Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Χάθηκαν στην …μετάφραση

Χάθηκαν στην …μετάφραση στη Βουλή, κατά την ακρόαση των εισηγητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνούν το έργο και τις ευθύνες της τρόικα στις χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα προσαρμογής.

Στην δευτερολογία του ο Ότμαρ Κάρρας, αναφέρθηκε στο ραντεβού που είχαν με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο, για να πει ότι ενώ επί μία ώρα τον ρωτούσαν ποιοι είναι οι στόχοι του, ποιες οι προτάσεις του, τι μπορεί...
να κάνει καλύτερα, εκείνος «δεν έλεγε τίποτα». «Το μόνο που έλεγε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην επιτροπή μας», είπε.

Ένα λάθος στη διερμηνεία όμως, που μετέφερε το όνομα του κυρίου Τσίπρα, ως «Κύπρος» προκάλεσε σύγχυση στους δημοσιογράφους που δεν μπορούσαν να βγάλουν νόημα, αλλά και την μη αντίδραση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση.

Όταν μάλιστα λίγο αργότερα, δόθηκαν διευκρινήσεις από τον ίδιο τον κ.Κάρρας, λέγοντας μπροστά στον Πρόεδρο της Βουλής ότι εννοούσε τον κ.Τσίπρα, αντέδρασαν τόσο ο Νίκος Χουντής λέγοντας ότι αν είχε αποδωθεί έτσι στην μετάφραση θα αντιδρούσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο αργότερα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που εξανέστη, λέγοντας ότι ο ίδιος μέσα στην επιτροπή τον εγκάλεσε που αναφερόταν στην Κύπρο ενώ βρίσκεται στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα σφοδρή αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ρόλο του κ.Κάρρας και την επιλογή του να μεταφέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο μια ιδιωτική συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο.

Κατά τα λοιπά, ο κ.Κάρρας υποστήριξε ότι πρόθεση όσο και πεποίθηση της επιτροπής είναι ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται για τα πιθανά λάθη ή τα υπερβολικά αιτήματα εκ μέρους της τρόικα.

Απαντώντας σε προηγούμενες ερωτήσεις για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, είπε «και εμείς στο μέλλον κοιτάμε, εκεί αποσκοπούμε». Υποστηρίζοντας ότι αυτή η έκθεση που ετοιμάζουν ασχολείται με το έργο της τρόικα, διευκρίνισε ότι δεν δημιούργησε την κρίση η τρόικα, αλλά αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της κρίσης. «Θέλουμε να έχουμε όλοι τα μέσα να προλάβουμε ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει», είπε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την χώρα του, την Αυστρία, υποστήριξε ότι όταν μία κοινότητα κινδυνεύει, η κεντρική κυβέρνηση στέλνει κάποιον να βοηθήσει, πράγμα που κάνει κάθε κράτος.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχουμε τέτοια μέσα ακόμα. Μερικοί είπατε ότι η ΕΕ στέκεται στο ένα της πόδι ακόμα. Όλοι ξέρουμε ότι μία νομισματική ένωση πρέπει να είναι και οικονομική και κοινωνική.

Έχουμε αργήσει 20 χρόνια για να συζητάμε τώρα για μία τραπεζική, δημοσιονομική ένωση», είπε, σημειώνοντας ότι η τρόικα αποτελεί προσωρινή μόνο, ενδιάμεση λύση. «Υπάρχει χάρτης κοινωνικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά δεν αποτελούν ταυτόχρονα μέρος των προγραμμάτων, γιατί αποτελούν προϋπόθεση μόνο για ευρωπαϊκές συμφωνίες στο κοινοτικό επίπεδο.

Για αυτό αναζητούμε ένα μέσο που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο», είπε απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών για καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ο ίδιος αντέκρουσε τα παράπονα των βουλευτών ότι ήρθαν καθυστερημένα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να το λέτε αυτό. Εμείς υπήρξαμε συντάκτες της έκθεσης στις 21-22 Μαρτίου 2011, ήρθαμε και ξεκινήσαμε μία συζήτηση για την οικονομική κρίση.

Έχουμε έρθει εδώ τέσσερις-πέντε φορές τον χρόνο τα τελευταία χρόνια. Όμως η τρόικα δεν είναι διακυβερνητικό εργαλείο. Εμείς θέλουμε να ασκήσουμε το δικαίωμα ελέγχου στην ΕΕ». Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον κ.Τσίπρα και την πρόθεσή του, όπως την μετέφερε να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην επιτροπή.

«Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας πραγματικά, δεν έχουμε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες στα κοινοβούλια και όχι μία κοινή διαδικασία για όλους, αφού δεν υπάρχει ένας θεσμός που να διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο και μία διαδικασία που θα προβλέπει την συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αυτά.

«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο», είπε, «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια, να ενημερώσουμε τους πολίτες, να τους πούμε ότι έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες μας»…

Από την πλευρά του, κλείνοντας τη διαδικασία, ο Λιεμ Χοαμ Νγκοκ, υποστήριξε ότι «είμαστε εδώ για να βγάλουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την κρίση». «Ακούω με μεγάλη ευαισθησία την ‘εξέγερσή’ σας για τέσσερα χρόνια», είπε, σε τελείως άλλο μήκος κύματος, παραδεχόμενος εκείνος ότι ίσως τέσσερα χρόνια μετά να είναι αργά για μία διερευνητική επιτροπή.

Υποστήριξε μάλιστα ότι θα ήθελε τα πράγματα να προχωρούν πιο γρήγορα ενώ παραδέχθηκε ότι η χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων έχει παραβιαστεί. Σημειώνοντας ότι η επιτροπή απασχόλησης του δικού τους κοινοβουλίου έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και έχει προτάσεις για ένα επόμενο «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο», υποστήριξε ότι ίσως μια λιγότερο διακυβερνητική και πιο κοινοτική προσέγγιση θα ενίσχυε τη διαφάνεια.

Παραδεχόμενος και εκείνος ότι η ΕΕ υπήρξε ανέτοιμη για την κρίση, ζήτησε πιο στενη ενοποίηση, δημοκρατική και κοινοτική.

Μόνη λύση για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση

Φύλαξε δε, την ‘βόμβα’ για το τέλος, εκτιμώντας ως μόνη λύση για την Ελλάδα την αναδιάρθρωση.

«Κάποιος ανέφερε την αναδιάρθρωση, είναι σημαντικό γιατί η κατάσταση δεν είναι ίδια με πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Η ΕΚΤ σήμερα έχει εφαρμόσει προγράμματα.

Αν υπάρξει αναδιάρθρωση, κάτι που πρέπει να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκομένους, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων και αν αποδεχθεί κάποιες απώλειες, δεν χρειάζεται κανένα κούρεμα, το ξέρουμε αυτό», είπε.

Σημειώνοντας μάλιστα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να μιλήσει για αυτό στο εσωτερικό της τρόικα, αλλά αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο «όλοι φοβούνται τη Γερμανία», όπως είπε, σημείωσε επί λέξει ότι «αν δεν γίνει αναδιάρθρωση, θα έχετε πολιτικές λιτότητας επί δεκαετίες και ο κόσμος δεν αντέχει».

«Πρέπει να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις, όλοι προσαρμόστηκαν αλλά το πρόβλημα είναι να βρούμε την σωστή μακροοικονομική πολιτική. Πρέπει να συμβαδίζει με την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε.

Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση που χαρακτηρίζουν απαράδεκτους κι ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του κ. Κάρας, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν τους υιοθετεί ο κύριος Μγκοτς.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.

Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο.

Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα από real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.