Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

«Όχι στις κατασχέσεις» λένε συλλογικότητες και πολίτες

Μόνο το πρώτο δεκάμηνο του προηγούμενου έτους 2,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί δραματικά εντός του 2014. 
Για αυτό το λόγο κινητοποιείται ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής που ενημερώνει και οργανώνει τους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στη λεηλασία του...
ανύπαρκτου εισοδήματός τους.

Πολίτες σε κατάσταση πολιορκίας. Πολίτες σε κατάσταση ομηρίας χρέους. Πολίτες που συνωστίζονται καθημερινά στις εφορίες για την αποπληρωμή δυσβάσταχτων οφειλών. Πολίτες ενός κράτους με επιλεκτική μνήμη: ενός κράτους που αγνοεί τη λίστα Λαγκάρντ και τους «επώνυμους» φοροφυγάδες, αλλά με ενάργεια θυμάται ευτελή οφειλόμενα ποσά προβαίνοντας σε κατασχέσεις σπιτιών, καταθέσεων, επίπλων. Πολίτες όμηροι ενός κράτους που έχει αποφασίσει να κατασχέσει τις ζωές των ανθρώπων του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το πρώτο δεκάμηνο του προηγούμενου χρόνου 2,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί δραματικά εντός του 2014. Ενώ έρχεται και η επιβολή ποινών σοκ με τη μορφή μηνιαίου τόκου καθώς και προστίμων από 10% έως και 30% για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης για 1.645.000 παροχές δεν πληρώθηκαν τα χαράτσια στα ακίνητα που επιβλήθηκαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το 2011 και το 2012. Χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς ακινήτων ενώ ήδη σε τέσσερις εφορίες έχει εφαρμοστεί πιλοτικά και αναμένεται να επεκταθεί το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.

Το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Αττικής πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα, το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Α΄Αθηνών, μία εκ των τεσσάρων που ήδη εφαρμόζουν τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις. «Όπως μας ενημέρωσε η διευθύντρια της ΔΟΥ, ήδη 1.000 ηλεκτρονικές κατασχέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη συγκεκριμένη εφορία», αναφέρει στο UNFOLLOW ο Γιάννης Ανδριανός, φοροτεχνικός, μέλος του Συντονιστικού, και προσθέτει: «Επιχείρησε να μας πείσει κατά την πρωινή μας παρέμβαση ότι για οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν ενεργοποιείται το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στα χέρια μας έχουμε ενημερώσεις ηλεκτρονικών κατασχέσεων για ποσά 1.000 και 2.700 ευρώ».

Κατά τη διάρκεια του 2013 πραγματοποιήθηκαν με συμβατικό τρόπο περίπου 50.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Οικονομικών προτεραιότητα στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις θα είχαν όσοι οφείλουν περισσότερα από 100.000 ευρώ. Γεγονός που ωστόσο διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος της πλειονότητας των πολιτών αυξάνει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 τα συγκεκριμένα ποσά είχαν υπερβεί τα 8,2 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Συντονιστικού των Συλλογικοτήτων, νέος γύρος αφαίμαξης των πολιτών έχει τεθεί σε ισχύ και αφορά:
  • Τις ειδοποιήσεις για το χαράτσι του 2011, που βεβαίωσαν πλέον οι εφορίες μέσα στο 2013.
  • Τις ειδοποιήσεις μέσα στο 2014 για τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ του 2012 που δεν πληρώθηκαν. Τα χαράτσια επίσης του 2011 και 2012 για όσους βρέθηκαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έγιναν το 2013. Επίσης «τρομοκρατικά, στην προσωποποιημένη ηλεκτρονική πληροφόρηση του υπουργείου γράφουν ημερομηνίες λήξης, παρότι δεν έχουν στείλει έγγραφες, ως όφειλαν, ειδοποιήσεις».
  • Τον αυξημένο νέο φόρο για τα εισοδήματα του 2013 με την κατάργηση του αφορολόγητου ενώ εφαρμόζουν νέα εκβιαστικά εισπρακτικά μέτρα με το ληστρικό ποινολόγιο τοκογλυφικών προσαυξήσεων για όλο ή για κάθε υπόλοιπο οφειλής σε περίπτωση τμηματικής καταβολής οποιουδήποτε ποσού, μέχρι και 100 φορές πάνω από τα τραπεζικά επιτόκια.
  • Ηλεκτρονική κατάσχεση χωρίς ειδοποίηση από τραπεζικούς λογαριασμούς αδιακρίτως μισθοδοσίας, συντάξεων και καταθέσεων. Σε δεύτερο στάδιο επίκειται η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας και πλειστηριασμός.
Πάντως το τηλέφωνο του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής (211 800 20 55) δεν σταματά να χτυπά. Πολίτες από όλη την επικράτεια ενημερώνονται, ζητούν συνδρομή για την ανάπτυξη αντίστοιχων συλλογικοτήτων στην περιφέρεια. Η συλλογικότητα συνδράμει και αποτρέπει πλειστηριασμούς, διακοπές ρεύματος και νερού. Γιατί, όπως επισημαίνουν, το ζήτημα είναι συλλογικό και όχι ατομικό, και όταν η αδικία γίνεται καθεστώς, η αντίσταση γίνεται καθήκον.

Ντίνα Ιωακειμίδου
από unfollow