«ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ» ΜΕ 30 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
Σκάνδαλο μεγατόνων για σειρά επισφαλών δανείων που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2007-2012 ξέσπασε, με εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος επτά ατόμων, επιχειρηματιών και στελεχών της τράπεζας.
Ο επιχειρηματίας και μιντιάρχης Δημ. Κοντομηνάς συνελήφθη κατηγορούμενος -μαζί με ακόμη 29 πρόσωπα- για σειρά κακουργηματικών πράξεων που φέρεται να οδήγησαν σε ζημία....
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιπτώσεις τις οποίες διερεύνησε για οκτώ μήνες η Εισαγγελία Διαφθοράς καταλήγοντας στην άσκηση προσωποποιημένων κακουργηματικών διώξεων, είναι οκτώ και αφορούν στις εταιρείες:
1. Alapis (Λ. Λαυρεντιάδη)
2. Demco (Δ. Κοντομηνά)
3. Intel Services
4. Village Roadshow (Δ. Κοντομηνά)
5. Ομιλος Zivanic - Bios
6. Bestline Cards (Δ. Κοντομηνά - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)
7. C&C Intrnational Α.Ε. (Γριβέα - Βάτσικα),
8. Express Holidays, συμφερόντων Β. Ρέστη, ο οποίος εμφανίζεται να εξαγόρασε το 2009 το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Eurostar Α.Ε., που διαχειρίζεται το πρακτορείο τουρισμού Travel Plan και ανήκε στον ΔΟΛ.
Υπέρογκα ποσά
Στην πορισματική αναφορά που συνέταξε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, γίνεται λόγος για επισφαλή δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν μέσα σε μια πενταετία από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες. Τα υπέρογκα ποσά δόθηκαν απλόχερα, φέρονται όμως να εγκρίθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, ενώ μέχρι σήμερα κανένα δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί στο ελάχιστο.
Γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν πως προκύπτουν ενδείξεις ότι ορισμένα ποσά απεκρύφθησαν μέσω off shore εταιρειών, εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας, ενώ μέρος τους εμφανίζεται να... καταναλώθηκε σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό!
Παράλληλα, υπάρχουν δάνεια -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- με «κραυγαλέους» όρους, όπως η ρητή ρήτρα σύμβασης του Λ. Λαυρεντιάδη. Σε αυτή εμφανίζεται το Τ.Τ. να αποκλείεται από τη δυνατότητα να παρακολουθεί πού διοχετεύονταν τα χορηγηθέντα εκατομμύρια ευρώ.
«Τα δάνεια δίνονταν προς δημιουργία πλούτου και όχι για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Λογικό είναι οι τραπεζικές φιλίες να βοηθούν, όμως η τράπεζα δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο» λένε πηγές.
Οι σημαντικότερες περιπτώσεις, που καταγράφονται αναλυτικότατα στο πόρισμα, αφορούν στον Δημήτρη Κοντομηνά, με τον εμφανιζόμενο δανεισμό του να ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ, στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για 100 εκατ. ευρώ, αλλά και στο ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα που ανέρχονται συνολικά σε 17 εκατομμυρία ευρώ.
Η απάτη
Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι της έρευνας είναι το αδίκημα της απάτης που φέρεται να τελέστηκε προκαλώντας ζημία στην τράπεζα, ύψους περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την εξαγορά της «Bestline Cards» (πιστωτικές κάρτες), συμφερόντων του Δημ. Κοντομηνά, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο κατηγορούμενος Αγγ. Φιλιππίδης, τότε πρόεδρος του Τ.Τ., σύμφωνα με το πόρισμα Παπανδρέου «ανέλαβε την επιλογή και υλοποίηση της επίμαχης "εξαγοράς", ενεργώντας από κοινού με τα λοιπά ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα, παραπλάνησε ακόμα και αυτά καθ' εαυτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ., προκειμένου να επιτύχει την έγκριση της εν λόγω συμμετοχής του Τ.Τ. στη θυγατρική του Ομίλου DEMCO εταιρεία BESTLINE, του Δημήτρη Κοντομηνά, υπό τους όρους που προεκτέθηκαν, με σκοπό να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στον τελευταίο».
Για ποιους εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης
Τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για κακουργηματικές πράξεις δεν έχουν εκτελεστεί στο σύνολό τους, με αρκετούς από τους εμπλεκομένους να βρίσκονται στο εξωτερικό.
Τα επτά πρόσωπα είναι:
* Ο Αγγελος Φιλιππίδης, πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος. Δηλώνει ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και υποστηρίζει πως θα επιστρέψει τις προσεχείς ημέρες.
* Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, επιχειρηματίας. Συνελήφθη ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο και παραμένει -μέχρι νεωτέρας- εκεί φρουρούμενος. Αναμένεται να απολογηθεί την Τρίτη, ενώ αρνείται τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις.
* Ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τ.Τ. και νυν στέλεχος της Eurobank, η οποία απορρόφησε το υγιές κομμάτι του Τ.Τ. και προσωπικό. Συνελήφθη και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ μέχρι τότε κρατείται.
* Ο Κυριάκος Γριβέας, επιχειρηματίας, και η Αναστασία Βάτσικα, σύζυγος Γριβέα. Και οι δύο είναι κάτοικοι εξωτερικού (Μεγάλη Βρετανία). Τα εντάλματά τους παραμένουν ανεκτέλεστα.
* Ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης, στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος επιτροπής πιστοδοτήσεων. Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.
* Η Φώφη Κρέστα, επίσης μέλος επιτροπής που ενέκρινε δάνεια, παραδόθηκε αργά το βράδυ στις Αρχές. Είναι, πάντως, απορίας άξιον ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν χαμηλόβαθμος υπάλληλος του Τ.Τ. και ήταν μόλις 24 ετών όταν συμμετείχε στην επιτροπή πιστοδοτήσεων.
Η λίστα όσων εμπλέκονται στην υπόθεση είναι μακρά. Συνολικά 30 πρόσωπα διώκονται, ενώ σε βάρος των 23 δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, αλλά αναμένεται να κληθούν προς απολογία από τον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη. Πρόκειται για τους: Λ. Λαυρεντιάδη, Περ. Λιβά (συνεργάτης Λαυρεντιάδη), Αναστασία Σακελλαρίου (νυν διευθύνουσα του Ταμείου Χρηματοπιστοτικής Σταθερότητας), Χάρη Σιγανό και Κλ. Παπαδόπουλο (πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι του Τ.Τ.), Αντ. Καμινάρη, Γ. Στάμνο, Γ. Μπρίνταλο, Λ. Κατσουλιέρη, Σπ. Πολίτη, Διον. Γκολφινόπουλο, Γ. Ξυφαρά, Δημ. Κυπαρίσση, Περ. Χανάκη, Παν. Μπέζα, Χρ. Μαρούσου, Ιω. Τσαγδή, Σπ. Παντελιά (πρώην αντιπρόεδρος του Τ.Τ.), Λυδ. Κεκρίδου, Αθαν. Χασάπη, Ιω. Χασάπη, Ιω. Ρόρρη (συνεργάτης Κοντομηνά) και Αλ. Λιακοπούλου (τραπεζικός).
Γιατί κατηγορούνται
Οι πράξεις που τους αποδίδονται κατά περίσταση και επισείουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη είναι:
1. Απάτη κατά του Δημοσίου από κοινού, με επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν.1608/50,
2. Απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη,
3. Αμεση συνέργεια στην απιστία,
4. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα,
5. Αμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παραγράφου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/08, με την οποία επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας.
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
* Τ.Τ. Η πολύφερνη νύφη...
Το τελευταίο επεισόδιο στη μακροχρόνια ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουλίου με την ένταξή του (με την Proton Bank) στον όμιλο της Eurobank. Πολύφερνη νύφη -για τις συστημικές τράπεζες- λόγω της πλούσιας καταθετικής βάσης του (οι καταθέσεις του Τ.Τ. είναι περισσότερες από τα δάνεια), των εγγυημένων στεγαστικών δανείων (τα περισσότερα είχαν δοθεί σε εργαζομένους του) και του δικτύου καταστημάτων (δίκτυο σε... άγονες περιοχές), βρέθηκε ένα βήμα πριν καταλήξει στην Alpha Bank αρχές του 2013.
Ο «γάμος» δεν προχώρησε γιατί η Alpha Bank είχε εγείρει αξιώσεις για απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων της τράπεζας, κάτι που απεφεύχθη. Στη συνέχεια η μεταβατική διοίκηση του Τ.Τ. υλοποίησε ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για περισσότερους από 600 εργαζομένους έχοντας πλήρως τη συναίνεσή τους. Ακολούθησε ο τελικός διαχωρισμός (προτού αποκτηθεί από την Eurobank) καθώς στη νέα τράπεζα μεταφέρθηκαν καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ καθώς και δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, που θεωρούνται εξυπηρετήσιμα.
Οπως σημειώνει ο Αγγελος Φιλιππίδης, στην πρώτη έκθεση της BlackRock το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5% στο σύνολο αυτών που είχαν χορηγήσει. Μάλιστα ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. διερωτήθηκε γιατί το Ταμιευτήριο, που ανήκε στο κράτος, είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα ενώ χαρακτηρίστηκαν οι άλλες τράπεζες (σ.σ. εννοώντας τις Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank).
Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ
Κορυφή του παγόβουνου
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Οι τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου «κορυφή του παγόβουνου», καθώς η έκθεσή του σε προβληματικά δάνεια και δη σε επιχειρηματικά είναι αναλογικά μικρότερη από τις άλλες συστημικές τράπεζες. Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως οι πρακτικές που καταγγέλλονται για πρώην στελέχη του Τ.Τ., επιχειρηματίες κ.λπ., ήταν ο κανόνας επί σειρά ετών, αφορούσαν δε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συνολικά, οι τράπεζες έχουν δώσει περί τα 230 δισ. δάνεια και από αυτά τα 120 δισ. δόθηκαν σε επιχειρήσεις. Από αυτά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 29,3% είναι σε καθυστέρηση. Ο λόγος για περίπου 35 δισ. ευρώ που πήραν εταιρείες, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των περίπου 70 δισ. που είναι τα «κόκκινα» δάνεια στο σύνολο των 230 δισ. ευρώ. Για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά οι τράπεζες έχουν πάρει σημαντικές προβλέψεις, αλλά για τα επιχειρηματικά δάνεια δεν έχουν ακολουθήσει ανάλογη επιθετική πολιτική.
Και αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί η υπόθεση του Τ.Τ. μπορεί να δημοσιοποιήθηκε λόγω της εισαγγελικής έρευνας, στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα όμως τηρείται «σιγή ασυρμάτου».
Βέβαια τους τελευταίους δύο μήνες και υπό την πίεση της τρόικας στις επιχειρήσεις πραγματοποιούνται συνεχείς αναδιαρθρώσεις δανείων. Εκτιμάται ότι 80 δισ. επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.
Για το 2013, σε σύνολο 219 δισ. ευρώ χαρτοφυλακίου δανείων τα περίπου 70 δισ. είναι «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα - σε καθυστέρηση πέραν των τριών μηνών). Την ίδια περίοδο οι αναδιαρθρώσεις δανείων που εμφανίζουν οι τράπεζες και κατά γενική ομολογία είναι καλυμμένες καθυστερήσεις, που εμφανίζονται ως ενήμερες αναδιαρθρώσεις και συνήθως το 80% δεν αποπληρώνονται, φθάνουν στο ποσό των 12 δισ.
Από αυτά τα στοιχεία το σύνολο των καθυστερήσεων στα τραπεζικά δάνεια θα ξεπεράσει τα 70 με 75 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η χώρα μας, εκτός από την πρωτιά που έχει στα ποσοστά ανεργίας (σ.σ. νέα επιβάρυνση στο 27,8% για τον Οκτώβριο 2013), εμφανίζεται να έχει και την πρωτιά σε ποσοστά «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας έχουν εκρηκτική αύξηση την περίοδο 2008-2012, πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στις άλλες χώρες του Νότου, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία όπου τα μη παραγωγικά δάνεια (μη εκτοκιζόμενα δάνεια - NPL's) δεν υπερβαίνουν το 10%.
Αυτό κάνει την ελληνική περίπτωση μοναδική στην Ευρώπη.
Ωστόσο οι τραπεζίτες θεωρούν πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κάλυψη από σχηματισμό προβλέψεων και διασφαλίσεις στα στεγαστικά και στα δάνεια με υποθήκες σε πρώτη κατοικία. Πράγματι η έκθεση της BlackRock, που δημοσιοποιήθηκε από την ΤτΕ, εμφανίζει ότι οι σωρευμένες προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών για επισφάλειες ήταν περίπου 24 δισ. ευρώ.
**
«Κόκκινα» δάνεια ανά τράπεζα
* Η Εθνική εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 15,8 δισ. από τα οποία 12,5 δισ. στην Ελλάδα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non performing loans/ NPLs) της Εθνικής είναι 21,9% στον όμιλο και 27,1% στην Ελλάδα.
* Η Alpha Bank εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 20,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,3 δισ. στην Ελλάδα και 2,6 δισ. στο εξωτερικό. Το NPLs διαμορφώνεται στο 33% των δανείων.
* Η Πειραιώς εμφανίζει 26,3 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια ή NPLs 35%.
* Η Eurobank εμφανίζει NPLs 27,7%.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Ο «πιστωτικός κίνδυνος»
Σοκ στο πανελλήνιο προκαλεί η είδηση πως ανάμεσα στα ονόματα των 30 κατηγορουμένων για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι και αυτό της Αναστασίας Σακελλαρίου, διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή του σημαντικότερου φορέα της οικονομίας, στην κρισιμότερη φάση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κ. Σακελλαρίου συμμετείχε, όταν εργαζόταν στο Τ.Τ. ως υπεύθυνη του Τμήματος Πιστωτικού Κινδύνου στις επιτροπές πιστοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε εγκρίσεις δανείων το 2012 προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, που θεωρούνται, σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο, επισφαλή. Αλλη εμπλοκή της δεν φαίνεται να υπάρχει, όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορουμένους για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα.
