Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Δόση νο Χ. Μνημόνιο νο 3;

Καθυστερημένη, αλλά ενισχυμένη αναμένεται η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, που σύμφωνα με “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” θα κυμαίνεται από 11 έως 16 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις. Αν η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι μικρή τότε η συγκυβέρνηση θα ενισχυθεί με μια αξιοσέβαστη δόση ώστε να στηριχτεί η ιδέα ότι πάμε καλά και μέσα και έξω.

Σε περίπτωση όμως που το παιχνίδι έχει χαθεί με τη διαφορά να αγγίζει διψήφιο νούμερο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η τρόικα να κάψει την συγκυβέρνηση κόβοντας τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μείνουμε με...
τον Σαμαρά στο χέρι χωρίς δόσεις. Αυτό θα σημαίνει ότι πάμε καλά μόνο μέσα αλλά όχι και έξω. Κάτι που φαίνεται παράλογο αφού έως σήμερα πηγαίναμε καλά έξω ενώ μέσα πατώναμε.

Γιαυτό άλλωστε οι δημοσκοπήσεις είναι πειραγμένες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. να βρίσκονται κοντά, μπας και πάρουμε τελικά τη δόση. Γιατί αν έχεις Σαμαρά μαζί με δόσεις, ο Έλληνας ευχαριστημένος θα είναι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο τράχηλος του Έλληνα μόνο τον ζυγό δεν υπομένει. Τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τα μνημόνια και τις τρόικες τα υπομένει αβίαστα. Αν όμως ξεμείνει ο Σαμαράς από δόσεις τότε ο Έλληνας είναι ικανός να ψηφίσει ακόμα και ΠΑΣΟΚ για εκδίκηση. Με αρχηγό τον Παπανδρέου.

Η έγκριση αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, για να μπορέσει να αποπληρωθεί το ομόλογο του Μαΐου, με την προϋπόθεση πάντα να ισχύουν οι απαιτήσεις που ζητεί η τρόικα, δηλαδή να υπάρχει ακόμα η συγκυβέρνηση.

(Στην αρχή μετράγαμε τις δόσεις μία – μία. Λέγαμε ότι πήραμε την πρώτη δόση, μετά την δεύτερη και πήγαινε λέγοντας. Δεν είχαμε συνηθίσει ακόμα.
Σήμερα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη δόση. Έχουμε χάσει το μέτρημα. Έχουμε συνηθίσει.
Τουλάχιστον ξέρουμε ότι το επόμενο μνημόνιο θα είναι το τρίτο. Ή μήπως το τέταρτο ;)