Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Θέλουν σιωπή των τροικανών, μέχρι τις ευρωεκλογές

Συμφωνίες μόνον για τα νέα προαπαιτούμενα των επόμενων υποδόσεων
Χαμηλά μπαίνει ο πήχυς στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που θ' αρχίσουν την επόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου. Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί  συνολική συμφωνία, καθώς τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά και σημαντυικά, ενώ η έκθεση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα «πεπραγμένα»  της τρόικας θα περιπλέξει τα πράγματα. Θέτουν λοιπόν ως πρωταρχικό στόχο...
να συμφωνήσουν τα νέα επιμέρους "προαπαιτούμενα", με τα οποία θα συνδεθεί  η εκταμίευση κάθε επόμενης υποδόσης του εναπομείναντος ποσού του δανείου. Μετά το Eurogroup οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν εκ του μακρόθεν, σε χαμηλούς τόνους και χωρίς να δίνεται μεγάλη δημοσιότητα στα συζητούμενα θέματα.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου δεν πρόκειται να επανέλθουν στην Αθήνα μέχρι τις ευρωεκλογές. Μέχρι τότε η εδώ παρουσία τους δεν κρίνεται "σκόπιμη" - για ευνόητους πολιτικούς λόγους: Κυβέρνηση και Βρυξέλλες δεν θα ήθελαν επ' ουδενί, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου να βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας θέματα νέων μέτρων, περικοπών, απολύσεων κλπ, που θα βοηθούσαν την καμπάνια αντιμνημονιακών κομμάτων, αντιευρωπαϊκών και "ακραίων" πολιτικών σχηματισμών.

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν ούτως ή άλλως τις επόμενες μέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και θα αποτελέσουν αντικείμενο  πολιτικής αντιπαράθεσης υψηλών τόνων, με αφορμή την έλευση  της ειδικής επιτροπής της Ευρωβουλής, που ερευνά τα «πεπραγμένα» της τρόικας.

Οι απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στα ερωτήματα  της επιτροπής προκάλεσαν ήδη έντονες αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια, που θα κλιμακωθούν  μόλις γνωστοποιηθιούν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά - αν δεν κατορθώσει τελικά να αποφύγει την "ανάκριση".

Τις επόμενες ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο θα αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προτάσεις και επιχειρήματα για όλα τα ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζξτήσεων με την τρόικα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

 Το μεγαλύτερο "αγκάθι" θα είναι τα σχέδια για 4.000 άμεσες απολύσεις και 12.500 διαθεσιμότητες μέχρι τον Μάρτιο, τα οποία πρέπει να παρουσιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων είναι "εκ των ων ουκ άνευ" για να μην υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία για τα  νέα επιμέρους προαπαιτούμενα των επόμενων υποδόσεων.

Από sofokleousin