Η υπόθεση ενδέχεται να έχει παράπλευρες συνέπειες άσχετα με τη μελλοντική ποινική μεταχείριση της κ. Σακελλαρίου λόγω της νευραλγικής θέσης της στο ΤΧΣ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε τεθεί θέμα διοίκησης για το Ταμείο πλην όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, εάν η εμπλοκή της περιορίζεται σε απλή συμμετοχή στην επιτροπή, θα μπορούσε η κυβέρνηση να τη στηρίξει.
Στους κατηγορουμένους συμπεριλαμβάνεται ο Χάρης Σιγανός, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος διαδέχθηκε τους Αγγελο Φιλιππίδη και Κλ. Παπαδόπουλο.
Ενα άλλο όνομα που αναφέρεται στην εισαγγελική αναφορά είναι αυτό του Σπύρου Παντελιά, πρώην αντιπροέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος όμως είχε παραιτηθεί από τη θέση του διαφωνώντας με τις επιλογές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Κλ. Παπαδόπουλου και επίσης κατηγορουμένου στην υπόθεση.
Το πόρισμα για τον Αγγελο Φιλιππίδη
Ειδικά για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Τ.Τ. Αγγελο Φιλιππίδη το πόρισμα αναφέρει ότι από τον έλεγχο των προσωπικών του τραπεζικών λογαριασμών σε διάφορες χώρες και τράπεζες προκύπτει ότι από το έτος 2008 μέχρι και το 2012 αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις του ενώ έχουν μέχρι την ημέρα που συντάχθηκε το κατηγορητήριο άγνωστη προέλευση.
Τέλος, σύμφωνα με το έγγραφο, ο Αγγελος Φιλιππίδης έχει συστήσει μαζί με τον Μάριο Βαρότση, τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών του Τ.Τ. και πρόεδρο της υποεπιτροπής επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα με ποσοστό 36% και 19,6% αντίστοιχα, την εταιρεία με την επωνυμία Master Holding AD, με έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στοιχηματισμού, η οποία ήταν εν ενεργεία τουλάχιστον από το έτος 2010.
Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης ότι διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό. Ζητείται η σύλληψή του «καθώς ενόψει του κύκλου γνωριμιών του, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσης που κατείχε, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας κρίνεται ότι δύναται να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις αυτές είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών αρχών».
Χρ.Ι. - Μ.Γελ.
Από enet
Την αποπομπή της Αν. Σακελλαρίου από το ΤΧΣ ζητούν ΑΝ.ΕΛ. και Δράση
Την άμεση απομάκρυνση της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασίας Σακελλαρίου, ζητούν με ανακοινώσεις τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δράση λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Δράσης, οι κατηγορίες για «απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ» απευθύνονται και κατά της κ. Σακελλαρίου, τότε υψηλόβαθμου στελέχους πιστωτικών κινδύνων του ΤΤ.
«Με δεδομένο ότι το κρατικό ΤΧΣ είναι στην πραγματικότητα ο συλλογικός ιδιοκτήτης όλων των Ελληνικών τραπεζών», σημειώνεται, «δεν μπορεί ο επικεφαλής ενός τέτοιου στρατηγικού και ευαίσθητου για την Ελληνική οικονομία ιδρύματος να βαρύνεται με οποιεσδήποτε κατηγορίες για απιστία».
Η Δράση χωρίς να προδικάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θεωρεί αυτονόητη την άμεση παραίτηση της κας Σακελλαρίου από την θέση την οποία κατέχει, καταλήγει η ανακοίνωση.
«Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Στουρνάρα είναι τεράστιες, αφού κρατά ακόμη στη θέση της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν αποπέμπει εδώ και τώρα, την παχυλά αμειβόμενη και ταυτόχρονα εμπλεκόμενη στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΤΧΣ κα Αναστασία Σακελλαρίου, κατά της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την παραπάνω υπόθεση».
Το παραπάνω ανέφερε σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Νότης Μαριάς, σημειώνοντας επίσης ότι «πρέπει να διενεργηθεί άμεσα διαχειριστικός έλεγχος για τα θαλασσοδάνεια που έχουν χορηγήσει οι «συστημικές» τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ».
