|
Η εβδομάδα του «όχι» ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση, η οποία, σε φραστικό επίπεδο και αξιοποιώντας το γεγονός ότι στο Βερολίνο ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, στέλνει μηνύματα στην τρόικα πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα μέτρα, αλλά και ένα νέο Μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Τη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει πια σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή με επαφές με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο λόγος του όψιμου «αντάρτικου» είναι πως στο μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι όσο κορυφώνονται ο πιέσεις των δανειστών για λήψη νέων μέτρων, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα...
Τη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει πια σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή με επαφές με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο λόγος του όψιμου «αντάρτικου» είναι πως στο μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι όσο κορυφώνονται ο πιέσεις των δανειστών για λήψη νέων μέτρων, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα...
η προοπτική για ελάφρυνση του χρέους και νέα βοήθεια με έξοδο από το Μνημόνιο πριν από τις ευρωεκλογές. Κάτι που θα δημιουργούσε ευνοϊκό κλίμα στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση για την κυβέρνηση, πιθανόν όμως να ενεργοποιούσε και το σενάριο που προβλέπει ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές.
«Συμμαχία»
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στη Βαλέτα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα, με επίσημο θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανεπισήμως, ωστόσο, οι συναντήσεις θα αποτελέσουν ευκαιρία για ζύμωση με στόχο τη δημιουργία μιας «συμμαχίας του Νότου» ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, όπου θα δοθεί και η κυριότερη πολιτική «μάχη».
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να έχει επαφές με όσο το δυνατόν περισσότερους ομολόγους του και κυρίως με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Μια πιο επίσημη συνάντηση με την κ. Μέρκελ θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, κάτι όμως που δεν προβλέπεται πριν από τα μέσα Νοέμβρη.
Στο μέγαρο Μαξίμου δεν περιμένουν κάποια ριζική αλλαγή στη γερμανική πολιτική σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, ελπίζουν όμως ότι ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν «υπό διαφορετικό πρίσμα» συγκεκριμένα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ύψος και ο τρόπος κάλυψης του ελλείμματος και η μετακύλιση των ομολόγων 4,4 δισ. ευρώ του Δημοσίου, τα οποία λήγουν το 2014, κάτι που δεν δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Αθήνας.
Το μήνυμα «ούτε ένα βήμα πίσω για τη λήψη νέων μέτρων» εστάλη από την κυβέρνηση σε εσωτερικό επίπεδο ήδη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με διαρροές και δηλώσεις στον κυριακάτικο Τύπο. «Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο», φέρεται να δηλώνει ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το «Εθνος», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτηρίζει στο «Βήμα» «κόλαση» τους επόμενους μήνες, καθώς μέχρι τον Ιούνιο «θα έχουν κριθεί όλα» και δηλώνει στην «Καθημερινή»: «Νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο εάν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά, ναι».
Βενιζέλος
Το «όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα όρισε ως την εθνική διαπραγματευτική γραμμή «έως το τέλος» και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας «ναι» σε διαρθρωτικές αλλαγές. Χαρακτήρισε δε «προσβλητικό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την Ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα» και άφησε αιχμές πως η κατάσταση αυτή «κάνει κακό στην ευρωπαϊκή υπόθεση ενόψει και ευρωπαϊκών εκλογών».
Την ίδια ώρα η δικομματική στρέφει τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όπως υποστηρίζει, αμφισβητώντας το πρωτογενές πλεόνασμα και τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης, δίνει επιχειρήματα στην τρόικα.
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου