• ΝSA: Μας έδωσαν τα στοιχεία οι ευρωπαίοι
• Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συζητάμε με τους συμμάχους
• Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συζητάμε με τους συμμάχους
Πληθώρα αντιδράσεων και σχολίων προκαλεί η παραδοχή του Θόδωρου Πάγκαλου ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα, μετά τις αποκαλύψεις που βασίστηκαν σε έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ανέφεραν ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Δικηγόρος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την Ελλάδα και άλλες συμμαχικές χώρες...
των ΗΠΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Μήνυση σε βάρος του Θεόδωρου Πάγκαλου κατέθεσε ο δικηγόρος Άγις Τάτσης, ζητώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών για σειρά κακουργηματικών πράξεων και ακολούθως να συλληφθεί καθώς πλέον δεν καλύπτεται από ασυλία, μετά τις δηλώσεις του για παρακολουθήσεις Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Άγκυρα εκ μέρους της ΕΥΠ. Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι εφόσον αποτελούν αληθή γεγονότα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, συνιστούν «αποκάλυψη μυστικών πολιτείας» και όπως τονίζει εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της. Ο δικηγόρος επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και αν δεν αποδειχθούν βάσιμα τα όσα είπε ο μηνυόμενος και πάλι συνιστούν «έκθεση της πολιτείας σε κίνδυνο αντιποίνων» και «διατάραξη των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη».
Οι δηλώσεις Πάγκαλου περί παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνομιλιών τη δεκαετία του '90 -και το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel που στηρίχθηκε στα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρσιών που διέρρευσε ο Εντ. Σνόουντεν- σχολιάστηκαν εκτενώς σε αρκετά αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, ερωτηθείσα εάν έχει οποιαδήποτε αντίδραση στις πληροφορίες για έναν «κόμβο υποκλοπών» που λειτούργησε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και για άλλες 18 τοποθεσίες στην Ευρώπη, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία "επαναξιολόγησης του τρόπου συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών από μέρους των ΗΠΑ ανά τον κόσμο", συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι σε επαφή με τους συμμάχους της, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.
Το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε: "δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε κάθε καταγγελία για συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν απόρρητες πληροφορίες σαν αυτές που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες του κόσμου".
ΝSA: Μας έδωσαν τα στοιχεία οι ευρωπαίοι
Την ίδια ώρα, ο σάλος για τις πρακτικές που ακολουθούσε η NSA σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν έχει κοπάσει. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσιες ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, δήλωσε ότι είναι εντελώς λανθασμένες οι αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ, της ισπανικής Ελ Μούντο και της ιταλικής Λ' Εσπρέσο για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών. "Για να είμαστε εντελώς σαφείς, δεν συλλέξαμε πληροφορίες για τους Ευρωπαίους πολίτες", είπε ο Αλεξάντερ σε ακρόαση στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευκρινίζοντας ότι αυτά ήταν "δεδομένα που δόθηκαν στην NSA" από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Ο διευθυντής της NSA επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζέρναλ που ανέφερε ότι οι υποκλοπές στις χώρες αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κατόπιν τα δεδομένα δόθηκαν στην αμερικανική υπηρεσία. Σημείωσε ότι οι υποκλοπές αυτές δεν αφορούσαν τους Γάλλους ή τους Ισπανούς πολίτες αλλά τις επιχειρήσεις στις χώρες όπου έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ.Όταν ρωτήθηκε εάν η NSA μοιράζεται τις πληροφορίες της με τους "Ευρωπαίους συμμάχους" και αν αυτοί οι τελευταίοι δίνουν τις δικές τους πληροφορίες στην αμερικανική υπηρεσία, ο στρατηγός απάντησε καταφατικά.
Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος επιβλέπει τη δράση των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται η NSA. Ο Κλάπερ ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται από όλες τις χώρες. Δεν αποτελεί κάτι το καινούριο και, όπως είπε "ήταν έναν από τα πρώτα πράγματα που έμαθε" ο ίδιος όταν φοιτούσε στη σχολή πληροφοριών, το 1963. Ο Κλάπερ υποστήριξε ότι οι ανησυχίες εκφράζονται κυρίως από φορείς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής που δεν γνωρίζουν την έκταση των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της δικής τους χώρας, επισημαίνοντας και αυτός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς πολιτικούς.
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου