Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τηλε-απολύσεις ο Αδωνις

Ανήγγειλε ΕΔΕ και δήλωσε στα κανάλια ότι «μπορούν να ψάχνουν για δουλειά όσοι παρεμπόδισαν τον έλεγχο» στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. «Διαστρέβλωσε την πραγματικότητα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του νησιού

Σε απολύσεις από τηλεοράσεως προχώρησε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας κατηγορεί τους συνδικαλιστές γιατρούς του νοσοκομείου της Κέρκυρας ότι προκάλεσαν σκόπιμη σύγχυση για να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος στο νοσοκομείο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, υποπίπτοντας σε βαρύ πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα. Κι ενώ ανήγγειλε τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που αποτελεί τη νόμιμη διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις, έσπευσε να δηλώσει στα κανάλια ότι «μπορούν ήδη να ψάχνουν για...
δουλειά όσοι έκαναν αυτές τις πράξεις. Δεν έχουν καμία σχέση με το ΕΣΥ». Τη θολή εικόνα όμως για το τι πραγματικά έγινε την Πέμπτη στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας επιβεβαιώνει ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας ότι «σε περίπτωση που τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως νομίζουμε, τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Ο έλεγχος των επιθεωρητών

«Εξεπλάγην με τη διαστρέβλωση μιας πραγματικότητας που είναι τελείως διαφορετική. Κανένας δεν αρνείται τον έλεγχο μιας υπηρεσίας προς μια άλλη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, Αντώνης Γεωργόπουλος. Το μεσημέρι της Πέμπτης οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας επισκέφτηκαν το νοσοκομείο για να ελέγξουν αποκλειστικά το αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις θέσεις τους, ψάχνοντας για πιθανά παραπτώματα. Αρχικά στάθηκαν στο γεγονός ότι βρήκαν τα γραφεία χειρουργών γιατρών κλειστά, οι οποίοι όμως έλειπαν διότι, όπως και πολλοί γιατροί του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης πόρων βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας (εφημερεύουν από το σπίτι και πληρώνονται 1,5 ευρώ την ώρα) και άρα απουσίαζαν νομίμως. Ο μοναδικός σε ενεργό εφημερία χειρουργός εκτελούσε τα καθήκοντά του στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών. Επειτα κατέδειξαν αυστηρά την απουσία του νευρολόγου, ο οποίος όμως εξέταζε ασθενή στην Ορθοπεδική Κλινική. Κάπου εκεί οι ασθενείς και οι συγγενείς τους άρχισαν να δείχνουν τη δυσφορία και την ενόχλησή τους, ενώ οι γιατροί ζήτησαν από τους επιθεωρητές ο έλεγχος να στοχεύσει στα πραγματικά προβλήματα του νοσοκομείου.

Υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας


Τελικά ο έλεγχος συνεχίστηκε με την εισβολή της Αστυνομίας. «Αισθανθήκαμε προσβολή της προσωπικότητάς μας και της επιστημονικής μας επάρκειας. Δεν παρεμποδίσαμε και δεν προβήκαμε σε βιαιοπραγίες. Αν θέλαμε να συγκαλύψουμε κάτι θα το είχαμε κάνει από την αρχή», μας λέει ο Αντ. Γεωργόπουλος και προσθέτει ότι «ο κ. Γεωργιάδης κάνει τηλε-υπουργική. Θα μας απολύσει για να πει ότι πέτυχε. Δεν μπορούν να μας διώξουν για χρηματισμό ή για επιστημονική ανεπάρκεια και θα μας διώξουν έτσι».

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν χρόνια βασικά προβλήματα έλλειψης προσωπικού και υποδομών, τα οποία επέτεινε η κρίση. Σε ένα τμήμα με 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ υπάρχει έλλειψη 50 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οκτώ κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κλειστές, από τις 6 των τακτικών χειρουργείων λειτουργούν μόνο οι δύο, ενώ μητέρες γεννούν στον θάλαμο.

Η κατάσταση όμως είναι τραγική και σε θέματα υποδομών αφού ο μαγνητικός τομογράφος, που κόστισε 1,5 εκατ., παραμένει ανενεργός για 3,5 χρόνια την ώρα που η συντήρησή του κοστίζει 100 χιλ. τον χρόνο, ενώ σε παρόμοια κατάσταση είναι και ο αξονικός τομογράφος. Η κατάσταση αυτή έχει αποτέλεσμα 100 περιστατικά τον χρόνο να φεύγουν για τα Γιάννενα. Ανάμεσά τους και εμφράγματα που πρέπει να ταξιδέψουν 1,5 ώρα με καράβι και άλλα 40 λεπτά με το αυτοκίνητο.

g.baskakis@efsyn.gr
Του Γιάννη Μπασκάκη από efsyn