- Η σύλληψη του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης
- Οι αρχές της Τουρκίας εντόνισαν τον Άγγελο Φιλιππίδη σε ξενοδοχείο στη συνοικία Πέρα της Κωνσταντινούπολης
- Η σύλληψή του έγινε το βράδυ της Παρασκευής σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
- Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές πως είχε πλαστά στοιχεία ταυτότητας
- Κατηγορείται για την υπόθεση των κόκκινων δανείων του Τ.Τ.
- Το εισαγγελικό πόρισμα των 129 σελίδων έχει ειδικό κεφάλαιο για εκείνον
- Οι αρχές της Τουρκίας εντόνισαν τον Άγγελο Φιλιππίδη σε ξενοδοχείο στη συνοικία Πέρα της Κωνσταντινούπολης
- Η σύλληψή του έγινε το βράδυ της Παρασκευής σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
- Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές πως είχε πλαστά στοιχεία ταυτότητας
- Κατηγορείται για την υπόθεση των κόκκινων δανείων του Τ.Τ.
- Το εισαγγελικό πόρισμα των 129 σελίδων έχει ειδικό κεφάλαιο για εκείνον
Η πληροφορία έγινε γνωστή λίγο μετά τις 11:00 το πρωί: ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση των «θαλασσοδανείων» του Τ.Τ., Άγγελος Φιλιππίδης, συνελήφθη στην Τουρκία. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, η σύλληψή του στην Κωνσταντινούπολη έγινε το βράδυ της Παρασκευής.
Η σύλληψή του έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος που είχε εκδώσει ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση του Ταμιευτηρίου και...
μετά από συνεργασία των τουρκικών αρχών με τις ελληνικές αρχών ασφαλείας.
Από την ημέρα που εκδόθηκε το ένταλμα για τη σύλληψή του, ο Άγγελος Φιλιππίδης εμφανίζεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς δηλώνοντας πως βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά πως θα επισπεύσει την επιστροφή του από τις ΗΠΑ για να έρθει και να απολογηθεί.
Όμως χθες, βάσει εντάλματος της Interpol, εντοπίστηκε στην Τουρκία. Φαίνεται πως η τουρκική αστυνομία τον βρήκε μέσω του κινητού του τηλεφώνου, καθώς τις τελευταίες μέρες ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε συχνή επικοινωνία με πολλά ελληνικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψή του έγινε σε ξενοδοχείο στην περιοχή Πέρα της Κωνσταντινούπολης και οι Τούρκοι τον είχαν εντοπίσει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση με τα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ. αλλά περίμεναν το διεθνές ένταλμα.
Οι πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές πως ότι είχε πλαστά στοιχεία ταυτότητας, δεν επιβεβαιώνονται. Δεν αποκλείεται να πέρασε στην Τουρκία ακτοπλοϊκώς.
Το χρονικό της σύλληψης
Το πρωί του Σαββάτου, οι τουρκικές ενημέρωσαν την ελληνική αστυνομία πως συνέλαβαν άτομο που μοιάζει με τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκε από τις τουρκικές αρχές περίπου στις 10:00 το πρωί ότι συνελήφθη άτομο, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν στοιχεία μέσω της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση του συλληφθέντος. Έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία της ταυτοποίησης (φωτογραφίες, αποτυπώματα) και πιθανότατα την Κυριακή αναμένεται η έκδοσή του στην Ελλάδα.
Το Προξενείο δεν έχει δεχθεί αίτημα από τον Άγγελο Φιλιππίδη για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
Ειδικό κεφάλαιο από την εισαγγελέα για τον Άγγελο Φιλιππίδη
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αφιερώνει «ειδικό κεφάλαιο» στα συμπεράσματά της στη διοίκηση που άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος, Άγγελος Φιλιππίδης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες.
Μάλιστα, η εισαγγελέας τονίζει ότι από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Φιλιππίδη την περίοδο από το 2008 μέχρι και το 2012 προκύπτει «αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων κατά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ», θέμα για το οποίο ωστόσο τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Η εισαγγελέας αποδίδει κεντρικό ρόλο στον κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο του ΤΤ αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (ΤΤ) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».
Θεωρείται ύποπτος φυγής γιατί έχει πολλά χρήματα
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, μάλιστα, έκριναν ότι έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον κ. Φιλιππίδη καθώς η κ. Παπανδρέου τον θεωρεί ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει, λόγω των διασυνδέσεών του αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες».
Στο πόρισμά της τονίζει χαρακτηριστικά:
«Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή και στη χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών Αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και Δικαστικών Συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εκδοθεί, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον σε βάρος του Αγγέλου Φιλιππίδη ένταλμα συλλήψεως».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ από newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου