Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Μιζαδόρους και ένστολους αποδέκτες δείχνει ο Ευσταθίου

Ομολόγησε μίζες και διακίνηση μαύρου χρήματος ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας STN ATlAS, κατά τη διάρκεια της απολογίας του για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Πάνος Ευσταθίου, απολογούμενος σήμερα (Πέμπτη) ενώπιον των ανακριτικών αρχών, φέρεται να παραδέχθηκε πως δόθηκαν μίζες για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας STN ATlAS, κατά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, εξέφρασε την επιθυμία του να...
συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές, ομολογώντας πως έδωσε περίπου 3 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα υποβρύχια και τα asrad. Όπως είπε, πόσο 1,5 εκατ. ευρώ κατέληξε στον Αντώνη Κάντα (όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί στην απολογία του), ενώ τα υπόλοιπα τα έδωσε σε δέκα ένστολους – μέλη επιτροπών που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην κατάρτιση των συμβάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που έδωσε ο Ευσταθίου περιλαμβάνονται ένας πρώην αρχηγός ΓΕΝ, ένας πρώην αρχηγός ΓΕΣ και ένα πρώην πρώην στέλεχος της ΕΒΟ. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έδωσε χρήματα που κατέληξαν σε πρώην στέλεχος της ΕΒΟ (αντιπρόεδρο και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο), ο οποίος ήταν κουμπάρος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον τελευταίο να φέρεται πως εμπλέκεται και στην υπόθεση της Siemens.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να συναινεί στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, τόσο του ίδιου όσο και των τριών off shore εταιριών του (από τις οποίες, μόνο μία ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να γίνουν παράνομες πληρωμές).

Τι είπε για Τσοχατζόπουλο, Παναντωνίου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατηγορούμενος κατονόμασε τρία με τέσσερα στελέχη της μητρικής εταιρίας τα οποία του έδωσαν τα χρήματα για να γίνουν οι παράνομα πληρωμές, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε βάρος του Αντώνη Κάντα, χαρακτηρίζοντάς τον ως εκβιαστή.

Εξάλλου, φέρεται πως απάντησε αρνητικά στις ερωτήσεις εάν δόθηκαν μίζες στους Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.

Πιέσεις από ανακριτή

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον Πάνο Ευσταθίου ασκήθηκαν πιέσεις να προβεί στην αποκάλυψη συγκεκριμένων ονομάτων, ενώ δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για το μικρό ύψος των παράνομων πληρωμών που παραδέχθηκε ο κατηγορούμενος σε σχέση με όσα στοιχεία έχουν στα χέρια τους οι αρχές.

«Θέλετε να πείτε ότι από τα 18 εκατ. που λάβατε σε λογαριασμούς σας στο Λονδίνο δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τι αποκομίσατε εσείς;», ήταν η ερώτηση που του έγινε, ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας, ο ανακριτής είπε απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο: «Θέλω τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν μίζες από την κορυφή ως τη βάση της ιεραρχίας, διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».

Από efsyn