Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ευ. Βενιζέλος "σταύρωσε" τους "58"

"Όλα για όλα" για την πολιτική διάσωσή του και την αποφυγή της απόλυτης εκλογικής συντριβής του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τα παίζει ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρώντας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια κινήσεων ως προς αυτό, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Αντ. Σαμαρά.

Η αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε μαζί με τον πρωθυπουργό για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές με το πρόσχημα της "συμμετοχικότητας" και της "δημοκρατικότητας" εκτιμά ότι θα συμβάλει στην ενεργοποίηση των κομματικών μηχανισμών στον προεκλογικό αγώνα. Ωστόσο αυτό έχει δημιουργήσει συνθήκες ρήξης στις σχέσεις με τους "58" θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνεργασία μαζί τους. Από τη μια η σταυροδοσία προσφέρει λύσεις...
στον Ευ. Βενιζέλο ως προς τη διαχείριση των εσωτερικών ισορροπιών, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο στελέχη όλων των "ομάδων". Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο "καλύπτει" τα εναπομείναντα κορυφαία στελέχη που ζητούσαν σαφείς διευκρινίσεις περί μη απορρόφησης του κόμματος από τους "58".

Από την άλλη, με αυτή την κίνηση, ο Ευ. Βενιζέλος έκοψε μεμιάς τις διεργασίες των "58" να επιλέξουν εκείνοι τον επικεφαλής ώστε να έχουν τον πρώτο λόγο για τις μετεκλογικές διεργασίες. Έχοντας "αδειάσει" και έχοντας αφήσει "εκτεθειμένα" τα στελέχη της πρωτοβουλίας που ευελπιστούσαν σε υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία σε δημιουργία "κεντροαριστερού" φορέα, ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να τους πιέσει για συνεργασία, με τον ίδιο πλέον να έχει δώσει στον εαυτό του την πρωτοβουλία όλων των κινήσεων. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο ρισκάρει μια ολοκληρωτική ρήξη μαζί τους. Εν μέσω πάντως αυτού του πολεμικού κλίματος ο Ευ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες επαναλάμβανε ότι τέτοιες αποφάσεις συμβάλλουν ώστε να σταματήσουν "οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με τον διορισμό ευρωβουλευτών".

Οι "58" εξέτασαν ακόμα και αποχώρηση

Το κλίμα μεταξύ των "58" περιγραφόταν χθες ως εκρηκτικό μετά και τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού τους την Κυριακή. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη της πρωτοβουλίας χαρακτήριζαν "πισώπλατη" την κίνηση του Ευ. Βενιζέλου και υποστήριζαν ότι έγινε σκόπιμα ώστε να τους "αδειάσει". Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μερίδα των "58" εξέταζε χθες το ενδεχόμενο της αποχώρησης από τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ μια άλλη ομάδα προέκρινε την επιλογή της άσκησης μεγάλης πίεσης προς τον Ευ. Βενιζέλο, ώστε να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση, θέση που τελικά φαίνεται να επικρατεί.

Πάντως οι εκρηκτικές συνθήκες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και "58" δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αποχωρήσεις εάν δεν κριθούν ικανοποιητικές οι διαπραγματεύσεις για την επιλογή των υποψηφίων. Στον αντίποδα μια πολύ μικρή μειοψηφία καλωσόρισε εξαρχής την κυβερνητική απόφαση. Ο Χρ. Δερβένης μίλησε (ρ/σ Βήμα) χθες πολύ θετικά, ενώ στη συνεδρίαση της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ και οι Ν. Μπίστης, Γ. Βερνίκος. Υπέρ και οι συνεργαζόμενοι Ηλ. Μόσιαλος και Ανδ. Λοβέρδος.

Ανεξαρτήτως του πώς θα προχωρήσουν οι συνεργασίες για το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη διευρυμένη "μάχη του σταυρού" για να επιμερίσει τις ευθύνες για τυχόν πολύ χαμηλά ποσοστά.

Έντονες αντιδράσεις για "σταυροδοσία" και ψήφο μεταναστών

Παράλληλα, όμως, οι επιλογές του Ευ. Βενιζέλου είναι έντονα αντιφατικές και ενδέχεται να... εκπυρσοκροτήσουν εσωκομματικά. Αυτό διότι η διαμόρφωση πανομοιότυπης ατζέντας και η υιοθέτηση των ίδιων συντηρητικών "εργαλείων" με τον Αντ. Σαμαρά έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με το "μεταρρυθμιστικό έργο" της κυβέρνησης Παπανδρέου, την ώρα που ο Ευ. Βενιζέλος είναι έτοιμος να εντάξει "παπανδρεϊκούς" στο ευρωψηφοδέλτιο.

