Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Aπόγνωση, πείσμα και αξιοπρέπεια...

Στα χαλάσματα της Κεφαλονιάς οι κάτοικοι που έχασαν περιουσίες και βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο, δεν το βάζουν κάτω και ας «χορεύει» ακόμα ο Εγκέλαδος.

Σπίτι τους είναι το γήπεδο μπάσκετ. Κρεβάτι τους, το στρώμα γυμναστικής. Κουζίνα τους, το συσσίτιο. Σε μία μέρα τα έχασαν όλα. «Μία ολόκληρη ζωή. Δεν είναι και λίγη».

Είναι οι κάτοικοι της Παλικής που ζουν στη Δυτική Χερσόνησο της Κεφαλονιάς και...
μιλούν στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Στο επίκεντρο του σεισμού είδαν τον Άγιο Δημήτριο να «χορεύει», «τη γη να φουσκώνει σαν ψωμί» και «τα κορμιά των δέντρων να σκάνε».

Μα, δεν το βάζουν κάτω. «Ποιος θα μου το ‘λεγε, πώς θα βάλω την κάσκα του μηχανικού για να μπω στο σπίτι μου να πάρω τα τελευταία», μονολογεί κάτοικος του νησιού.

Πατάει πάνω σε μία μάζα από συντρίμμια. Αυτό έως και πριν από δύο εβδομάδες, ήταν το σπίτι του. Ήχος από θρύψαλα βγαίνει μέσα από τα γκρεμισμένα παράθυρα κάθε φορά που η γη τρέμει.
«Δεν σταματάει ο... διάολος. Δίνει συνεχώς», λένε στην εφημερίδα οι Κεφαλονίτες.

Πολλοί έφυγαν, περισσότεροι όμως είναι αυτοί που έμειναν. Περιπολούν τα σπίτια τους με τα αυτοκίνητα, φτυαρίζουν τα τσιμέντα. Φοβούνται «τον μεγαλύτερο σεισμό που θα μας αποτελειώσει. Δεν έχει ακόμα ξεθυμάνει».

Ακατάλληλα τα μισά σπίτια

Την ίδια ώρα, δύο Κέντρα Τύπου τέθηκαν σε λειτουργία στην Κεφαλονιά για να ενημερώνουν σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αλλά και την πορεία των τεχνικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το βράδυ του Σαββάτου, προσωρινά ακατάλληλα κρίθηκαν τα 1.440 από τα 3.378 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο νησί.

Δείτε τι είπε, στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος,για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι δύο ισχυροί σεισμοί στην Κεφαλονιά.

Από nonews-NEWS