Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ναυπηγούσαν... μίζες στον Σκαραμαγκά

Οι Μπέλτσιος και Εμμανουήλ βρίσκονται ήδη στη φυλακή για το μαύρο χρήμα στα Ναυπηγεία, ενώ οι Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν και το ρόλο συνδικαλιστών στην υπόθεση. 
Οι  άνθρωποι που θα έφτιαχναν με μίζες λιμάνι στο... Μέτσοβο και θα δρομολογούσαν βαπόρι Μέτσοβο - οροσειρά των Ανδεων στη Νότια Αμερική, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Ο καθηγητής Μπέλτσιος, δεξί χέρι του Ακη, αλλά και κεντρικό πρόσωπο στο συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ και ο Σωτήρης Εμμανουήλ, με περγαμηνές από το φημισμένο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, βρίσκονται σε κελί φυλακών για τις μίζες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και είχαν σειρά για...
απολογία Παρασκευή και Σάββατο.

Το σκάνδαλο των Ελληνικών Ναυπηγείων και σκοτεινό και τεράστιο και άμεσα συνδεόμενο με τα υποβρύχια είναι. Αυτοί που συνδέονται με αυτό κρατούν τώρα την αναπνοή τους για τα εντάλματα σύλληψης που φαίνεται να είναι έτοιμα στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Πρόσωπα
Μπέλτσιος και Εμμανουήλ οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στα δικαστήρια, ενώ το πόρισμα του ΣΔΟΕ περιγράφει τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος
Ο Σωτήρης Εμμανουήλ ήταν ένας επιτυχημένος επιστήμονας του εξωτερικού. Ηρθε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Κώστα Μητσοτάκη το 1990 και ανέλαβε το μάνατζμεντ στα ναυπηγεία Σύρου.

Στη συνέχεια έγινε αγαπημένος όλων και ιδιαιτέρως του Ακη, επί του οποίου εμφανίστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είχε πάρει η γερμανική εταιρεία HDW, η οποία (με τη Ferrostaal) «διεκπεραίωσε» το σκάνδαλο των υποβρυχίων με τις θηριώδεις μίζες.

Τον Ιούλιο του 2010 οι Γερμανοί εισαγγελείς βρήκαν εταιρείες με μίζες και άρχισαν να ρωτούν. Μέσω της εταιρείας INVECO εμπλέκεται ο Σ. Εμμανουήλ.

Στις έρευνες των Γερμανών προέκυψαν καταγγελίες για «μίζες σε συνδικαλιστές». Ονόματα δεν προέκυψαν ώς τώρα, ούτε και συγκεκριμένα ποσά. Προέκυψαν όμως εταιρείες προς έρευνα, όπως αυτή του Εμμανουήλ.

Μετά τους Γερμανούς και τις καταγγελίες στην Ελλάδα, το ΣΔΟΕ έλαβε εντολή τον Μάρτη του 2011 να ερευνήσει «όλη την υπόθεση». Από την αρχική έρευνα των γερμανικών αρχών, στην οποία περιλαμβάνονται και μυστικά ταξίδια Γερμανών εισαγγελέων στην Ελλάδα, προέκυψαν εταιρείες με μίζες.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται καταθέσεις όπως αυτή του Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος δεν βρήκε το μισό εκατομμύριο ευρώ της εγγύησης και συνελήφθη.

Ο Αβατάγγελος αποκάλυψε ότι στην Τράπεζα του Λιβάνου Banque Libano-Francaise έχει λογαριασμό με αριθμό 1039127.21 μέσω του οποίου εισέπραξε ποσό 11,5 εκατ. ευρώ από διαιτησία (!!!) που κέρδισε από την εταιρεία Ferrostaal-HDW και από αυτόν έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ στον Ι. Μπέλτσιο.

Τι απέγιναν τόσα χρήματα;

Η απάντηση πιθανόν βρίσκεται στις συνεχιζόμενες έρευνες των δικαστικών αρχών και στη Γερμανία και στην Ελλάδα. «Τουλάχιστον ένα μέρος των πληρωμών πήγαινε σε συνδικαλιστές, που έπρεπε να ικανοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η πώληση του Σκαραμαγκά στους Γερμανούς», κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal, Χανς Μόλενμπεκ.

Η έρευνα των Γερμανών εισαγγελέων φαίνεται να προσπαθεί να βρει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ συνδικαλιστών του Σκαραμαγκά και της εταιρείας Rangiroa Holdings. Αυτή η εταιρεία είναι μία από εκείνες που εντοπίστηκαν και περιλαμβάνονται σε μια λίστα με συνολικές μίζες 55.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη φέρεται να πήρε μερίδιο 4.470.000 ευρώ.

Τι ανέφερε το πόρισμα του ΣΔΟΕ το 2011

Το ΣΔΟΕ πριν από τέσσερα χρόνια, στις 22 Απριλίου του 2010, ξεκίνησε έλεγχο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μεταξύ άλλων ζήτησε να του παραδοθούν τα πάντα γύρω από συγκεκριμένες εταιρείες. Δηλαδή μελέτες, εκθέσεις, συμφωνίες, συμβάσεις, τιμολόγια των εταιρειών:

*Sidewind investments ltd

*Shiraz marine pvt ltd

*Epasco shipping limited of Limassol

*d.t.marine limited of Liberia

*Β.C.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και καταγράφονται στο πόρισμα, το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικές βάσεις των δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης.

Βρήκαν ότι τα Ναυπηγεία, για να καλύψουν μίζες, κατέφυγαν στο γνωστό τραγουδάκι «ποιος είδε βάρκα στον Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι». Αρχισαν συναλλαγές με τη μακρινή Βολιβία, η οποία έχει γύρω γύρω μόνο βουνά!

Σύμφωνα με το πόρισμα:

* Διαπιστώθηκε έκδοση τιμολογίων από ινδική επιχείρηση και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά CURACAO και σε Ολλανδικές Αντίλλες, Λιβερία και Κύπρο προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία, ύψους 5.500.000 ευρώ «για παροχή υπηρεσιών». Δεδομένου ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες δημιουργούν υπόνοιες βάσιμες ότι ΔΕΝ ΠΑΡΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ, είναι διερευνητέα η εικονικότητα των ανωτέρω φορολογικών στοιχείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι η προώθηση των εταιρικών συμφερόντων των Ελληνικών Ναυπηγείων στη ΒΟΛΙΒΙΑ (!!!), χώρα που δεν διαθέτει ως γνωστόν θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία αμφισβητούν συγκεκριμένες συναλλαγές με τις ανωτέρω αλλοδαπές επιχειρήσεις και τα χρήματα των τιμολογίων αποστέλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία.

* Εντοπίστηκε έκδοση τιμολογίων από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «Β.C.» παροχής υπηρεσιών προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία ύψους περίπου 2.500.000 ευρώ. Ομοίως ως ανωτέρω το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν παρασχέθηκαν ποτέ και συνεπώς είναι διερευνητέα η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι στις καταχωρίσεις των φορολογικών στοιχείων, κατά το τέλος των χρήσεων, της «Β.C.» η ελεγχόμενη προέβαινε σε έκδοση ακυρωτικών τιμολογίων, που επίσης συνηγορεί στη διατύπωση των ανωτέρω αμφισβητήσεων...

Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία που είναι μεγάλη πολυεθνική, εκπρόσωποι της οποίας αρνήθηκαν όσα γράφει η έκθεση του ΣΔΟΕ. Είπαν ότι έδωσαν όλα τα στοιχεία πριν συνταχθεί το πόρισμα.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν στοιχεία από τα Ναυπηγεία. Είναι η πρώτη έρευνα που ξεκίνησε, αλλά εδώ φαίνεται γιατί 4 χρόνια μετά, δεν έχει επιληφθεί ακόμη η Δικαιοσύνη. Οπως σημειώνουν στη σελίδα 78 του πορίσματος, «δεν μας απεστάλησαν τα ζητηθέντα, οπότε επανήλθαμε με νέα εντολή ελέγχου».

Ξαναπήγαν στις 13 Οκτώβρη του 2010 και ζήτησαν έγγραφα και καταθέσεις. Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι ελεγκτές γράφουν ότι «δεν έλαβαν καμία απάντηση»!!! Τότε με έγγραφη πρόσκληση απαρίθμησαν εκεί τα στοιχεία που ψάχνουν (συμβάσεις, τραπεζικές καταθέσεις κ.λπ.), αλλά πέρασε ένας μήνας και πάλι καμία απάντηση.

Επανήλθαν με νέο έγγραφο και τότε τους έστειλαν «κλασέρ» με αντίγραφα λογαριασμών της Τράπεζας Κύπρου και μια σειρά «Δεν»... Συγκεκριμένα:

1. Δεν έχουν στοιχεία καθόλου για δουλειά... 25 εκατομμυρίων ευρώ και καμία εγγραφή στα βιβλία.

2. Δεν δικαιολογούνται 10 εκατομμύρια ευρώ στην αξία παγίων εγκαταστάσεων.

3. Δεν κατασκεύασαν ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΥΣ, όπως προέβλεπε η σύμβαση με τους Γερμανούς.

4. Δεν κατασκεύασαν βαγόνια του ΟΣΕ, όπως προέβλεπε η σύμβαση με τους Γερμανούς.

5. Δεν υπάρχουν λογότυπα σε εγγυητικές «εκ παραδρομής»!!!

Με αυτά τα κόλπα παραμένουν σήμερα χωρίς εργασία και χωρίς μισθό πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρ' ότι θα έπρεπε με βάση τις συμβάσεις να έχουν δουλειά.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ από enet