Το Σάββατο, με αφορμή την κατάργηση του "νόμου Ραγκούση" που επιφέρει τη στέρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους "νόμιμους μετανάστες" και την "αποδόμηση" του "Καλλικράτη" με την τροπολογία για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή, αλλά και την κατάργηση της "ανοικτής διακυβέρνησης" κ.ά., ο Γ. Παπανδρέου με εκτενή οργισμένη δήλωση - παρέμβαση για τη σημερινή κυβέρνηση (άρα και για τον ρόλο του Ευ. Βενιζέλου) άσκησε δριμεία κριτική κατηγορώντας τη ότι "δημιουργεί ένα πολιτικό και ψυχολογικό χάσμα που θα εντείνει την καχυποψία και τον ρατσισμό".

Από τις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος δικαιολόγησε πλήρως την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την ψήφο των μεταναστών λέγοντας ότι "εμείς δεν έχουμε κανέναν πολιτικό λόγο ούτε πολιτική βούληση να αλλάξουμε κάτι που θεωρούμε ορθό και κεκτημένο". Παράλληλα "πέταξε το μπαλάκι" για το τι μέλλει γενέσθαι στους αυτοδιοικητικούς φορείς αναφέροντας ότι "περιμένουμε από την ίδια κεντρική ένωση δήμων και περιφερειών να μας πει τι θέλει και ανάλογα με την τεκμηριωμένη απόφασή της θα δώσουμε μία λύση". Ο Δ. Καρύδης υποστήριξε ότι η σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Χ. Τρικούπη δεν αποτελούσε απάντηση στον Γ. Παπανδρέου.

Κριτική και στην απόφαση για τη σταυροδοσία και στο ζήτημα της ψήφου των μεταναστών άσκησε ο Γ. Ντόλιος δηλώνοντας αφενός (ρ/σ Alpha) ότι "ενόψει προεκλογικής περιόδου το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ταυτίζεται με κόλπα" και αφετέρου ότι "ο πολιτικός μεσαίωνας είναι υπαρκτός από στελέχη που πανηγύρισαν με την απόφαση του ΣτΕ", για να χαρακτηρίσει πάντως "νομικά ανυπέρβλητο το θέμα".

Γ. Ραγκούσης: Κακοποιούν τη Δημοκρατία

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος, με αφορμή την αλλαγή στον "Καλλικράτη" για την ημερομηνία των ευρωεκλογών, μίλησε για "προσχήματα που απλώς καθιστούν την αυτογελοιοποίηση των εμπνευστών της τροπολογίας ακόμη πιο πρόδηλη" και υποστήριξε ότι "αν η Βουλή συνεργήσει σε αυτό το θεσμικό και μικροπολιτικό ανοσιούργημα, θα έχει επιφέρει τη χαριστική βολή στην εναπομείνασα ελάχιστη αξιοπιστία του σημερινού πολιτικού συστήματος".

Για την ψήφο ομογενών και μεταναστών υποστήριξε ότι "η νομική προστασία των δημοτικών εκλογών δεν απαιτεί απαραίτητα νομοθετική αλλαγή η οποία ολοκληρώνει την τραγική οπισθοδρόμηση της χώρας εκεί που οδηγεί η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και του «Δικτύου 21″ που διαφεντεύει το Μέγαρο Μαξίμου". Επιπλέον χαρακτήρισε "λαϊκιστική" την απόφαση για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και αναρωτήθηκε "πόσο μαύρο πολιτικό χρήμα θα απαιτεί η εκλογή ευρωβουλευτή με σταυρό σε μία μόνον εκλογική περιφέρεια 8.000.000 ψηφοφόρων".

Ά. Διαμαντοπούλου: "Παράγκα"
Για "παράγκα" Σαμαρά - Βενιζέλου έκανε λόγο η Ά. Διαμαντοπούλου με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, "ενώ συνεχίζουν την ανατροπή και την πλαγιοκόπηση των μεταρρυθμίσεων που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγιναν από το 2009 και μετά". "Ο ένας επιλύει το πρόβλημα το εσωτερικό του με τους '58' (τους οποίους έχει ήδη αδειάσει), ο άλλος απαντά στον σκληρό πυρήνα της παράταξής του για τους μετανάστες" υποστήριξε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ από avgi