Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Φεύγουν μέχρι τις γιορτές 5.000 υπάλληλοι δήμων

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 
Περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 83.000 που εργάζονται σε δήμους και περιφέρειες θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη του έτους όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιώντας τόσο το μέτρο της εθελοντικής κινητικότητας όσο και την αξιολόγηση των ΟΤΑ βάσει αριθμοδεικτών όπου θα υπολογίζεται ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων στους δήμους με βάση...
τον πληθυσμό τους.

Παράλληλα προγραμματίζονται «λουκέτα» σε ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις όπου θα σημάνουν την απόλυση του προσωπικού που απασχολούν.

Βασικός στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η ένταξη των 5.000 δημοτικών υπαλλήλων στο δεύτερο κύμα κινητικότητας συνολικά 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει από την τρόικα δίμηνη παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2014 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των δομών και του προσωπικού για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμα σχετική απάντηση λόγω της διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή δομών και του προσωπικού στους ΟΤΑ από ομάδα εργασίας η οποία τελεί υπό την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου και αυτή την εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση των νομικών προσώπων των δήμων.

Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

1. Διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα: τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών έκαναν αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ για εθελοντική διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα. Σύμφωνα με την εισήγηση της ΚΕΔΕ, υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλον ΟΤΑ, θα καταθέτουν αίτηση και με μία απλή διαδικασία θα μετακινούνται στον δήμο της επιλογής τους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μετακίνηση του προσωπικού είναι να παραμείνουν τουλάχιστον για έναν μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και κατόπιν να μεταταγούν στον ΟΤΑ της προτίμησής τους μόνο στην περίπτωση που ο δήμος έχει εγκεκριμένες πιστώσεις για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση, ο οποίος είναι ο εισηγητής της πρότασης για την εθελοντική κινητικότητα, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι θα αιτηθούν τη μετακίνησή τους σε άλλους δήμους στους οποίους διαθέτουν ιδιόκτητες κατοικίες και μπορούν να μειώσουν το κόστος ζωής.

Σε διαβούλευση μεταξύ δημάρχων και κυβέρνησης έχει τεθεί η μέθοδος με την οποία θα υλοποιηθεί η εθελοντική μετακίνηση στους ΟΤΑ καθώς το υπουργείο Εσωτερικών εισηγείται την υλοποίηση της δράσης μέσω προκήρυξης κενών θέσεων ενώ οι δήμαρχοι ζητούν την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας.

2. Αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ. Ο αριθμός των εργαζομένων ανά δήμο θα υπολογίζεται με βάση την αναλογία (κατά μέσο όρο) 6,2 υπάλληλοι ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών η οποία ασχολείται με την αξιολόγηση των δομών στους ΟΤΑ.

Με τη μέθοδο αυτή θα προκύπτει συνολικά το πλεονάζον προσωπικό των δήμων και των περιφερειών, ενώ παράλληλα θα ισχύουν και ποιοτικοί δείκτες προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς από τους οποίους θα τεθούν δημοτικοί υπάλληλοι σε κινητικότητα. Στην «κόκκινη ζώνη» της εξόδου θα βρεθούν κυρίως υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στο παρελθόν σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων καθώς και εργαζόμενοι με χαμηλά προσόντα όπως καθαρίστριες, φύλακες και τεχνικό προσωπικό υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3. Αξιολόγηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ:
Ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου η αξιολόγηση των δομών σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου.

Κυρίως για τις δημοτικές επιχειρήσεις, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει τις διατάξεις του Καλλικράτη σύμφωνα με τις οποίες οι δημοτικές επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές για τρεις οικονομικές περιόδους θα κλείνουν και θα απολύεται το προσωπικό τους. Λουκέτα θα μπουν σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που έχουν εμπορική δραστηριότητα και χρηματοδοτούνται από τους δήμους ενώ θα ελεγχθεί η βιωσιμότητα των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.