Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ο μεγάλος εκταμιευτής...

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΣΥΣΚΟΤΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ 
Σε πρωταγωνιστή του σκανδάλου για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει αναδειχθεί ο πρώην διοικητής της τράπεζας, Αγγ. Φιλιππίδης, που συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σε ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ρόλος του αναβαθμίστηκε σε βασικότατο, όχι γιατί για μερικές ημέρες φυγοδικούσε αν και σε δηλώσεις του σε διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της «Ε», υποστήριζε ότι θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα. Είναι η κρίση της επίκουρης εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, όπως καταγράφεται στο πόρισμά της, που παρουσιάζει τη σημασία του Αγγ. Φιλιππίδη. Αλλωστε, είναι το μόνο πρόσωπο από τους συνολικά 30 κατηγορουμένους, στο οποίο επικεντρώνεται...
η εισαγγελική λειτουργός τόσο αναλυτικά που στα συμπεράσματα της αναφοράς της του αφιερώνει συνολικά οκτώ σελίδες.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

Σ' αυτές καταγράφει αναλυτικά τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, σειρά περιουσιακών του στοιχείων (σ.σ. αναφέρεται ότι δεν περιλαμβάνονται στο πόθεν έσχες του), αλλά και εταιρεία υπηρεσιών στοιχηματισμού, με έδρα το Μαυροβούνιο, που φέρεται να έχει από κοινού με τον επίσης κατηγορούμενο και συλληφθέντα Μάριο Βαρότση, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί σήμερα.

Μάλιστα, στην τελευταία σελίδα του εγγράφου η Πόπη Παπανδρέου ζητεί τη σύλληψη του Αγγ. Φιλλιπίδη, με το εξής σκεπτικό: «Εν όψει του κύκλου γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσης που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή και στη χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των Δικαστικών Αρχών σε ζητήματά του, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και δικαστικών συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό».

Για ισόβια κάθειρξη

Μεταξύ άλλων, για τον Αγγ. Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για απιστία και απάτη κατά του Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές διατάξεις που επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη, αναφέρεται:

* Επί των ημερών του (2007-2009) εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας προς επιχειρήσεις, μέσω ομολογιακών δανείων, χωρίς η τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει κανονισμούς πιστοδοτήσεων και χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές. Παρ' όλα αυτά, εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ κατά παράβαση του νόμου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Τ.Τ. κατά 346.904.467 ευρώ τουλάχιστον.

* Καταχράστηκε τη θέση του, προκειμένου να επιτευχθεί ο παράνομος πλουτισμός των Κυρ. Γριβέα, Αναστασίας Βάτσικα, Λ. Λαυρεντιάδη και Δημ. Κοντομηνά. Μάλιστα, καταγράφεται ότι «παραπλάνησε ακόμα και αυτά καθαυτά τα μέλη του δ.σ. του Τ.Τ.».

* Από τον έλεγχο των προσωπικών του τραπεζικών λογαριασμών σε διάφορες χώρες και τράπεζες προκύπτει ότι από το έτος 2008 μέχρι και το 2012 αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις του ενώ έχουν μέχρι την ημέρα που συντάχθηκε το κατηγορητήριο, άγνωστη προέλευση.

* Εχει συστήσει μαζί με τον Μάριο Βαρότση, τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών του Τ.Τ. και πρόεδρο της υποεπιτροπής επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα με ποσοστό 36% και 19,6% αντίστοιχα, την εταιρεία με την επωνυμία Master Holding AD, με έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στοιχηματισμού, η οποία ήταν εν ενεργεία τουλάχιστον από το έτος 2010.

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

Εγκλειστος στις φυλακές Μάλτεπε
Των ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΩΡΟΥ

Περιμένει την έκδοσή του από την Τουρκία δηλώνοντας ότι δεν είχε πρόθεση να κρυφτεί

Την έκδοσή του στην Ελλάδα περιμένει στις φυλακές Μάλτεπε της Ασιατικής Κωνσταντινούπολης ο Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης και το Σάββατο οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την έκδοση.

Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου συνελήφθη ο Φιλιππίδης βρέθηκαν 311 λίρες Τουρκίας, 5.615 ευρώ, 1.005 λίρες Αγγλίας, 18.090 δολάρια Χονγκ Κονγκ, 220 φράγκα Ελβετίας, 1.514 δολάρια ΗΠΑ, δύο κινητά τηλέφωνα, μπλοκ επιταγών και πιστωτικές κάρτες τραπεζών, άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών και δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει.

Αυτό που προκύπτει από δηλώσεις τουρκικών αστυνομικών πηγών είναι ότι η έκδοση μπορεί να γίνει σε ένα χρονικό διάστημα 3-40 ημερών. Πάντως στην πλειοψηφία των 82 εκδόσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2012 από την Τουρκία, η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί σε 4-5 μέρες. Το τουρκικό τμήμα Ιντερπόλ στην Κωνσταντινούπολη ενημερώθηκε σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης την Παρασκευή. Το βράδυ ο Φιλιππίδης είχε συλληφθεί. Η τουρκική Ιντερπόλ ενημερώθηκε αφού προηγουμένως, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν, εντοπίστηκε ο Φιλιππίδης, μέσω του σήματος του κινητού του τηλεφώνου, στην Τουρκία, και της πιστωτικής του κάρτας.

Μετά τη σύλληψη του Αγγελου Φιλιππίδη έχουν εκτελεστεί τα πέντε από τα συνολικά επτά εντάλματα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αγνωστο παραμένει αν στα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ήταν και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας από ιστότοπο, και το οποίο φέρεται να αγόρασε ο Αγγ. Φιλλιπίδης μέσω Διαδικτύου, με πιστωτική κάρτα, προκειμένου να επιστρέψει σήμερα Δευτέρα στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. δήλωσε μετά τη σύλληψή του ότι ο δικηγόρος του είχε ενημερώσει τον ανακριτή για την επιστροφή του, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο συνήγορός του Αθανάσιος Βαρλάμης. Οι διαβεβαιώσεις -καταπώς προκύπτει- δεν έπεισαν τις εισαγγελικές Αρχές, που μετέτρεψαν το ένταλμά του σε διεθνές. Δικαστικές πήγες πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Αγγ. Φιλιππίδης να προχώρησε στην αγορά του εισιτηρίου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως υπερασπιστικό του στοιχείο.

Μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είπε ότι σκόπευε να επιστρέψει τη Δευτέρα στην Ελλάδα.

Συμπλήρωσε πως δεν είχε πρόθεση να κρυφτεί, είχε δώσει το όνομά του στο ξενοδοχείο και χρησιμοποιούσε κανονικά τις πιστωτικές του κάρτες.

Ακόμη, πως βρισκόταν στην Τουρκία από τις 3 Ιανουαρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε και η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της, αποδίδοντας σε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις την πληροφορία που τον ήθελε να βρίσκεται στην Αμερική.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αρνείται κάθε εμπλοκή, απειλεί με αποκαλύψειςΤου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Κατηγορηματικά διαψεύδουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου την ανάμειξή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την οποία μάλιστα αποδίδουν σε σκοπιμότητες.

Απειλούν μάλιστα με αποκαλύψεις, αν συνεχιστεί η προσπάθεια «κάποιων, όχι αγνώστων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχόλιό του ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, Γ. Ελενόπουλος, να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό σε αμαρτωλές ιστορίες.

Ο κ. Ελενόπουλος αναφέρει ότι, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των δικαστικών αρχών, δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση του Γ. Παπανδρέου με την υπόθεση του Τ.Τ. και υποστηρίζει ότι «αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι επιχειρούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Γράφει μάλιστα ότι με την προσπάθειά τους να εμπλέξουν τον κ. Παπανδρέου στην υπόθεση του Τ.Τ., μεταξύ άλλων, επιδιώκουν «να φέρουν εις πέρας την εργολαβία που έχουν αναλάβει χωρίς αντίλογο».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η φράση του κ. Ελενόπουλου «ο φόβος που αισθάνονται κάποιοι από την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο δημόσιο βίο, είναι κακός σύμβουλος», ενώ διευκρινίζει ότι η υπόθεση των δανείων του Τ.Τ. ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση των CDS, την οποία, όπως γράφει ο Γ. Ελενόπουλος, «κάποιοι έστησαν επιχειρώντας να εμπλέξουν τον Ανδρέα Α. Παπανδρέου (σ.σ. τον αδελφό του Γιώργου, Αντρίκο), δηλαδή ουσιαστικά τον Γιώργο Παπανδρέου, και η Δικαιοσύνη έκρινε σε βάρος του κ. Καμμένου».

Aπό enet