Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Δεν είχε μόνο η Κύπρος υπουργό Καζαμία...

Ο Κίκης Καζαμίας υπήρξε υπουργός οικονομικών της Κύπρου. Αλλά τώρα Καζαμία υπουργό Oικονομικών έχει μόνο η Ελλάδα.

Οι προβλέψεις Στουρνάρα για έξοδο από την κρίση έχουν πια πάρει χαρακτήρα ετήσιου εθίμου με ποιότητα αντίστοιχη του παραδοσιακού Καζαμία της Πρωτοχρονιάς. Τόσο που σε κάνουν πια να αναρωτιέσαι, πώς ήταν η ζωή μας παλιότερα χωρίς κινητά και προβλέψεις Στουρνάρα... Ίσως τότε δεν του δίναμε και μεγάλη σημασία γιατί δεν ήταν υπουργός Oικονομικών. Αν το ψάξουμε, όμως, είναι σίγουρο ότι έχει προβλέψει την έξοδο της χώρας από την κρίση πριν καν την είσοδο της σε αυτήν.

Τον Μάρτιο του 2012 είχε προβλέψει ότι το 2013 θα είχαμε ανάπτυξη 1% με ...συντηρητικούς υπολογισμούς! Και σχεδόν μέσα έπεσε αφού είχαμε ύφεση 4,2% επίσης με συντηρητικούς υπολογισμούς. Και μάλλον γι΄ αυτή του την ευχάριστη πρόβλεψη επιβραβεύτηκε λίγους μήνες αργότερα με...
την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Το καλό με τον καθηγητή κ. Στουρνάρα είναι ότι φέρνει την οικονομική επιστήμη πιο κοντά στον λαό. Γιατί ο καθένας νιώθει ότι μπορεί και αυτός να γίνει επιστήμονας, καθηγητής ακόμα και υπουργός αφού δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνονται οι υποθέσεις, οι προβλέψεις και στόχοι σου. Όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν κατηγορείς την πραγματικότητα που δεν προσαρμόστηκε σε αυτά και βάζεις νέους στόχους κ.ο.κ. Το σημαντικό δε με τον υπουργό μας είναι ότι κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα. Δεν ασχολείται με τις απαισιόδοξες προβλέψεις οικονομολόγων σε Ελλάδα και Ευρώπη, ούτε με τις προβλέψεις θεσμικών οργάνων που διαπιστώνουν ότι πάμε σε νέα πακέτα στήριξης και νέα μέτρα. Γνωρίζοντας ότι η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας, μας κάνει συνεχώς ενέσεις αισιόδοξων προβλέψεων και, χαμόγελο το χαμόγελο, ελπίδα την ελπίδα, δεκαετία την δεκαετία, πού θα πάει, θα βγούμε από την κρίση. Και τότε, αν ζει και αν ζούμε, θα τον ακούσουμε να λέει: "εγώ το είχα προβλέψει".

Για την ώρα πάντως, οι προβλέψεις του για έξοδο από την κρίση, όπως και η ανθρώπινη βλακεία, τείνουν στο άπειρο. Και ίσως ελπίζει στη δεύτερη, όταν προβλέπει επαναλαμβανόμενα και διαχρονικά την πρώτη.

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα, η στήλη του Antistachef στο Red Notebook
Του Αntistachef από Red Notebook