Οξύτατη επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΤΧΣ εξαπέλυσε χθες και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών Αρχών.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ «προειδοποιεί ότι θα επιδιώξει να διερευνηθούν σε βάθος οι παράνομες χρηματοδοτήσεις όλων των τραπεζών και να αποδοθούν οι σοβαρές ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις τους για τις αποφάσεις τους, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πλημμελείς ελέγχους, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη παράνομων χρηματοδοτήσεων συγκεκριμένων διαπλεκόμενων επιχειρηματικών κύκλων».
Από enet
ΤΧΣ: Κανονικά συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά της
Κάλυψη Στουρνάρα στη Σακελλαρίου
Πλήρη εμπιστοσύνη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Κανονικά συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα της η Αν. Σακελλαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΧΣ.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.
Την άμεση αποπομπή της Αναστασίας Σακελλαρίου από το ΤΧΣ ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δράση, λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι έκανε ενημέρωση στον πρωθυπουργό, ενόψει της έλευσης της τρόικας τις προσεχείς ημέρες.
Η ανακοίνωση του ΤΧΣ για την Αναστασία Σακελλαρίου
“Η κα Α. Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.
Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.”
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Από enet
Ο επιχειρηματίας και μιντιάρχης Δημ. Κοντομηνάς συνελήφθη κατηγορούμενος -μαζί με ακόμη 29 πρόσωπα- για σειρά κακουργηματικών πράξεων που φέρεται να οδήγησαν σε ζημία....
ύψους 400-500 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εταιρείες
1. Alapis (Λ. Λαυρεντιάδη)
2. Demco (Δ. Κοντομηνά)
3. Intel Services
4. Village Roadshow (Δ. Κοντομηνά)
5. Ομιλος Zivanic - Bios
6. Bestline Cards (Δ. Κοντομηνά - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)
7. C&C Intrnational Α.Ε. (Γριβέα - Βάτσικα),
8. Express Holidays, συμφερόντων Β. Ρέστη, ο οποίος εμφανίζεται να εξαγόρασε το 2009 το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Eurostar Α.Ε., που διαχειρίζεται το πρακτορείο τουρισμού Travel Plan και ανήκε στον ΔΟΛ.
Υπέρογκα ποσά
Γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν πως προκύπτουν ενδείξεις ότι ορισμένα ποσά απεκρύφθησαν μέσω off shore εταιρειών, εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας, ενώ μέρος τους εμφανίζεται να... καταναλώθηκε σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό!
«Τα δάνεια δίνονταν προς δημιουργία πλούτου και όχι για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Λογικό είναι οι τραπεζικές φιλίες να βοηθούν, όμως η τράπεζα δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο» λένε πηγές.
Οι σημαντικότερες περιπτώσεις, που καταγράφονται αναλυτικότατα στο πόρισμα, αφορούν στον Δημήτρη Κοντομηνά, με τον εμφανιζόμενο δανεισμό του να ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ, στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για 100 εκατ. ευρώ, αλλά και στο ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα που ανέρχονται συνολικά σε 17 εκατομμυρία ευρώ.
Η απάτη
Για ποιους εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης
Τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για κακουργηματικές πράξεις δεν έχουν εκτελεστεί στο σύνολό τους, με αρκετούς από τους εμπλεκομένους να βρίσκονται στο εξωτερικό.
Τα επτά πρόσωπα είναι:
* Ο Αγγελος Φιλιππίδης, πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος. Δηλώνει ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και υποστηρίζει πως θα επιστρέψει τις προσεχείς ημέρες.
* Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, επιχειρηματίας. Συνελήφθη ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο και παραμένει -μέχρι νεωτέρας- εκεί φρουρούμενος. Αναμένεται να απολογηθεί την Τρίτη, ενώ αρνείται τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις.
* Ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τ.Τ. και νυν στέλεχος της Eurobank, η οποία απορρόφησε το υγιές κομμάτι του Τ.Τ. και προσωπικό. Συνελήφθη και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ μέχρι τότε κρατείται.
* Ο Κυριάκος Γριβέας, επιχειρηματίας, και η Αναστασία Βάτσικα, σύζυγος Γριβέα. Και οι δύο είναι κάτοικοι εξωτερικού (Μεγάλη Βρετανία). Τα εντάλματά τους παραμένουν ανεκτέλεστα.
* Ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης, στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος επιτροπής πιστοδοτήσεων. Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.
* Η Φώφη Κρέστα, επίσης μέλος επιτροπής που ενέκρινε δάνεια, παραδόθηκε αργά το βράδυ στις Αρχές. Είναι, πάντως, απορίας άξιον ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν χαμηλόβαθμος υπάλληλος του Τ.Τ. και ήταν μόλις 24 ετών όταν συμμετείχε στην επιτροπή πιστοδοτήσεων.
