Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση της ανεργίας και ανάπτυξη γύρω στο 0%

Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο στασιμότητας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Οδυσσέας Κυριακόπουλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη νέα έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία.

Υποχώρηση της ανεργίας, για πρώτη φορά από το 2008, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί το 2014 σε 26%, από εκτίμηση για 27,3% το 2013, προβλέπει η τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία...
του ΙΟΒΕ

Όπως αναφέρει, η υποχώρηση της ανεργίας οφείλεται στην τόνωση επενδυτικής δραστηριότητας και την αύξηση των εξαγωγών ενώ τη διευκολύνουν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει μικρή ανάσχεση της ανόδου της απασχόλησης από την αναδιάρθρωσή στο δημόσιο (προβλέπονται 10.000 απολύσεις το τρέχον έτος).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι θα υπάρξει αποπληθωρισμός και το 2014, κατά -0,3%, έναντι -0,9% πέρυσι, ενώ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η κεντρική πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για το 2014 κάνει λόγο για έτος καμπής για την ελληνική οικονομία το 2013, και προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης το 2014.

Ειδικότερα εκτιμά ότι το 2013 θα υπάρξει ύφεση της τάξης του 4% και σταθεροποίηση το 2014, ενώ, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, "το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το προϊόν της ελληνική οικονομίας θα σταθεροποιηθεί φέτος στο περυσινό επίπεδό του, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας μικρής μείωσής του".

Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο στασιμότητας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Οδυσσέας Κυριακόπουλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη νέα έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για κόπωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μη δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι η οικονομία πλησιάζει σταδιακά σε ένα σημείο σταθεροποίησης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι σταθεροποιούνται το δημοσιονομικό και εξωτερικό έλλειμμα και ότι επιτυγχάνεται νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα. Αναφέρθηκε ακόμη στα θετικά νέα από του τουρισμό και την τάση αποπληθωρισμού.

Επίσης, βελτιώνεται και το διεθνές περιβάλλον. Μία πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης ή απομάκρυνσης χώρας από τη νομισματική ένωση είναι πολύ μικρότερη σήμερα, ανέφερε.

Πάντως, ο κ. Βέττας υπογράμμισε πως το φετινό πλεόνασμα δεν επαρκεί για την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης. Όπως είπε, αυτό σημαίνει και ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθεί θέλει μεγάλη προσοχή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την ελάφρυνσή του, όμως όχι μονομερώς, αλλά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διότι, όπως τόνισε, το ελληνικό χρέος είναι και ευρωπαϊκό χρέος.

Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για σταδιακή μείωση του χρέους, με τον όρο εφαρμογής μεταρρυθμίσεων οι οποίες δεν έχουν γίνει έως και σήμερα. Δεν μιλάμε για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Η ανάπτυξη εξαρτάται από τις επενδύσεις. Δεν έχουμε κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά εκτιμάμε ότι το 2014 η ανάπτυξη θα κινηθεί περίπου στο 0, ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο Άγγελος Τσακανίκας, διευθυντής Έρευνας στο ΙΟΒΕ.

Ο κ. Τσακανίκας υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα δείχνει πιο σταθεροποιημένο, αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας και πως οι επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές.

Αναμένουμε εδώ και καιρό μεγαλύτερη συνδρομή των δημοσίων επενδύσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ εκτίμησε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν και το 2014.

Από imerisia