Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ματωμένο το πλεόνασμα

ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Ο κ. Σταϊκούρας παίζει με τα νούμερα και δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι πιο σφικτή από τη Eurostat στον υπολογισμό των στοιχείων 
Το 2013 η κυβέρνηση ξεπέρασε το στόχο για μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, πετυχαίνοντας πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, ενώ τον Ιανουάριο 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα διπλάσιο αυτού του Ιανουαρίου 2013, υποδηλώνοντας τη συνέχεια στην πιστή τήρηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) και τους στόχους της τρόικας.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να πετύχει για το 2013 ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα προκειμένου να πείσει την τρόικα για τις θέσεις του, καθώς αναμένει να εισπράξει περίπου 500 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια και άλλα 480 εκατ. ευρώ από τα μερίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος. Ευελπιστεί δηλαδή σε ένα πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ με βάση...
τη μεθοδολογία ΠΟΠ.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, πως δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (Eurostat) είναι υπερδιπλάσιο φθάνοντας τα 3,9 δισ. ή 2,1% του ΑΕΠ -δηλώσεις που ίσως προκάλεσαν και την πρόσφατη αντίδραση του επικεφαλής της Eurostat- δεν τεκμηριώνονται από την απόφαση του Eurogroup (4.12.2012) που λέει ρητά πως τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs) πρέπει να αφαιρούνται από τα συνολικά έσοδα. Αν ισχύει αυτό, τότε πρέπει να αφαιρεθούν 2,7 δισ. και το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τη μεθοδολογία Eurostat περιορίζεται στα 1,2 δισ. ή 0,66% του ΑΕΠ...

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Ιανουάριο 2014 παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 595 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 177 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για πλεόνασμα 719 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 955 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση αυτή του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δύο κονδύλια -επιστροφές φόρων και δαπάνες Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)-, που πέρσι συστηματικά υπολείπονταν των στόχων τους, φέτος τον Ιανουάριο τους υπερβαίνουν, ίσως και για προεκλογικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 294 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (99 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 308 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 208 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (100 εκατ. ευρώ) και κατά 241 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους έχουν σημαντικά μειωθεί. Ανέρχονται, τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Μειωμένες κατά 50% μέσα στο 2013.

Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ από enet