Η λίστα όσων εμπλέκονται στην υπόθεση είναι μακρά. Συνολικά 30 πρόσωπα διώκονται, ενώ σε βάρος των 23 δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, αλλά αναμένεται να κληθούν προς απολογία από τον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη. Πρόκειται για τους: Λ. Λαυρεντιάδη, Περ. Λιβά (συνεργάτης Λαυρεντιάδη), Αναστασία Σακελλαρίου (νυν διευθύνουσα του Ταμείου Χρηματοπιστοτικής Σταθερότητας), Χάρη Σιγανό και Κλ. Παπαδόπουλο (πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι του Τ.Τ.), Αντ. Καμινάρη, Γ. Στάμνο, Γ. Μπρίνταλο, Λ. Κατσουλιέρη, Σπ. Πολίτη, Διον. Γκολφινόπουλο, Γ. Ξυφαρά, Δημ. Κυπαρίσση, Περ. Χανάκη, Παν. Μπέζα, Χρ. Μαρούσου, Ιω. Τσαγδή, Σπ. Παντελιά (πρώην αντιπρόεδρος του Τ.Τ.), Λυδ. Κεκρίδου, Αθαν. Χασάπη, Ιω. Χασάπη, Ιω. Ρόρρη (συνεργάτης Κοντομηνά) και Αλ. Λιακοπούλου (τραπεζικός).
Γιατί κατηγορούνται
Οι πράξεις που τους αποδίδονται κατά περίσταση και επισείουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη είναι:
1. Απάτη κατά του Δημοσίου από κοινού, με επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν.1608/50,
2. Απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη,
3. Αμεση συνέργεια στην απιστία,
4. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα,
5. Αμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παραγράφου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/08, με την οποία επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας.
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
* Τ.Τ. Η πολύφερνη νύφη...
Το τελευταίο επεισόδιο στη μακροχρόνια ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουλίου με την ένταξή του (με την Proton Bank) στον όμιλο της Eurobank. Πολύφερνη νύφη -για τις συστημικές τράπεζες- λόγω της πλούσιας καταθετικής βάσης του (οι καταθέσεις του Τ.Τ. είναι περισσότερες από τα δάνεια), των εγγυημένων στεγαστικών δανείων (τα περισσότερα είχαν δοθεί σε εργαζομένους του) και του δικτύου καταστημάτων (δίκτυο σε... άγονες περιοχές), βρέθηκε ένα βήμα πριν καταλήξει στην Alpha Bank αρχές του 2013.
Ο «γάμος» δεν προχώρησε γιατί η Alpha Bank είχε εγείρει αξιώσεις για απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων της τράπεζας, κάτι που απεφεύχθη. Στη συνέχεια η μεταβατική διοίκηση του Τ.Τ. υλοποίησε ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για περισσότερους από 600 εργαζομένους έχοντας πλήρως τη συναίνεσή τους. Ακολούθησε ο τελικός διαχωρισμός (προτού αποκτηθεί από την Eurobank) καθώς στη νέα τράπεζα μεταφέρθηκαν καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ καθώς και δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, της τάξης των 8 δισ. ευρώ, που θεωρούνται εξυπηρετήσιμα.
Οπως σημειώνει ο Αγγελος Φιλιππίδης, στην πρώτη έκθεση της BlackRock το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5% στο σύνολο αυτών που είχαν χορηγήσει. Μάλιστα ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. διερωτήθηκε γιατί το Ταμιευτήριο, που ανήκε στο κράτος, είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα ενώ χαρακτηρίστηκαν οι άλλες τράπεζες (σ.σ. εννοώντας τις Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank).
Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ
Κορυφή του παγόβουνου
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Οι τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου «κορυφή του παγόβουνου», καθώς η έκθεσή του σε προβληματικά δάνεια και δη σε επιχειρηματικά είναι αναλογικά μικρότερη από τις άλλες συστημικές τράπεζες. Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως οι πρακτικές που καταγγέλλονται για πρώην στελέχη του Τ.Τ., επιχειρηματίες κ.λπ., ήταν ο κανόνας επί σειρά ετών, αφορούσαν δε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συνολικά, οι τράπεζες έχουν δώσει περί τα 230 δισ. δάνεια και από αυτά τα 120 δισ. δόθηκαν σε επιχειρήσεις. Από αυτά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 29,3% είναι σε καθυστέρηση. Ο λόγος για περίπου 35 δισ. ευρώ που πήραν εταιρείες, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των περίπου 70 δισ. που είναι τα «κόκκινα» δάνεια στο σύνολο των 230 δισ. ευρώ. Για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά οι τράπεζες έχουν πάρει σημαντικές προβλέψεις, αλλά για τα επιχειρηματικά δάνεια δεν έχουν ακολουθήσει ανάλογη επιθετική πολιτική.
