Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

50% πάνω η αξία του ΟΠΑΠ απ’ αυτήν που (ξε)πουλήθηκε

Πώς οι νέοι μέτοχοι αξιοποίησαν την άνοδο της μετοχής για να πάρουν δάνειο €400 εκατ. Όλοι κερδισμένοι, εκτός του δημοσίου.
Πριν ακόμα μεταβιβαστούν οι μετοχές του ΟΠΑΠ στον επενδυτή που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (το δημόσιο αποκρατικοποίησε την εταιρεία πουλώντας το 33% των μετοχών που κατείχε) η αξία τους είναι ήδη μεγαλύτερη σχεδόν κατά 50% απ’ αυτήν στην οποία πουλήθηκε από το ελληνικό δημόσιο! Ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε στα 6,19 ευρώ ανά μετοχή και η τιμή του είναι ήδη στα 9,2 ευρώ!
Η διαφορά και σε απόλυτα νούμερα είναι τεράστια: η τρέχουσα αξία του ΟΠΑΠ στο χρηματιστήριο είναι 2,935 δισ. ευρώ, ενώ πουλήθηκε βάσει αποτίμησης 1,974 δισ. τον περασμένο Αύγουστο. Το 33% των μετοχών του αξίζει σήμερα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αλλά το δημόσιο θα εισπράξει μόνο 652 εκατ. ευρώ (622 εκατ. με τη μεταβίβαση των μετοχών και 30 εκατ. ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις).

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο και οι άνθρωποι που το εκπροσωπούν «πέτυχαν» να πουλήσουν...
την εταιρεία, αλλά απέτυχαν να την πουλήσουν στα επίπεδα της αγοράς που πιάνει με τους ιδιώτες. Τυχαίο; Οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά τεχνοκράτες (διευθύνων σύμβουλος του ταμείου είναι κ. Γιάννης Εμίρης, πρώην στέλεχος της Alpha Bank).

Το ελληνικό δημόσιο είναι μέχρι στιγμής ο μόνος χαμένος μέτοχος. Όλοι οι άλλοι, τόσο ο νέος όσο και οι λοιποί, έχουν καρπωθεί τη διαφορά. Ο νέος μέτοχος, η Emma Delta, αξιοποίησε την άνοδο της τιμής για να βρει χρηματοδότηση για την εξαγορά και να πάρει το ομολογιακό δάνειο των 400 εκατ. ευρώ με υψηλό επιτόκιο 9,8% (σε δύο σειρές των 250 και 150 εκατ. ευρώ).

Διότι το δάνειο αυτό έχει δύο δικλείδες ασφαλείας: Πρώτον, το μέρισμα που αναλογεί στις μετοχές (μελλοντικά μερίσματα), τα οποία θα δεσμεύονται υπέρ των ομολογιούχων. Δεύτερον, οι ίδιες οι μετοχές, δηλαδή το 33%, είναι δεσμευμένες υπέρ των ομολογιούχων με τον περιορισμό α) η αξία του δανείου των 250 εκατ. ευρώ να μην υπερβαίνει το 45% της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών και β) η αξία του δανείου των 150 εκατ. ευρώ να μην υπερβαίνει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών.

Μάλιστα, στο πληροφοριακό δελτίο της Emma Delta που συντάχθηκε για τη λήψη του δανείου των 400 εκατ. ευρώ, αναφέρεται ότι με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 οι μετοχές που αντιστοιχούν στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου και έχουν ενεχυριαστεί υπέρ των ομολογιούχων έχουν χρηματιστηριακή αξία 844 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν αξία δανείου για την πρώτη σειρά 29,6 % και για τη δεύτερη σειρά 47,4%, δηλαδή πολύ κάτω από τα όρια που ετέθησαν για την λήψη του δανείου.

Με βάση το ίδιο ενημερωτικό, από τα 652 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος της εξαγοράς, οι μέτοχοι βάζουν μόνο 274 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα χρηματοοικονομικό παιχνίδι που αναδεικνύει κερδισμένους τους ιδιώτες έναντι του δημοσίου. Οι αγοραστές του 33% απλώς μοιράζουν μέρος των κερδών τους σε άλλους ιδιώτες, καθώς θυσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό 9,8% ετησίως. Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να κερδίσει από την άνοδο αυτή εάν το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta προχωρήσει στην πώληση του 33% των μετοχών: α) Σε διάστημα 6 μηνών από την απόκτησή τους, οπότε θα πρέπει να καταβάλει στο δημόσιο το 50% της υπεραξίας. β) Αν η πώληση των μετοχών γίνει σε διάστημα 1 έως 3 ετών θα καταβάλει το 25% της υπεραξίας. Βέβαια, ο οποιοσδήποτε μέτοχος μπορεί να κερδίσει δίχως να πουλήσει με το να βάλει την εταιρεία να δανειστεί και να κάνει μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου.

Ποιοι έβαλαν τα 274 εκατ. ευρώ

H Emma Delta είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο συστάθηκε στην Κύπρο. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Emma Delta Management Ltd, την οποία ελέγχουν κατά 67% ο Τσέχος Γίρι Σμετς και κατά 33% o Γ. Μελισσανίδης (γιος του Δημήτρη).
Σύμφωνα με το ενημερωτικό τα 274 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τους κάτωθι: