Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πάγκαλος, ο Αμερικανός φίλος

«ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ», ΛΕΝΕ ΟΙ «NEW YORK TIMES»
Ευρωπαίος ευρωβουλευτής: «Στο πρόσωπό του οι ΗΠΑ βρήκαν το στήριγμα που ζητούσαν» 

«Μπορεί κάποιοι στα μεγάλα ΜΜΕ να θέλουν να χρησιμοποιούν
τον  κ. Πάγκαλο ως εθνικό γελωτοποιό, αυτά όμως που είπε
συνιστούν εθνική προβοκάτσια», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ
ο Δημ. Στρατούλης (φωτ. ΑΠΕ)
«Η αμερικανική πλευρά ζητούσε στηρίγματα και τα βρήκε στο πρόσωπο του κ. Πάγκαλου. Οι δηλώσεις του είναι στην ουσία η αμερικανική θέση για το θέμα των υποκλοπών», είπε χθες στην «Ε» Ευρωπαίος ευρωβουλευτής που μετείχε στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία είχε επαφές με ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον για το θέμα των υποκλοπών.

Ο Ευρωπαίος ευρωβουλευτής μιλώντας στην «Ε» υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισε ότι οι δηλώσεις Πάγκαλου «δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή πλευρά». Η εκτίμηση μεταξύ των ευρωβουλευτών για τις δηλώσεις Πάγκαλου είναι ότι ο αμερικανικός παράγοντας -μέσω του πρώην υπουργού Εξωτερικών- μεταφέρει ουσιαστικά «μια άποψη η οποία δεν είναι η κρατούσα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και...
ενισχύει την επιχειρηματολογία του Λευκού Οίκου, που προσπαθεί να ισορροπήσει την υπόθεση».

«Εχει ξεφύγει η NSA...»

Οι 24 ευρωβουλευτές της αντιπροσωπείας συζήτησαν τις καταγγελίες περί υποκλοπών απ' ευθείας με Αμερικανούς ομολόγους τους, ενώ στο πρόγραμμα των συναντήσεων της ευρωπαϊκής αποστολής ξεχώρισαν οι επαφές στο Κογκρέσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν στις συναντήσεις ανήσυχοι από την τροπή της υπόθεσης των υποκλοπών, καθώς αρχικά είχαν υποτιμήσει τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Για πρώτη φορά, είπε ο Ευρωπαίος ευρωβουλευτής στην «Ε», νιώθουν την ανάγκη να απαντούν στις επικρίσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη δράση της NSA. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συμφώνησαν ότι «η δράση της NSA είχε ξεφύγει». Στο όνομα της εθνικής ασφαλείας οι υπηρεσίες πληροφοριών «έκαναν χοντράδες», είπαν ευθέως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Ευρωπαίους ευρωβουλευτές. Δώδεκα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στο ερώτημα «προστασία της ιδιωτικής ζωής» ή «ασφάλεια» οι Αμερικανοί εξακολουθούν να προκρίνουν το δεύτερο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τις δηλώσεις Πάγκαλου και τις ενέταξαν στα μακροσκελή ρεπορτάζ τους για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών.

Οι «New York Times»

Η εφημερίδα «New York Times» αναφερόμενη στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών σημείωσε ότι ουσιαστικά ενίσχυσε τις θέσεις της Ουάσιγκτον. «Η εμπλοκή της Ευρώπης στα παιχνίδια κατασκοπίας κατέστη πιο αξιόπιστη μετά τις δηλώσεις Πάγκαλου σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες των Αμερικανών πρεσβευτών στην Ελλάδα και στην Τουρκία τη δεκαετία του '90», έγραψε χαρακτηριστικά. Το δημοσίευμα τονίζει ότι «οι αποκαλύψεις δεν έβλαψαν ωστόσο μόνο την αμερικανική πλευρά, καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ρόλο των δικών τους μυστικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαν παρακολουθήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ».
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Αμήχανη η κυβέρνηση, για «εθνική προβοκάτσια» μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Απρόβλεπτες διαστάσεις που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αμηχανία, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να τις υποβαθμίσει και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη ως επιχείρημα, λαμβάνουν οι ισχυρισμοί του Θ. Πάγκαλου περί παρακολούθησης των Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Αγκυρα από την ΕΥΠ, την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Προβάλλοντας αυτούς τους ισχυρισμούς του ως δηλώσεις με θεσμικό βάρος ενός πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ο αμερικανικός Τύπος αναδεικνύει τις δηλώσεις Πάγκαλου και τις χρησιμοποιεί υπέρ της αμερικανικής κυβέρνησης στην κόντρα ΗΠΑ - Ε.Ε. με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις της NSA. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει έντονη αμηχανία και αδυνατεί να διαχειριστεί την υπόθεση όχι μόνο σε ό,τι αφορά το διεθνές της σκέλος, αλλά και σε ό,τι αφορά τα διάφορα σενάρια σύνδεσής της με την υπόθεση των υποκλοπών του 2005.

Βενιζέλος περί «καλοπιστίας»

Στο πολιτικό πεδίο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, είπε χθες ότι το θέμα των παρακολουθήσεων τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην αμερικανική, έσπευσε δε να σημειώσει ότι «στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα διεθνές πλαίσιο, που θα είναι διαφανές και θα διέπεται από κανόνες νομιμότητας» χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ανάμεσα στην ελληνική και την αμερικανική κυβέρνηση ως «ανοικτή και καλόπιστη».

Σημείωσε δε -όχι τυχαία- ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό το ζήτημα αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων Ε.Ε. - ΗΠΑ».

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι γνώριζαν τα πάντα ή μπορούσαν να εικάσουν τα πάντα. Τώρα απλώς υπάρχει τέτοιος φόβος, διότι γίνεται δημόσια αναφορά περί ενός γεγονότος το οποίο δεν είθισται να συζητείται. Καταλαβαίνω όλη την υποκρισία της φρασεολογίας "δεν κάνουμε τίποτε το οποίο δεν κάνουν οι άλλοι"», είπε σχετικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες.

«Μπορεί κάποιοι στα μεγάλα ΜΜΕ να θέλουν να χρησιμοποιούν τον κ. Πάγκαλο ως εθνικό γελωτοποιό, αυτά όμως που είπε ως πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών πολλών κυβερνήσεων συνιστούν εθνική προβοκάτσια, γιατί ουσιαστικά υποβάθμισε τη σημασία των καταγγελιών του γερμανικού περιοδικού για το ρόλο της αμερικανικής πρεσβείας ως κέντρου τηλεφωνικών και άλλων υποκλοπών, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δημ. Στρατούλης, ενώ ερώτηση για την υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ

Τον κ. Πάγκαλο αποδοκιμάζει επισήμως και το ΠΑΣΟΚ, καθώς δύο κορυφαία στελέχη του, όπως ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Δημ. Καρύδης και ο βουλευτής Π. Κουκουλόπουλος, σημείωσαν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι ο κ. Πάγκαλος εξέθεσε τη χώρα, και στελέχη που βρέθηκαν σε τόσο υψηλές και τιμητικές θέσεις όπως του υπουργού Εξωτερικών δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο.

«Οι ατυχείς και προκλητικές δηλώσεις τού πρώην υπουργού Θ. Πάγκαλου επιτείνουν το κλίμα παρακμής της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ερωτήματα για ένα μείζον ζήτημα όπως η εθνική ασφάλεια της χώρας», σημείωσε σε νέα ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ επανέλαβε πως «το γεγονός ότι έρχονται στο φως αποκαλύψεις για υποκλοπές και παρακολουθήσεις επιβεβαιώνει τους μεγάλους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που οξύνονται στο έδαφος της οικονομικής κρίσης».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε πως τα είπε όλα αυτά ύστερα από είκοσι χρόνια που η υπόθεση έχει παραγραφεί, ο δικηγόρος Αγης Τάτσης -πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και σήμερα στο νομικό επιτελείο του ΙΣΤΑΜΕ- έκανε μήνυση κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, με το σκεπτικό ότι είτε λέει αλήθεια, άρα έχει αποκαλύψει εθνικά μυστικά βλάποντας τη χώρα του, είτε λέει ψέματα, άρα και πάλι έχει βλάψει τη χώρα του εκθέτοντάς την έναντι των συμμάχων της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Aπό enet