Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μέρκελ: Το πιο σημαντικό, η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της

Συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο
Γερμανική στήριξη στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε
«Θα κάνουμε τα πάντα για να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη προεδρία» διαμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο την Παρασκευή. Επισήμανε τη διαβεβαίωση Σαμαρά ότι η χώρα μας θα καλύψει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι αναμένονται τα επίσημα στοιχεία για να ληφθεί απόφαση από την τρόικα.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς» δήλωσε η καγκελάριος...
της Γερμανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά, όμως μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις με την τρόικα όταν αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εξέφρασε στήριξη στην επικείμενη ελληνική προεδρία, με σημαντικά θέματα στην ατζέντα, όπως η ανεργία, η ανάπτυξη και η παράνομη μετανάστευση, ζήτημα για το οποίο είπε ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα. 

Τόνισε, επίσης, ότι στηρίζει τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος. «Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Γνωρίζω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, όμως οι πολίτες χρειάζονται τις αναδιαρθρώσεις και την δημοσιονομική σταθεροποίηση για να έχουν καλύτερο μέλλον» είπε η κ. Μέρκελ. Τόνισε ότι η Ελλάδα «θα τα καταφέρει και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

«Δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα» είπε, από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να μιλήσει δημοσίως για τις συζητήσεις με την τρόικα καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα», θεωρώντας ότι και «οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση». 

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη χώρα μας. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την Task Force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης, ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Σαμαράς: «Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε» 

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ έδωσε έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλαβε ότι μπορούν να ληφθούν μόνο διαρθρωτικά μέτρα. 

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι συνομίλησε με τη γερμανίδα καγκελάριο «για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία», για «την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα», για τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς Παιδείας και Υγείας, καθώς και για «το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα».

Ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ «για την διαρκή της στήριξη όπως και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη. Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «έχουμε πιάσει τους στόχους μας» και θύμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί ως στόχος για το 2014.

Όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα» και ότι «θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. 

«Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός. 

Υπογράμμισε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση». 

Από enet