Και αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί η υπόθεση του Τ.Τ. μπορεί να δημοσιοποιήθηκε λόγω της εισαγγελικής έρευνας, στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα όμως τηρείται «σιγή ασυρμάτου».
Βέβαια τους τελευταίους δύο μήνες και υπό την πίεση της τρόικας στις επιχειρήσεις πραγματοποιούνται συνεχείς αναδιαρθρώσεις δανείων. Εκτιμάται ότι 80 δισ. επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.
Για το 2013, σε σύνολο 219 δισ. ευρώ χαρτοφυλακίου δανείων τα περίπου 70 δισ. είναι «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα - σε καθυστέρηση πέραν των τριών μηνών). Την ίδια περίοδο οι αναδιαρθρώσεις δανείων που εμφανίζουν οι τράπεζες και κατά γενική ομολογία είναι καλυμμένες καθυστερήσεις, που εμφανίζονται ως ενήμερες αναδιαρθρώσεις και συνήθως το 80% δεν αποπληρώνονται, φθάνουν στο ποσό των 12 δισ.
Από αυτά τα στοιχεία το σύνολο των καθυστερήσεων στα τραπεζικά δάνεια θα ξεπεράσει τα 70 με 75 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η χώρα μας, εκτός από την πρωτιά που έχει στα ποσοστά ανεργίας (σ.σ. νέα επιβάρυνση στο 27,8% για τον Οκτώβριο 2013), εμφανίζεται να έχει και την πρωτιά σε ποσοστά «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας έχουν εκρηκτική αύξηση την περίοδο 2008-2012, πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στις άλλες χώρες του Νότου, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία όπου τα μη παραγωγικά δάνεια (μη εκτοκιζόμενα δάνεια - NPL's) δεν υπερβαίνουν το 10%.
Αυτό κάνει την ελληνική περίπτωση μοναδική στην Ευρώπη.
Ωστόσο οι τραπεζίτες θεωρούν πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κάλυψη από σχηματισμό προβλέψεων και διασφαλίσεις στα στεγαστικά και στα δάνεια με υποθήκες σε πρώτη κατοικία. Πράγματι η έκθεση της BlackRock, που δημοσιοποιήθηκε από την ΤτΕ, εμφανίζει ότι οι σωρευμένες προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών για επισφάλειες ήταν περίπου 24 δισ. ευρώ.
**
«Κόκκινα» δάνεια ανά τράπεζα
* Η Εθνική εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 15,8 δισ. από τα οποία 12,5 δισ. στην Ελλάδα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non performing loans/ NPLs) της Εθνικής είναι 21,9% στον όμιλο και 27,1% στην Ελλάδα.
* Η Alpha Bank εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 20,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,3 δισ. στην Ελλάδα και 2,6 δισ. στο εξωτερικό. Το NPLs διαμορφώνεται στο 33% των δανείων.
* Η Πειραιώς εμφανίζει 26,3 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια ή NPLs 35%.
* Η Eurobank εμφανίζει NPLs 27,7%.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Ο «πιστωτικός κίνδυνος»
Σοκ στο πανελλήνιο προκαλεί η είδηση πως ανάμεσα στα ονόματα των 30 κατηγορουμένων για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι και αυτό της Αναστασίας Σακελλαρίου, διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή του σημαντικότερου φορέα της οικονομίας, στην κρισιμότερη φάση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κ. Σακελλαρίου συμμετείχε, όταν εργαζόταν στο Τ.Τ. ως υπεύθυνη του Τμήματος Πιστωτικού Κινδύνου στις επιτροπές πιστοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε εγκρίσεις δανείων το 2012 προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, που θεωρούνται, σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο, επισφαλή. Αλλη εμπλοκή της δεν φαίνεται να υπάρχει, όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορουμένους για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα.
Η υπόθεση ενδέχεται να έχει παράπλευρες συνέπειες άσχετα με τη μελλοντική ποινική μεταχείριση της κ. Σακελλαρίου λόγω της νευραλγικής θέσης της στο ΤΧΣ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε τεθεί θέμα διοίκησης για το Ταμείο πλην όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, εάν η εμπλοκή της περιορίζεται σε απλή συμμετοχή στην επιτροπή, θα μπορούσε η κυβέρνηση να τη στηρίξει.
Στους κατηγορουμένους συμπεριλαμβάνεται ο Χάρης Σιγανός, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος διαδέχθηκε τους Αγγελο Φιλιππίδη και Κλ. Παπαδόπουλο.
Ενα άλλο όνομα που αναφέρεται στην εισαγγελική αναφορά είναι αυτό του Σπύρου Παντελιά, πρώην αντιπροέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος όμως είχε παραιτηθεί από τη θέση του διαφωνώντας με τις επιλογές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Κλ. Παπαδόπουλου και επίσης κατηγορουμένου στην υπόθεση.
Το πόρισμα για τον Αγγελο Φιλιππίδη
Ειδικά για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Τ.Τ. Αγγελο Φιλιππίδη το πόρισμα αναφέρει ότι από τον έλεγχο των προσωπικών του τραπεζικών λογαριασμών σε διάφορες χώρες και τράπεζες προκύπτει ότι από το έτος 2008 μέχρι και το 2012 αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις του ενώ έχουν μέχρι την ημέρα που συντάχθηκε το κατηγορητήριο άγνωστη προέλευση.
Τέλος, σύμφωνα με το έγγραφο, ο Αγγελος Φιλιππίδης έχει συστήσει μαζί με τον Μάριο Βαρότση, τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών του Τ.Τ. και πρόεδρο της υποεπιτροπής επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα με ποσοστό 36% και 19,6% αντίστοιχα, την εταιρεία με την επωνυμία Master Holding AD, με έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στοιχηματισμού, η οποία ήταν εν ενεργεία τουλάχιστον από το έτος 2010.
Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης ότι διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό. Ζητείται η σύλληψή του «καθώς ενόψει του κύκλου γνωριμιών του, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσης που κατείχε, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας κρίνεται ότι δύναται να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις αυτές είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών αρχών».
Χρ.Ι. - Μ.Γελ.
Από enet
Την αποπομπή της Αν. Σακελλαρίου από το ΤΧΣ ζητούν ΑΝ.ΕΛ. και Δράση
Την άμεση απομάκρυνση της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασίας Σακελλαρίου, ζητούν με ανακοινώσεις τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δράση λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Δράσης, οι κατηγορίες για «απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ» απευθύνονται και κατά της κ. Σακελλαρίου, τότε υψηλόβαθμου στελέχους πιστωτικών κινδύνων του ΤΤ.
«Με δεδομένο ότι το κρατικό ΤΧΣ είναι στην πραγματικότητα ο συλλογικός ιδιοκτήτης όλων των Ελληνικών τραπεζών», σημειώνεται, «δεν μπορεί ο επικεφαλής ενός τέτοιου στρατηγικού και ευαίσθητου για την Ελληνική οικονομία ιδρύματος να βαρύνεται με οποιεσδήποτε κατηγορίες για απιστία».
Η Δράση χωρίς να προδικάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θεωρεί αυτονόητη την άμεση παραίτηση της κας Σακελλαρίου από την θέση την οποία κατέχει, καταλήγει η ανακοίνωση.
«Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Στουρνάρα είναι τεράστιες, αφού κρατά ακόμη στη θέση της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν αποπέμπει εδώ και τώρα, την παχυλά αμειβόμενη και ταυτόχρονα εμπλεκόμενη στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΤΧΣ κα Αναστασία Σακελλαρίου, κατά της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την παραπάνω υπόθεση».
Το παραπάνω ανέφερε σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Νότης Μαριάς, σημειώνοντας επίσης ότι «πρέπει να διενεργηθεί άμεσα διαχειριστικός έλεγχος για τα θαλασσοδάνεια που έχουν χορηγήσει οι «συστημικές» τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ».
Οξύτατη επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΤΧΣ εξαπέλυσε χθες και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών Αρχών.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ «προειδοποιεί ότι θα επιδιώξει να διερευνηθούν σε βάθος οι παράνομες χρηματοδοτήσεις όλων των τραπεζών και να αποδοθούν οι σοβαρές ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις τους για τις αποφάσεις τους, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πλημμελείς ελέγχους, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη παράνομων χρηματοδοτήσεων συγκεκριμένων διαπλεκόμενων επιχειρηματικών κύκλων».
Από enet
ΤΧΣ: Κανονικά συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά της
Κάλυψη Στουρνάρα στη Σακελλαρίου
Πλήρη εμπιστοσύνη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Κανονικά συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα της η Αν. Σακελλαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΧΣ.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.
Την άμεση αποπομπή της Αναστασίας Σακελλαρίου από το ΤΧΣ ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δράση, λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι έκανε ενημέρωση στον πρωθυπουργό, ενόψει της έλευσης της τρόικας τις προσεχείς ημέρες.
Η ανακοίνωση του ΤΧΣ για την Αναστασία Σακελλαρίου
“Η κα Α. Σακελλαρίου διατέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.
Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.”
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου