Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

«Τα Νέα»: Ο Λι Βαν Κλιφ (και Αρπλς) του καθεστώτος

Στα γουέστερν ο ξεχωριστός εκτελεστής συμβολαίων, ο πρώτος των πρώτων, ο Λι Βαν Κλιφ, που λέει ο λόγος, είναι αυτός που δέχεται να κάνει όσα αρνούνται να κάνουν οι άλλοι. Ό, τι πιο βρώμικο, ό, τι πιο αμαρτωλό, ό, τι πιο σιχαμένο, χωρίς τύψεις στο νου, χωρίς τρέμουλο στο χέρι, χωρίς φόβο Κυρίου στην καρδιά.

Στα γουέστερν ο πρώτος εκτελεστής είναι ο Λι Βαν Κλιφ. Στην πραγματική ζωή ο Λι Βαν Κλιφ, με ολίγη από Αρπλς, είναι ΤΑ ΝΕΑ, η εφημερίδα που δέχεται να εκτελέσει τα συμβόλαια που αρνούνται να εκτελέσουν οι άλλοι. Ό, τι πιο βρώμικο, ό, τι πιο αμαρτωλό, ό, τι πιο σιχαμένο, χωρίς τύψεις στο νου, χωρίς τρέμουλο στο χέρι, χωρίς φόβο Κυρίου στην καρδιά. Και το κάνουν με επιμέλεια και πάθος, ξανά και ξανά και...
ξανά, μέχρι να επέλθει το αποτέλεσμα που επιθυμεί το εκάστοτε αφεντικό. Κι είναι πολλά τα αφεντικά πανάθεμά τα.

Τα ΝΕΑ είναι η μοναδική εφημερίδα που δέχθηκε και καταδέχθηκε να κάνει κύριο θέμα την απελπισμένη μπαρούφα του Βενιζέλου περί της αποστασίας στην οποία, δήθεν, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Καμία άλλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν καταδέχτηκε να πλατσουρίσει στον βούρκο του κιτρινισμού και της γελοιότητας. Ούτε το ΕΘΝΟΣ ούτε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ούτε ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ούτε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ακόμη και το ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ κράτησε τα προσχήματα, περιοριζόμενο σε ρεπορτάζ με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ούτε λέξη για αποστασία.

Μόνα τους μείνανε ΤΑ ΝΕΑ στο χθεσινό τραγέλαφο περί αποστασίας κι όμως δεν το έβαλαν κάτω, συνέχισαν και σήμερα: «Δεν βρίσκουν αποστάτες οι προστάτες». Μετά τους αποστάτες ανακάλυψαν και τους προστάτες, επιστράτευσαν ορολογία πορνείου, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική για την εφημερίδα του Χαντζόπουλου, που έχει αποκαλέσει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας μπουρδέλο. Και να ήταν μόνο ο Χαντζόπουλος. Γεμάτα από πρόθυμους- αρθρογράφους, σκιτσογράφους, πανεπιστημιακούς, συγγραφείς- είναι τα ΝΕΑ. Τέτοια προθυμία, τέτοια ζέση για την προστασία του καθεστώτος είχαμε να δούμε από τις ασπρόμαυρες ταινίες της Φίνος Φιλμ.

Τα ΝΕΑ εξευτελίζονται στο πανελλήνιο, το πανελλήνιο όμως συμπεριλαμβάνει και τους αναγνώστες τους. Δεν τους νοιάζει, δεν τους νοιάζουν πλέον οι αναγνώστες. ‘Ενας απολύτως χρεωκοπημένος οργανισμός δεν σώζεται με 5.000 αναγνώστες πάνω, 5.000 αναγνώστες κάτω. Αντιθέτως σώζεται και ευημερεί με θαλασσοδάνεια από χρεωκοπημένες τράπεζες, με ευρωπαϊκά προγράμματα, με στραβά μάτια για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Σώζεται και ευημερεί με εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων, που πετάχτηκαν στην απόλυτη φτώχεια, για να συνεχίσουν να αμείβονται πλουσιοπάροχα ο Πρετεντέρης, ο Παπαχρήστος, ο Χαντζόπουλος. Κάθε άρθρο του Πρετεντέρη, κάθε σχόλιο του Παπαχρήστου, κάθε σκίτσο του Χαντζόπουλου πατάει πάνω σε εκατοντάδες κατεστραμμένες οικογένειες συναδέλφων τους, ανθρώπων που μέχρι πρότινος κάθονταν στα διπλανά γραφεία.

Πετάχτηκαν οι εργαζόμενοι στο δρόμο , για να εκτελούν τα συμβόλαια του καθεστώτος ο Μεμής με τον Ψυχάρη. Ο Ψυχάρης μάλιστα τα εκτελεί τα συμβόλαια στην καθαρεύουσα, όπως αρμόζει στις γνήσιες εμπορικές πράξεις.

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη μοντάζ Γρέκι