Ποιοι κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, ποιοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα
ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, επιχειρήσεις, ΕΟΠΥΥ και ΟΤΑ η μεγάλη δεξαμενή. Χρονιά-ορόσημο για το Δημόσιο το 2014, καθώς όσα θα συμβούν φέτος αποτελούν όχι μόνον πανελλαδική, αλλά παγκόσμια πρωτοτυπία. Διότι πουθενά στον κόσμο δεν έχουν γίνει τόσο γρήγορα (μέσα στη χρονιά που έφυγε) τόσο μεγάλες αλλαγές σε δομές και ανθρώπινο δυναμικό.
Μέσα στο 2013 υλοποιήθηκε η αξιολόγηση όλων των δομών των υπουργείων, πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά η διαθεσιμότητα σε 12.500 υπαλλήλους και άρχισαν οι απολύσεις με...
τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, ενώ στην ουρά μπαίνουν άλλοι 4.000 υπαλλήλοι. Το «τσουνάμι» στο Δημόσιο, που θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και το 2014, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη καμιά υπηρεσία και κατά το μάλλον ή ήττον θα επιδράσει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ομως οι ειδήσεις που θα έρθουν κρύβονται αλλού, καθώς ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν συνέπεσαν το ίδιο χρονικό διάστημα: εκλογές και απολύσεις, απολύσεις και προσλήψεις, προσλήψεις και διαθεσιμότητα, διαθεσιμότητα και κινητικότητα. Και όμως, το 2014 θα έχει ένα μέρος απ' όλα αυτά ξεχωριστά και όλα αυτά μαζί...
Πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας που έρχεται ξανά σε 15 ημέρες και θα αναζητεί και πάλι απολύσεις με ονοματεπώνυμο, κραδαίνοντας όσα έχει υπογράψει η χώρα μας στα Μνημόνια που προηγήθηκαν.
Λόγω τρόικας, λοιπόν, οι απολύσεις:
* Χρωστάμε από το 2013 4.000 απολύσεις. Εχουν ήδη απολυθεί οι υπάλληλοι της ΕΡΤ, δίνοντας τους πρώτους 2.000 υπαλλήλους που εν μια νυκτί βρέθηκαν εκτός. Ακολούθησαν περίπου 1.000 που απολύθηκαν για πειθαρχικές παραβάσεις και λόγους υγείας. Και επειδή το τι θα γίνει στις αμυντικές βιομηχανίες παραμένει ένα μυστήριο, καθώς η κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά καλά κρατεί, οι λίστες θα συμπληρωθούν με εργαζομένους από μικρούς οργανισμούς που θα θεωρηθούν περιττοί. Ηδη το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, με περίπου 130 εργαζομένους, αποτελεί ένα προοίμιο όσων θα ακολουθήσουν με μικρούς οργανισμούς που θα βάλουν «λουκέτο».
* Χρωστάμε για το 2014 11.000. Αυτός είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την κυβέρνηση γενικότερα. Από πού θα προκύψουν αυτοί οι 11.000 υπάλληλοι; Βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κλήρος αυτήν τη φορά πέφτει στους οργανισμούς που, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται στην περιφέρεια του Δημοσίου, δηλαδή ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεις, οργανισμούς στους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει αξιολόγηση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η ιστορία της ΕΡΤ δεν θα επαναληφθεί το 2014 με κάποιον άλλο μεγάλο οργανισμό που θα καταδικαστεί σε «ξαφνικό θάνατο», όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
**Τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο του 2014 θα απολυθούν αυτοδίκαια -δηλαδή χωρίς να μεσολαβήσει καμιά άλλη διαδικασία- όσοι από τους 12.500 «διαθέσιμους» του 2013 δεν έχουν βρει μέχρι τότε κάποια θέση στο Δημόσιο. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός, ο οποίος πάντως θα συνυπολογιστεί στους 11.000 της μνημονιακής δέσμευσης.
Εν μέσω απολύσεων, λοιπόν, οι εκλογές;
Τον Μάιο όμως θα πραγματοποιηθούν εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση, χωρίς κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών, δηλαδή να οδηγηθούμε ταυτόχρονα και σε εθνικές εκλογές. Και επειδή απολύσεις και εκλογές ισοδυναμούν με αυτοχειρία, η κυβέρνηση θα φροντίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, να καθυστερήσει τις απολύσεις. Αυτό θα σώσει τους δημόσιους υπαλλήλους; Οχι, φυσικά· διότι οι υποχρεώσεις απέναντι στην τρόικα δεν αλλάζουν. Και αν έχουμε εθνικές κάλπες, η «καυτή πατάτα» των απολύσεων θα πέσει στα χέρια της νέας κυβέρνησης.
Μετά τις απολύσεις οι προσλήψεις;
Το Μνημόνιο εκτός από απολύσεις προβλέπει και προσλήψεις. Ετσι το 2014 δεν θα έχει μόνο απολύσεις αλλά, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, και προσλήψεις οι οποίες μάλιστα αναμένεται να αγγίξουν τις 10.000.
Αναλυτικά:
- 1.300 στις εφορίες.
- 1.280 σε διάφορα υπουργεία και ΟΤΑ.
- 800 στις ένοπλες δυνάμεις και 1.000 στο εμπορικό ναυτικό.
- 650 στην Υγεία.
- 450 σε ασφαλιστικά ταμεία.
- 220 στο Δικαιοσύνης και 100 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
- 150 στο Λιμενικό.
- 4.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που αναμένουν διορισμό.
Εν μέσω προσλήψεων και οι διαθεσιμότητες:
Αυτό που έμοιαζε το δυσκολότερο για το 2013 (δηλαδή το πρώτο κύμα των διαθεσιμοτήτων), έφτασε να είναι το πιο εύκολο για το 2014. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να λάβει έστω και άτυπα από την τρόικα παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο για το δεύτερο κύμα των άλλων 12.500 διαθέσιμων. Και όσο και αν αποτελούν «αγκάθι» οι διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που θα έπρεπε να έχουν κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όλα δείχνουν ότι το νέο κύμα διαθεσιμότητας το 2014 θα είναι απείρως ευκολότερο, αφού και περισσότερος χρόνος υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της δεξαμενής θα καλυφθεί από τους εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (περίπου 8.500), αλλά και από τους δημοτικούς υπαλλήλους που με την πλάτη στον τοίχο και εν όψει απολύσεων αναμένεται να «ενδώσουν» στην εθελοντική κινητικότητα και να συμπληρώσουν με περίπου 5.000 εργαζομένους το συνολικό «πακέτο».
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου