Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Καίει το «ξεχασμένο» πόρισμα του ΣΔΟΕ

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΟΠΛΩΝ
Ουσιαστικά τα... εθιμοτυπικά!
 
Αλλαγές όρων και τρόπων πληρωμής, αλλαγές τράπεζας, αναπροσαρμογή τιμών και τρόπου υπολογισμού τους, ακριβώς τις ημέρες της επίσκεψης του Γερμανού εμπόρου στο Πεντάγωνο...
Για «εθιμοτυπικές συναντήσεις» των Γερμανών εμπόρων όπλων επί υπουργίας Σπ. Σπηλιωτόπουλου μίλησε ο Π. Ευσταθίου, αλλά τα ντοκουμέντα της έρευνας του ΣΔΟΕ δείχνουν ότι τότε έγιναν ουσιώδεις τροποποιήσεις στις συμβάσεις για τα υποβρύχια.

Ακριβώς αυτά τα έγγραφα δημοσιεύουμε σήμερα και σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτά τα έγγραφα δεν αποδεικνύουν συμμετοχή του κ. Σπηλιωτόπουλου στις μίζες, αλλά εξηγούν γιατί...
ο ανακριτής απευθύνει εξειδικευμένες ερωτήσεις για συναντήσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου με τους Γερμανούς κατασκευαστές. Παράλληλα δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά εν όψει των απαντήσεων που έδωσε ο επιχειρηματίας Παν. Ευσταθίου, ο οποίος και κατά τη δική του ομολογία πλήρωνε μίζες, τουλάχιστον σε χαμηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού Πενταγώνου.

Τα ερωτηματικά δημιουργούνται από τη μεγάλη αντίφαση που προκύπτει μεταξύ των επίσημων εγγράφων που δημοσιεύουμε σήμερα και της απάντησης που έδωσε στον ανακριτή κ. Μαλλή ο Π. Ευσταθίου και την οποία απάντηση περί «εθιμοτυπικής συνάντησης» δημοσίευσε χθες η «Ε».

«Τρέχοντα»

Ο ανακριτής, που προφανώς διαθέτει στοιχεία που δεν είναι γνωστά, ερωτά τον κατηγορούμενο για μίζες αν η συνάντηση υπουργού και Γερμανού εμπόρου οπλικών συστημάτων για τα υποβρύχια αφορά «τρέχοντα προγράμματα».

Η ερώτηση αφορά συνάντηση του Δεκεμβρίου του 2005, άρα αν εκείνη την περίοδο υπήρχαν τρέχοντα προγράμματα.

Ο κ. Ευσταθίου απαντά ότι «από ό,τι θυμάται η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα».

Τα έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα δεν αποδεικνύουν τι συζήτησε ο τότε υπουργός Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος με το Γερμανό έμπορο όπλων, αλλά αποδεικνύουν ότι εκείνη ακριβώς την περίοδο υπήρχαν τρέχοντα προγράμματα, όπως ρώτησε ο ανακριτής!

Δείχνουν ότι ακριβώς εκείνες τις ημέρες το ελληνικό υπουργείο Αμυνας και η εταιρεία του Γερμανού εμπόρου έκαναν πολύ ουσιώδεις τροποποιήσεις στις συμβάσεις για τα υποβρύχια, οι οποίες είχαν υπογραφεί επί Ακη και Γιάννου.

Τα έγγραφα είναι τρεις (κατ' αρχήν...) σελίδες από το πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξε αυτεπάγγελτα το ΣΔΟΕ τον Μάρτη του 2011.

Από τις σελίδες αυτές προκύπτει ότι επί Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στις 23 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου του 2005 άλλαξαν και οι όροι και ο τρόπος πληρωμής για τις συμβάσεις, αλλά και ο τραπεζικός λογαριασμός και η τράπεζα πληρωμής. Αλλαξε επίσης το παράρτημα για την αναπροσαρμογή των τιμών και το έτος που χρησιμοποιούσαν ως βάση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τα έγγραφα, άλλαξαν και οι δύο συμβάσεις και ορίστηκε η Τράπεζα Κύπρου ως τράπεζα όπου θα γίνονται οι πληρωμές και μάλιστα το κατάστημα της λεωφόρου Αλεξάνδρας...

Προς το καλύτερο έγιναν οι αλλαγές; Προς το χειρότερο; Την απάντηση θα δώσει ο ανακριτής με την έρευνά του.

Τροποποίηση


Στα έγγραφα που δημοσιεύουμε βλέπετε ότι στη μία σύμβαση γίνεται τροποποίηση στις 23 Νοεμβρίου 2005. Γράφουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ:

«Η εν λόγω τροποποίηση υπεγράφη στις 23-11-2005 και αφορούσε κυρίως (σ.σ.;) αλλαγές στο άρθρο 6 της τροποποίησης 4 της κύριας σύμβασης. Ουσιαστικά ορίστηκαν τα παραστατικά για τις πληρωμές (σ.σ. καίριας σημασίας) προς τον κύριο Ανάδοχο των συστημάτων INGA των υποβρυχίων. Επιπρόσθετα άλλαξε ο τραπεζικός λογαριασμός του κυρίου αναδόχου και του κυρίου υποκατασκευαστή. Επίσης τροποιήθηκε το παράρτημα "D" της σύμβασης 012Β/00 που αφορά στην αναπροσαρμογή τιμών και συγκεκριμένα στην τιμή του δείκτη Moi και το έτος που χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό του τύπου. Υπογράφουν δε οι Γεώργιος Ζορμπάς για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας και οι THIES, STUEBER και Ιωάννης Μανωλέμης για λογαριασμό των ναυπηγείων».

Είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο Ευσταθίου τόσο σημαντικές τροποποιήσεις της κύριας σύμβασης;

Μήπως δεν επικαλείται τυχαία τη μνήμη του και παραπέμπει σε στοιχεία που θα προκύψουν από το άνοιγμα των λογαριασμών του;

Στην τροποποίηση της δεύτερης σύμβασης που έγινε στις 12 Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι έγινε «για αλλαγή του άρθρου 6 «ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ» και ορίζεται ο ίδιος λογαριασμός στην Τράπεζα Κύπρου και σε μία γερμανική τράπεζα στο Ντίσελντορφ.

Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος δηλώνει ότι έφυγε καθαρός και φτωχός από το υπουργείο και το ίδιο μας επανέλαβε και όταν εμφανίστηκε μετά την αποχώρησή του από την πολιτική με μικρό πλεούμενο.

Είναι γνωστό ότι είχε κακές σχέσεις με τον τότε γραμματέα Εξοπλισμών, πρώην εισαγγελέα Γιώργο Ζορμπά.

Τα έγγραφα δείχνουν ουσιαστικές αλλαγές, ο Ευσταθίου θυμάται μόνο εθιμοτυπίες και η έρευνα του ανακριτή θα δείξει αν δόθηκαν και σε ποιον μίζες και το 2005 και αργότερα.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Επανεξετάζεται η προφυλάκιση Ευσταθίου


Εκ νέου θα κριθεί τελικά η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους ο Παν. Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα, που την περασμένη εβδομάδα απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή Γ. Μαλλή κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Μανώλης Ρασιδάκης, έκρινε πως η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, να μην προφυλακιστεί ο 83χρονος κατηγορούμενος, αλλά να του επιβληθούν χρηματική εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου.

Ετσι ασκήθηκε έφεση κατά του συγκεκριμένου βουλεύματος, σύμφωνα με την οποία ο Παν. Ευσταθίου είχε νευραλγικό ρόλο στην υπόθεση των συμβάσεων των γερμανικών υποβρυχίων και του οπλικού συστήματος Asrad, καθώς επίσης ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος, απολογούμενος, έχει επί της ουσίας ομολογήσει ότι χρημάτισε ανθρώπους -κυρίως απόστρατους αξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού- του ΥΠΕΘΑ. Η νέα κρίση, αυτή τη φορά από το Συμβούλιο Εφετών, αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του Παν. Ευσταθίου είχε υπάρξει διαφωνία για την ποινική του μεταχείριση, μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή. Ο τελευταίος είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να προφυλακιστεί. Τη διαφωνία ήρε την επόμενη ημέρα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με βούλευμά του, όπου αναφέρεται ότι ο Π. Ευσταθίου δεν ήταν ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Πάντως, ενώπιον της Δικαιοσύνης ο 83χρονος κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν έχει δωροδοκήσει ποτέ πολιτικά πρόσωπα, αλλά μόνο «τίμησε» με bonus συγκεκριμένα (12 στον αριθμό) πρόσωπα, κυρίως μέλη επιτροπών. Αποδέχεται πάντως πως έχει δώσει χρήματα, περίπου 1 εκατ. ευρώ στον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντ. Κάντα, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κατονομάσει τον Π. Ευσταθίου ως διακινητή μιζών.
Αντ.Ξ.

Aπό enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.