Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μετά τη φιέστα, μέτρα

Τα φώτα της φιέστας για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας έσβησαν και η κυβέρνηση επιστρέφει από σήμερα και πάλι στη σκληρή καθημερινότητα, με στόχο να μη διαψεύσει τις προσδοκίες που η ίδια έχει δημιουργήσει. Μεγαλύτερο βαρίδι για την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα είναι η επιβεβαίωση της δέσμευσης που επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, ότι η Ελλάδα «αναλαμβάνει την προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη».

Δεδομένων αυτών των εξαγγελιών, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να παρουσιαστεί καθόλα έτοιμο στις προκλήσεις που υπάρχουν κατά...
τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, θέτοντας τρεις βασικούς στόχους:

1. Το χρέος. Ο Γιάννης Στουρνάρας επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ότι η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα ληφθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και θα είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία.

Χωρίς ο ίδιος να προτάσσει κάποια ως την ενδεδειγμένη λύση, είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «αποδεχθεί» την ευρωπαϊκή πρόταση που περιλαμβάνει επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων.

Η αποδοχή αυτή όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει πρώτα να «κάτσει η σκόνη» από τη διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον για την τελική μορφή της λύσης. Οπως είναι γνωστό, οι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούσουν σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε λύση που θα περιλαμβάνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, την ώρα όμως που το ΔΝΤ παρουσιάζει το «κούρεμα» ως τη μόνη λύση που θα καταστήσει πραγματικά βιώσιμο το χρέος.

Χρονικά οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από το καλοκαίρι του 2014, αν και η κυβέρνηση επιθυμεί παρασκηνιακά να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

2. Το νέο δάνειο. Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή, με όλα τα σενάρια να είναι πάνω στο τραπέζι. Το γεγονός βέβαια ότι η στάση της κυβέρνησης αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα αποδεικνύει ότι το θέμα αποτελεί «βόμβα» για την Ελλάδα, καθώς το δάνειο θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα νέο Μνημόνιο.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους των ξένων ΜΜΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ενδεχόμενη περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές.

«Ιδανικά, θα θέλαμε να μη λάβουμε νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», φέρεται να σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ όπως εξήγησε, ενδεχόμενη νέα βοήθεια θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.

Ο ίδιος προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό για το 2014-2015 στα 11 δισ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Σημειώνεται πως οι επίσημες ανακοινώσεις από την Eurostat αναμένονται τον Απρίλιο.

3. Η έξοδος στις αγορές. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επιστροφή στις αγορές για τη χώρα θα αποτελέσει επικοινωνιακή νίκη, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα.

Αν και τις προσδοκίες αυτές φαίνεται να μην τις συμμερίζονται οι αναλυτές και η πλειονότητα του ευρωπαϊκού Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε και χθες στους ξένους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές με την έκδοση πενταετών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Και σε αυτό το μέτωπο φαίνεται πως δημιουργείται ένα ιδιόμορφο δίπολο μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, με σειρά δημοσιευμάτων από εφημερίδες των δύο χωρών.

Στα επιθετικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου περί αδυναμίας της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2014, «απάντησε» δημοσίευμα των «Financial Times» που παρατηρεί πως οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, προβλέποντας έξοδο της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας, στις αγορές εντός του 2014.

«Οι αναδυόμενοι άγγελοι της ευρωπαϊκής περιφέρειας προκαλούν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον» υπογραμμίζει ο Τσάρλι Μπέρμαν, πρόεδρος του επενδυτικού οίκου Barcleys.

Οι «Financial Times» προβλέπουν, μάλιστα, έξοδο της Πορτογαλίας και της Ελλάδος στις αγορές, όπου εκτιμούν ότι θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης με την Ιρλανδία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Από enet