Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Μίζες σε αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΣ

Ανάμεσα στα 10 πρόσωπα που αποκάλυψε ότι λαδώθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και των ASRAD ο κατηγορούμενος Π. Ευσταθίου, περιλαμβάνονται ανώτατοι στρατιωτικοί και ο κουμπάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου και πρώην στέλεχος της ΕΒΟ, Παύλος Νικολαΐδης.

→Ο 82χρονος κατηγορούμενος Παναγιώτης Ευσταθίου «έσπασε» και έδωσε στοιχεία στον ανακριτή όταν ο τελευταίος του έκανε σαφές ότι δεν καταλαβαίνει την προθυμία που εκφράζει να συνεργαστεί αν δεν δώσει ονόματα των προσώπων, από την κορυφή ώς τη βάση της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, που πήραν μίζες

Στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν παρεισφρήσει οι «μιζαδόροι» για τα εξοπλιστικά, όπως προκύπτει από τις διαδοχικές απολογίες των εμπλεκομένων προσώπων. Ολα δείχνουν ότι η διαφθορά...
δεν άγγιζε μόνο τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και στελέχη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Το κοινό μυστικό φέρεται να αποκάλυψε απολογούμενος χθες ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Παναγιώτης Ευσταθίου, πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα.

Οι μίζες που συνολικά μοίρασε ο Παναγιώτης Ευσταθίου, για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και των ASRAD, σύμφωνα με την ομολογία του στον ανακριτή κατά της διαφθοράς, αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ και ανάμεσα στα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα που κατονόμασε ότι άπλωσαν το χέρι στο ζεστό «μαύρο» χρήμα ήταν και ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν στις επιτροπές για την κατάρτιση των συμβάσεων.

«Πρέσινγκ»

Μπροστά στο «πρεσάρισμα» του ανακριτή ο 82χρονος κατηγορούμενος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές, αλλά επιχείρησε να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με εκείνο της απολογίας του ήδη προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό πρώην διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Για τον λόγο αυτό και επειδή η ανάκριση κρίνεται και από τα στοιχεία που θα κατέθετε, έλαβε το αυστηρό τελεσίγραφο του ανακριτή: «Θέλω τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν μίζες από την κορυφή ώς τη βάση της ιεραρχίας, διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».

Στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή για το αν δωροδοκήθηκαν οι πρώην υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, και ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας φέρεται να απάντησε αρνητικά. Εδωσε ωστόσο τον κουμπάρο τού Ακη τον οποίο είχε κατονομάσει στον ανακριτή και ο Αντώνης Κάντας, πρώην στέλεχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων, Παύλο Νικολαΐδη. Ο Πάνος Ευσταθίου προθυμοποιήθηκε να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας ενώ ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος, όπως δήλωσε, προτίθεται να ταξιδέψει στην Ελβετία όπου διατηρεί λογαριασμούς ο εντολέας του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες εμφανίστηκε στον ανακριτή ως θύμα εκβιασμού και κατήγγειλε μάλιστα τον Αντώνη Κάντα ισχυριζόμενος ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΥΠΕΘΑ ήταν αυτός που του ζήτησε χρήματα προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 82χρονος Ευσταθίου ομολόγησε ότι για την κατάρτιση των αμαρτωλών συμβάσεων, μίζες έδωσε στον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη που δεν βρίσκεται στη ζωή, και στον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, ενώ έδωσε ονόματα και άλλων αξιωματικών.

Κατά τον κατηγορούμενο, ένας πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) παρέλαβε «μαύρο χρήμα» προκειμένου να το δώσει στον κουμπάρο του Ακη Τσοχατζόπουλου, που ήταν τότε στέλεχος της ΕΒΟ και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος.

Οι μίζες διακινήθηκαν μέσω της off shore εταιρείας IRON ιδιοκτησίας του Πάνου Ευσταθίου, ενώ όπως είπε στον ανακριτή ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης και άλλων δύο εξωχώριων εταιρειών.

Εμφανίστηκε επίσης πρόθυμος στο να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί έτσι ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος που δόθηκε για τα οπλικά συστήματα. Ανάμεσα στα ονόματα που κατονόμασε στην ανάκριση έδωσε και τα ονοματεπώνυμα τριών Γερμανών που μοίραζαν μίζες και ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ATLAS.

Τι ανέφερε ο Κάντας

Καθοριστικής σημασίας για την ποινική εμπλοκή του Π. Ευσταθίου ήταν η απολογία του Α. Κάντα, ο οποίος είχε αναφέρει: «Υπηρετώ στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείο Αμυνας από το 1997 μέχρι την 5η Απριλίου 2002. Υπηρέτησα κατόπιν επιλογής και επιθυμίας του τότε υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου…. Αρχές του 1999 ήρθε στο γραφείο μου ο Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής STN ATLAS και μου ανέφερε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 από τη γερμανική κοινοπραξία Ferrostaal – HDW. Μου είπε ότι το πρόγραμμα έγινε αποδεκτό από όλους και με παρακάλεσε να προωθήσω το πρόγραμμα χωρίς καμία καθυστέρηση και καμία παρατήρηση. Μου είπε ότι για να το κάνω αυτό θα μου έδινε μισό τοις εκατό… Εγώ δέχτηκα και τελικά εισέπραξα για αυτό το πρόγραμμα της Atlas συνολικά περίπου 500-600.000 ευρώ. Πλήρη εικόνα για το ακριβές ποσό θα έχω όταν έρθουν στα χέρια μου όλα τα αντίγραφα των λογαριασμών, που έχω ζητήσει. Τα χρήματα αυτά άρχισε να μου τα καταβάλλει σταδιακά και σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, περίπου ένα εξάμηνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, ανάλογα με το πότε εισέπραττε τις πληρωμές από τη γερμανική εταιρεία SNT ATLAS»…

Σε άλλο σημείο της απολογίας του είχε υποστηρίξει: «Εκτός από τα υποβρύχια, ο Ευσταθίου με πλησίασε και μου υποσχέθηκε ύψους περίπου 1% του κόστους του προγράμματος, που αφορούσε το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος STINGER ASRAD που κατασκεύαζε η STN ATLAS. Το συνολικό κόστος του προγράμματος νομίζω ότι ήταν γύρω στα 60.000.000 – 70.000.000 ευρώ. Συνολικά για υποβρύχια και ASRAD έλαβε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ…. Εχω μία αίσθηση ότι ο Ευσταθίου είχε μια πρόσβαση σε Γενικό Επιτελείο Στρατού…».

Της Μαρίας Δήμα από efsyn