Στο μικροσκόπιο των ορκωτών λογιστών βρίσκονται 118 ανοιχτά προγράμματα διαφόρων ΜΚΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών και τα πορίσματα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα ως τον προσεχή Οκτώβριο.
Τη Βουλή ενημέρωσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη για την πορεία ολοκλήρωσης των ελέγχων και των καταλογισμών των ΜΚΟ, αλλά...
και ειδικά για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που ήταν της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, υπάρχουν συνολικά 198 ανοιχτά προγράμματα. Τον Μάρτιο του 2013 ολοκληρώθηκε ο λογιστικός έλεγχος για τα 80 από τα προγράμματα αυτά, από εταιρεία ορκωτών λογιστών, που επελέγη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού.
Από την πρώτη εβδομάδα δε ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο αρμόδιος υφυπουργός συγκρότησε επιτροπή ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση λογιστικού ελέγχου των υπολοίπων 118 ανοιχτών προγραμμάτων, σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.
Στις 27 Ιανουαρίου 2014 υπέγραψε την απόφαση ανάθεσης με προοπτική να παραδοθούν τα σχετικά πορίσματα ελέγχου έως τον Οκτώβριο του 2014.
Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο κ. Γεροντόπουλος, τον Δεκέμβριο του 2013 έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων για την προώθηση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά στη λειτουργία και τον έλεγχο χρηματοδότησης των ΜΚΟ.
Στη συνέχεια αυτής της σύσκεψης το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στην οποία το υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπείται από την ΥΔΑΣ.
Επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών, έχει συνταχθεί τροποποιητική διάταξη επί του άρθρου 27 του Ν. 4110/2013 η οποία έχει αποσταλεί από τον περασμένο Νοέμβριο στο υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω επεξεργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστική εκκαθάριση των ανοιχτών προγραμμάτων της ΥΔΑΣ.
Το σχέδιο αποβλέπει στη διαφάνεια και στην επίσπευση των διαδικασιών και προβλέπει τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών στην εκκαθάριση των ανοιχτών προγραμμάτων καθώς και το οριστικό κλείσιμό τους σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ.
Ως προς τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, από το 2002 έως το 2006, ανέλαβε την υλοποίηση 32 προγραμμάτων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.
Η «Αλληλεγγύη» έλαβε χρηματοδότηση 123.126.000 ευρώ από την ΥΔΑΣ. Από τα 32 προγράμματα που είχε αναλάβει, τα δέκα έχουν ολοκληρωθεί.
Δηλαδή, η ΜΚΟ έχει υποβάλει τελική έκθεση οικονομικού απολογισμού για την υλοποίηση κάθε προγράμματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών έχουν διεξαγάγει τον απαραίτητο έλεγχο εκάστου προγράμματος, η υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν ελέγξει και εγκρίνει το οικονομικό πόρισμα και οι αντίστοιχοι φάκελοι χρηματοδότησης έχουν κλείσει.Οι φάκελοι των υπολοίπων 22 Προγραμμάτων που υλοποίησε η ΜΚΟ παραμένουν ανοιχτοί και βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Σε τέσσερα από τα προαναφερόμενα 22 ανοιχτά προγράμματα η ΥΔΑΣ προέβη σε καταγγελία των σχετικών συμβάσεων και συνακολούθως εκδόθηκαν αποφάσεις καταλογισμού από το 2008.
Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων της υπηρεσίας από τους καταλογισμούς ανήρχετο σε 6.690.460 ευρώ. Στη συνέχεια, η ΜΚΟ επέστρεψε 500.000 ευρώ και έτσι το απαιτηθέν ποσό έχει διαμορφωθεί σε 6.190.460 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμοι τόκοι και προσαυξήσεις από την ημερομηνία έκδοσης της καταλογιστικής απόφασης.
Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία Δημόσιου Λογιστικού, εφόσον η ΜΚΟ Αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στην οικονομική απαίτηση της απόφασης, η ΥΔΑΣ προώθησε αυτή την οικονομική απαίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ η οποία βεβαίωσε το ποσό και έκτοτε ασκεί τα προβλεπόμενα μέσα για την είσπραξή του.
Οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ έχουν προσφύγει στα αστικά δικαστήρια έναντι των απαιτήσεων του δημοσίου και η δικαστική εμπλοκή καθυστερεί τη διαδικασία είσπραξης.
Ως προς τα υπόλοιπα 18 από τα ανοιχτά προγράμματα που υλοποίησε η ΜΚΟ Αλληλεγγύη, βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου και τελικής εκκαθάρισης από την ΥΔΑΣ. Ήδη, για τα έξι από τα 18 προγράμματα η ΥΔΑΣ έχει προβεί σε καταγγελία σύμβασης.
Το συνολικό ύψος των καταγγελιών ανέρχεται ως αυτήν τη στιγμή στα 568.239 ευρώ (σ.σ.: το συγκεκριμένο ποσό αναφέρεται στις καθαρές εκταμιεύσεις προς τη ΜΚΟ και βάσει της νόμιμης διαδικασίας το ποσό αυτό θα προσαυξηθεί με τόκους.
Για τα υπόλοιπα 12 προγράμματα εκκρεμεί το τελικό πόρισμα εκκαθάρισης.
Ως προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Γεροντόπουλος είπε ότι η δικογραφία βρίσκεται στο τρίτο ανακριτικό τμήμα Αθηνών, οι ανακριτικές ενέργειες ξεκίνησαν εντός του 2013 και επί του παρόντος η ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.)
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης ανέφερε ότι το κόμμα του από το 2011 ζητούσε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ Αλληλεγγύη και τον διαχειριστικό έλεγχό της, δηλώνοντας ότι η τελευταία ερώτησή του «αφιερώνεται σε όσους έπεσαν από τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ».
Ο βουλευτής μίλησε για προκλητική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καθυστέρηση προκλητική εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών είναι μια υπόθεση που διερευνάται από το 2007, έχουν καταλογιστεί τα ποσά για τέσσερις υποθέσεις, εκκρεμούν οι έλεγχοι για 12 και το ερώτημα είναι γιατί να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.
Η σωστή λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος συνεπάγεται εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων από την ίδια τη διοίκηση και όχι από τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Τσούκαλης.
Ο βουλευτής δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έχει ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι.
ΑΜΠΕ
Από nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.