Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ρεα…Ληστής στα βουνά

Με μία συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής (η πρώτη που έκανε καθημερινή την Κυριακή, ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά) υποδέχεται την τρόικα ο άρχων των Οικονομικών, βασιλιάς των δημοσιονομικών και μετρ της διαπραγμάτευσης, Γιάννης Στουρνάρας. Η συνέντευξη απευθύνεται στους δανειστές, αφού ο υπουργός έχει αποδείξει πως σε καμία περίπτωση η πολιτική του δεν απευθύνεται στους πολίτες, και του ζητάει να επιδείξουν ρεαλισμό κατά την διαπραγμάτευση.

Ο Στουρνάρας, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο Κιλιμάντζαρο όπου παραθερίζει. Ο προϊστάμενος του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται, σύμφωνα με δηλώσεις του, μόλις λίγα μέτρα από την κορυφή...
του βουνού, όπου οι κακές γλώσσες λένε, προετοιμάζει το καταφύγιο όπου θα διαφύγει όταν ο λαός σηκωθεί από τους καναπέδες. Μάλιστα, αντιμετωπίζει και αρκετές δυσκολίες κατά την ανάβαση, αφού όπως τόνισε, κινδυνεύει να πέσει 100 μέτρα πριν την κορυφή.

Η τρόικα ζητάει πρόσθετα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ για το 2014, την ώρα που όλη λένε (κι ο Μπάμπης ο Σουγιάς, κι Γιάννης ο Πεταλούδας, και άλλοι) έχουμε πλεόνασμα και θα καταφέρουμε να εισπράξουμε τους στόχους. Γι’ αυτό, ο φάρος της επιστροφής στην Ανάπτυξη ζητάει να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση τα νέα μέτρα και να τα ψηφίσει, και άμα τον Απρίλιο τα νούμερα βγαίνουν, να μην τα εφαρμόσει.

Το γεγονός πως ποτέ τα νούμερα δεν βγαίνουν αποτελεί το γερό διαπραγματευτικό χαρτί του Στουρνάρα, αφού όπως συζητούσε με σύμβουλό του “που θα πάει, κάποια στιγμή θα μου κάτσει”.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει κρύψει την αδυναμία του στον τζόγο, αφού πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε μία ακόμη πρόβλεψη. Ο πρώην πρόεδρος του ΙΟΒΕ προέβλεψε πως μέχρι τον Ιούνιο θα είναι μία κόλαση, εξηγώντας έτσι και το σκεπτικό του σχεδιασμού του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, αφού θα επικρατεί κόλαση, οι θερμοκρασίες που αναπτυχθούν θα είναι πολύ υψηλές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο σχεδίασε ένα επίδομα πετρελαίου που δεν μπορεί να εισπράξει σχεδόν κανένας.