Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ένα βήμα πίσω για τη φορολογία στους αγρότες

Mετά την ερώτηση για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων και οικοπέδων που κατέθεσαν 24 βουλευτές της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε γνωστό ότι τελικώς δεν θα περιληφθεί στο νέο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων η φορολόγηση αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.), που...
αποτελούσε ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην ερώτησή τους προς το Γιάννη Στουρνάρα, οι 24 βουλευτές της ΝΔ χαρακτήριζαν "άδικη" τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 24 θα επιδιώξουν συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να του αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και το άδικο της ρύθμισης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου.

Ζητούν ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες. Ρωτούν επίσης τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις  ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)
Από enet