Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κύριε Πεπελάση, συλλαμβάνεστε...

Μια νύχτα «λελογισμένου» σουρεαλισμού για την εξάρθρωση των συνοδοιπόρων των «άκρων». Του Πεπελάση και του Προκόπη Παυλόπουλου...
Απορημένος κοιτούσε τον επί κεφαλής ένστολο ο ηλικιωμένος κύριος με το κατάλευκο μουστάκι. Ταυτοχρόνως «έστρωνε» με νευρικές, αμήχανες κινήσεις το γιακά της πυτζάμας του. «Σοβαρολογείτε, αστυνόμε; Έχετε ένταλμα να συλλάβετε έναν οικονομολόγο ‘γκουρού’ του συστήματος, όπως είμαι εγώ; Επειδή τον περασμένο Απρίλιο είπα στο ‘Βήμα Εφ Εμ’, πως δεν αποκλείω ακόμη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;»

Η φωνή του αστυνόμου πρόδιδε συμπάθεια και σεβασμό. «Λυπάμαι κύριε Πεπελάση, ξέρετε...
πώς έγιναν τώρα τα πράγματα. Κι εσείς, όμως, όχι μόνο δεν αποκλείσατε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά εκφράσατε φόβο ότι αυτό δεν θα γίνει ‘σωστά και σοβαρά’. Δηλαδή ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι κατ’ εσάς θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ‘σωστή και σοβαρή’ απομάκρυνση από το ευρώ. Ε, υπολογίστε επιπλέον το αδίκημα ‘υπονόμευση της χώρας δια της διατυπώσεως δυσμενών οικονομικών προβλέψεων’...».

Γούρλωσε τα μάτια ο Αδαμάντιος Πεπελάσης. «Τι; Υπάρχει τώρα και τέτοιο αδίκημα;». Καταφατικά έγνεψε ο συνομιλητής του. «Μην με ρωτάτε λεπτομέρειες, νομίζω πως πέρασε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μια νύχτα. Και τούτη η νύχτα, όμως, θα είναι μεγάλη. Θα συλληφθούν ή θα προσαχθούν κι άλλοι».

Κατά τα χαράματα, ο Προκόπης Παυλόπουλος άκουγε, αγουροξυπνημένος κι αποσβολωμένος, τον «δικό» του επικεφαλής αστυνομικό να του εξηγεί: «Κοιτάξτε, επί του παρόντος απλώς προσάγεστε. Κατόπιν, όπως έμαθα, ως παλιός καραμανλικός, αλλά και γραμματέας του πρώτου προέδρου Δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης, θα κληθείτε να υπογράψετε δήλωση, με την οποία θα καταδικάζετε κατηγορηματικώς την αποχώρηση της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το 1974. Ειδάλλως, φοβάμαι ότι θα κατηγορηθείτε για σιωπηρή έγκριση διαρκούς εγκλήματος, η οποία- λένε- μπορεί να εκληφθεί και ως προτροπή για νέα τέλεσή του, στο μέλλον. Ως προδιάθεση για εξτρεμιστική αντιπολίτευση. Κάποιος στο Μαξίμου, μάλιστα, το λάνσαρε και στα αγγλικά, με ρίμα. ‘Πρεντισποζίσιον του εξτρίμ οποζίσιον’... Δεν ξέρω αν ήταν ο Χρύσανθος ή άλλος».

Η σιγαλιά του ξημερώματος ταράχτηκε από τις φωνές του Προκόπη. «Άνθρωπέ μου, ποια ‘οποζίσιον’ και κουραφέξαλα; Στο κυβερνών κόμμα δεν ανήκω; Άχνα δεν έβγαλα όλον αυτόν τον καιρό. Κι έπειτα, τι αηδίες είναι αυτές για το ΝΑΤΟ; Εδώ ο Άρειος Πάγος το ’75 χαρακτήρισε στιγμιαίο αδίκημα το πραξικόπημα που οδήγησε στην επταετή δικτατορία και εσύ μου λες τώρα ότι θεωρούν διαρκές έγκλημα την κατοπινή εξαετή απουσία της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Παραφρονήσατε όλοι;».  Ο αστυνόμος σήκωσε τα χέρια σαν να ήθελε να αποτινάξει κάθε ευθύνη. «Τι να σας πω; Εγώ αστυνομικός είμαι. Από τότε που ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως η ‘Χρυσή Αυγή’ η ‘εξτρίμ οποζίσιον’ που θέλει να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ευρώ, κατάλαβα πως θα στριμώξουν κάμποσους στην Αριστερά. Δεν περίμενα ότι το πράγμα θα έφθανε μέχρι εσάς. Τώρα όμως λένε πως ‘όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο’ – κάτι τέτοια».

Πρ. Παυλόπουλος: «Καλά, εγώ διαβάζω δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 30% έως 40% του κόσμου δεν θέλει να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ. Μήπως οι φωστήρες στο Μαξίμου σχεδιάζουν τίποτε εκτοπίσεις σε νησιά, από αυτά που μέχρι τώρα προορίζονται για Ρώσους ή εμίρηδες;». «Ε, όχι, δημοκρατία έχουμε» απάντησε ο αστυνόμος. «Προς το παρόν διώκονται μόνο πολιτικά στελέχη. Έμαθα πάντως ότι ο κοριός της ΕΥΠ πιάνει και τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις που παίρνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ώστε να ξέρουν οι κρατικές υπηρεσίες ποιοι ερωτώμενοι δεν θέλουν το ευρώ. ‘Ασ’ το να υπάρχει το υλικό’, που λένε».

Έπειτα από ένα ξεφύσημα δυσφορίας, ο Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον αστυνόμο λίγα λεπτά για να τηλεφωνήσει στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Μόνο ο δεύτερος σήκωσε το τηλέφωνο. «Νίκο, με κάνετε να θυμηθώ την ατάκα του μέντορά μου. Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;». «Έλα Προκόπη, το ξέρεις», απάντησε ο Δένδιας. «Λίγοι τραπεζίτες, ένας- δύο από τους πέντε νταβατζήδες που έλεγε ο Κωστάκης το 2004, η Μέρκελ, ο Ντράγκι, ο Στουρνάρας, ο Φαήλος, ο Χρύσανθος. Σου φθάνουν αυτοί; Λυπάμαι μόνο που δεν μπορώ να τιμήσω εγώ την άλλη ατάκα του μέντορά σου, εκείνο το ‘έξω πάμε καλά’. Διότι, βλέπεις, δεν μπορώ να συλλάβω τους ξένους πολέμιους του ευρώ». Ο Προκόπης ακούστηκε θυμωμένος: «Άσε τις εξυπνάδες και πες μου τι σχεδιάζουν με εμένα». «Θα σε συμβούλευα να υπογράψεις αυτή τη δήλωση για το ΝΑΤΟ και το ’74, διαφορετικά θα θυμηθούν ότι επί των ημερών σου, το Δεκέμβριο του 2008, κάηκε η Αθήνα. Και τότε σίγουρα θα σου κλείσουν ραντεβού στα γουναράδικα...». «Τι ξεστόμισες τώρα;», ούρλιαξε ο Προκόπης. Ο Δένδιας εξήγησε: «Τα γουνάκια των δικαστών εννοώ. Πού πήγε εσένα ο νους σου; Δημοκρατία έχουμε...».

Του Διονύση Ελευθεράτου
* Δημοσιεύθηκε στο "Πριν", την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Από iskra