Οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν σωρεία ενταλμάτων κατά πολύ γνωστών επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παράνομων δανειοδοτήσεων
Κάτω από άκρα μυστικότητα και έχοντας συγκεντρώσει σημαντικότερα στοιχεία, η ελληνική Δικαιοσύνη προχώρησε χθες στην έκδοση σωρείας ενταλμάτων σύλληψης κατά πολύ γνωστών επιχειρηματιών, που εμπλέκονται...
στο μεγάλο σκάνδαλο των δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και υψηλόβαθμων πρώην και νυν στελεχών της τράπεζας. Μέχρις αργά χθες το βράδυ είχαν συλληφθεί δύο άτομα.
Τουλάχιστον δέκα πρόσωπα αναζητούσαν οι αστυνομικές αρχές, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστός επιχειρηματίας, με πλούσια δράση στα media σήμερα αλλά και στο χώρο του ποδοσφαίρου τις τελευταίες δεκαετίες, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Δύο εξ αυτών αργά χθες το βράδυ είχαν ήδη εντοπιστεί και συλληφθεί από τις αρχές. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Κλέοντα Παπαδόπουλο, πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον Μάριο Βαρότση, στέλεχος του Τ.Τ.
Τα εντάλματα σύλληψης -κατά τις ίδιες πηγές- είναι περίπου τα δέκα και αφορούν μεσαίους αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας, που φέρονται ότι έλαβαν «ύποπτα» δάνεια από την επίμαχη τράπεζα.
Ο Αγγελος Φιλιππίδης
Εκτός από το γνωστό επιχειρηματία και τους δύο συλληφθέντες, ένταλμα έχει εκδοθεί και για τον Αγγελο Φιλιππίδη, επίσης πρώην διοικητή του τραπεζικού ιδρύματος, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και επιστρέφει πιθανότατα σήμερα. Ο κ. Φιλιππίδης δήλωσε στην «Ε»: «Επιστρέφω στην Ελλάδα για να δώσω όποιες απαντήσεις χρειάζεται η ελληνική Δικαιοσύνη».
Παράλληλα, περιλαμβάνονται και επιχειρηματίας με διαφημιστική εταιρεία που σχετίζεται με το χώρο των φαρμάκων αλλά και με πολιτικά «τζάκια», η σύζυγός του, Κύπριος επιχειρηματίας που στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκε και στην Ελλάδα, και άλλοι.
Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, να προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων, καθώς ύστερα από πολύμηνη έρευνα ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που είχε αναλάβει να διερευνήσει η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου.
Η άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος αφορά τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Την έρευνα ανέλαβε στο στάδιο της ανακρίσης ο ανακριτής αρμόδιος για εγκλήματα διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδης, ο οποίος και προχώρησε στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. Από σήμερα ένας ένας οι συλληφθέντες θα οδηγούνται ενώπιόν του προκειμένου να απολογηθούν για τα βαρύτατα αυτά αδικήματα.
Εκατοντάδες εκατ. ευρώ
Η μεγάλη δικογραφία που έχει σχηματισθεί αφορά ζημία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από επισφαλή δάνεια που δίνονταν σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες, τα ίχνη των οποίων χάνονταν στη συνέχεια μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές offshore εταιρειών. Αφορά ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011.
Τα πρώτα στοιχεία έφτασαν στη Δικαιοσύνη από δύο πορίσματα του προέδρου της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Πάντως, η εισαγγελέας Παπανδρέου φέρεται να προχώρησε αρκετά την έρευνα, με αποτέλεσμα πλέον να αριθμεί τις 10 διαφορετικές περιπτώσεις επισφαλούς δανειοδότησης, από το Τ.Τ. σε εταιρείες διάφορων επιχειρηματιών.
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Στο πόρισμα-φωτιά της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, καταγράφονται σειρά υποθέσεων όπως η περίπτωση της χορήγησης δανείου ύψους 19.000.000 ευρώ σε ξενοδοχειακή εταιρεία. Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά φέρονται να εισπράχθηκαν από νυν κατηγορουμένους για την πώληση στην εν λόγω εταιρεία τριών κυπριακών εταιρειών τους, που εμφανίζονται ζημιογόνες. Οπως αναφέρει, για το σκάνδαλο της επισφαλούς δανειοδότησης «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».
Φέρεται, μάλιστα, στο έγγραφο αυτό να αναφέρεται ότι οι παραλείψεις των υπευθύνων της τράπεζας σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αποτέλεσμα «να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημιά της περιουσίας της η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου