Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μητσοτάκης: Κάτι σαν νόμος στρατιωτικός

«25.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ»
Στα λόγια «διαψεύδει», αλλά με πράξεις επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός για μία ακόμη φορά με χθεσινή του ανακοίνωση «διέψευσε» το δημοσίευμα της «Ε» που μιλούσε για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών από 800 φορείς στο Δημόσιο, αλλά την ίδια ημέρα έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία να τον ενημερώσουν πώς πάνε οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις των φορέων τους και να αποτυπώσουν μάλιστα σε ειδικό πίνακα το δημοσιονομικό όφελος που...
θα προκύψει από αυτές τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Ταυτόχρονα, χθες, από τις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «La libre Belgique», ο κ. Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά σαφής ως προς τις προθέσεις του: «Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση», δήλωσε ορθά κοφτά για να συνεχίσει σε απολογητικό τόνο: «Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Οσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου» δήλωσε, με τη μέγιστη ειλικρίνεια ή κυνισμό που μπορεί να διαθέτει ένας πολιτικός...
«Η τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους και 15.000 απολύσεις ώς το 2014», δήλωσε επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της «Ε» (που... διέψευσε) στη βελγική εφημερίδα «La libre Belgique» ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ. ΑΠΕ)
Επίθεση στην «Ε»...

Ωστόσο, χθες, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" με τίτλο "Καταργούνται - συγχωνεύονται 800 Οργανισμοί. 30.000 εργαζόμενοι στο χορό της διαθεσιμότητας", το οποίο για μία ακόμη φορά επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να δημιουργήσει σύγχυση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει ότι:

Οι σχετικές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας από το 2012, αφορούν την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013. Κανένα άλλο πρόγραμμα κινητικότητας δεν περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων αυτών θα μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται τα προσόντα και οι δεξιότητές τους στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου».

...αλλά και επιβεβαίωση


Επιβεβαιώνοντας όμως στην πράξη το χθεσινό μας δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τα υπουργεία την αποτύπωση της πορείας υλοποίησης των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών ή φορέων του δημοσίου τομέα, καθώς και την παροχή στοιχείων περί οικονομικού οφέλους από αυτές τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλιστα δείχνει να βιάζεται πολύ, καθώς, όπως επισημαίνεται, «η αποστολή της εγκυκλίου εντάσσεται στην ανάγκη για αποτελεσματική παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των καταργήσεων - συγχωνεύσεων με τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων (όσον αφορά π.χ. στην ολοκλήρωση της διενεργούμενης εκκαθάρισης και των διαδικασιών τακτοποίησης του προσωπικού, στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτηρίων και τη λήξη των μισθώσεων των μη ιδιόκτητων, στη διασφάλιση, μεταφορά και αξιοποίηση του κάθε είδους εξοπλισμού κ.λπ.), καθώς και την επιτάχυνση, όπου απαιτείται, των προβλεπόμενων ενεργειών».

Ειδικότερα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις όποιες παρεμβάσεις στους φορείς του Δημοσίου, έτσι σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι «επιπλέον, τα υπουργεία υποχρεώνονται, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του όποιου δημοσιονομικού οφέλους προκύπτει από την προώθηση δράσεων κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιών και φορέων τους, να προβούν στη συμπλήρωση συγκεκριμένου πίνακα για τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν».

Το «θέλω» της τρόικας

Ξεκάθαρος όμως είναι και στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη βελγική εφημερίδα, στην οποία μιλά καθαρά για απολύσεις, υπογραμμίζοντας: «Η τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ώς το 2014».

Και εξηγεί:

«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μία νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση. Η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Οι απολύσεις θα γίνουν. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ' όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».

«Σήμερα έχουμε 130.000 δημοσίους υπαλλήλους λιγότερους σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet, μοντάζ Γρέκι