτοια οικονομική περίοδο;
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη και τη χώρα; Θα είναι αντιστοίχου μεγέθους;
3. Η ενσωμάτωση όλων των υφιστάμενων ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ μπορεί να χρειάζεται για μια πιο λειτουργική χρήση αλλά πως δικαιολογείται το ύψος αυτής της δαπάνης για κάτι τέτοιο; Δεν θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η ανάπτυξη με ιδίους πόρους όπως έχει ήδη γίνει στο παρελθόν ώστε το κόστος τους να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα;
Οι βουλευτές που ερωτούν
Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη
Μαρία Γιαννακάκη
Νίκος Τσούκαλης...
tribune μέσω nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.