Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Μυστήριο με τον πρωθυπουργό της Λιβύης

UPDATED
Συνελήφθη, δεν απήχθη μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων 
Διαψεύδει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι υπήρξε ένταλμα σύλληψης
Καθώς περνά η ώρα μεγαλώνει το μυστήριο με τους ενόπλους που απομάκρυναν τον πρωθυπουργό της Λιβύης από ξενοδοχείο της Τρίπολης όπου διέμενε, για άγνωστο προορισμό. Αρχικά έγινε λόγος για πρώην αντάρτες που απήγαγαν τον Αλί Ζεϊντάν. Στη συνέχεια το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο Αλί Ζεϊντάν συνελήφθη για «εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους» αλλά ακολούθησε διάψευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι υπήρξε ένταλμα σύλληψης.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, τα αραβικά δίκτυα Sky News Arabia και Αλ Αραμπίγια μετέδωσαν ότι ένοπλοι απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης, από το ξενοδοχείο Corinthian όπου βρισκόταν. Τον έβαλαν μέσα σε ένα όχημα, που συνόδευαν και άλλα αυτοκίνητα και τον οδήγησαν σε...
άγνωστο προορισμό. Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν ακούστηκαν πυρά κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής του. Αρχικά- στην επίσημη ιστοσελίδα του Ζεϊντάν στο Facebook- γινόταν λόγος για "φήμες" ωστόσο ακολούθησε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι οι διαχειριστές της "υποχρεώθηκαν από τους απαγωγείς να αρνηθούν το συμβάν".

Λίγες ώρες αργότερα όμως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης συνελήφθη από άνδρες της υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος, βάσει του ποινικού κώδικα και με εντολή της γενικής εισαγγελίας για "εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους" και για "εγκλήματα και αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους". Και η ταξιαρχία των πρώην ανταρτών "Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης" που θεωρητικά λειτουργεί υπό τις εντολές των λιβυκών αρχών, επιβεβαίωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι συνέλαβε τον Αλί Ζεϊντάν .

Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως ανέφερε επίσης μέσω Facebook ότι "δεν είναι ενήμερο για τυχόν άρση της ασυλίας ή για εντολή σύλληψης".

 Ακολούθησε ανακοίνωση του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία αρνείται ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού, καταδικάζει την "απαγωγή" και δεσμεύεται ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος.

Το δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο τον λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, προέβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει, περιβαλλόμενο από πολλούς άνδρες με πολιτικά που τον έσπρωχαν.

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες φυλετικές πολιτοφυλακές και ένοπλους ισλαμιστές που ελέγχουν μέρη της χώρας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε έναν βασικό ύποπτο, φερόμενο ως αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Αμπου Ανας αλ-Λίμπι σε επιδρομή που πραγματοποίησαν κομάντος στην Τρίπολη, η οποία εξόργισε τις ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους μια που κατηγορείται για την επίθεση το 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Την Τρίτη, ο λίβυος πρωθυπουργός είχε απευθύνει έκκληση στη Δύση να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση της χώρας του, λέγοντας ότι η Λιβύη χρησιμοποιείται ως βάση για την εξαγωγή όπλων στις γειτονικές της χώρες.
φωτογραφία του πρωθυπουργού λίγο μετά την απαγωγή στο Twitter @911BUFF
(Πηγή: Reuters, BBC, ΑΜΠΕ)
Tweets about "ali zeidan"

Από enet