Πριν καν φτάσει στη Βουλή, θα αποσυρθεί η διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο προς διαβούλευση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προβλέπει την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 1.000 ευρώ στη περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης! Από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για... υπερβάλλοντα ζήλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έφερε την επίμαχη διάταξη, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα και...
στα όργανα της Αστυνομίας να επιβάλουν το σχετικό πρόστιμο.
Ακόμα κι αν αποσυρθεί, πάντως, η διάταξη, τίθεται εκ νέου ερώτημα για το πώς και ποιος καθορίζει τον φορολογικό σχεδιασμό, σε μια περίοδο όπου επικρέμαται ο πέλεκυς νέων μέτρων στη περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο δεν πιάσει τους στόχους για έσοδα τουλάχιστον 1,9% του ΑΕΠ έως το 2015, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Η διάταξη που αποσύρεται, αφού άναψε «φωτιές» και προκάλεσε αντιδράσεις, προβλέπει τα εξής:
Αρθρο 33
Στο άρθρο 4 του ν.2523/1997 (Α΄ 179) προστίθενται παράγραφοι 7 και 8 ως εξής:
«7. Οποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τις προβλεπόμενες από το άρθρο 7 του ν.4093/2012 (Α΄ 222) αποδείξεις λιανικών συναλλαγών τιμωρείται, πέραν των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων, με διοικητικό πρόστιμο 1.000,00 Ευρώ. Αν η αξία της συναλλαγής, για την οποία δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς η απόδειξη προκύπτει ότι υπερβαίνει το ποσό των 1.000,00 ευρώ τότε επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας αυτής.
8. Το πρόστιμο της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλεται επί τόπου από το όργανο που διαπίστωσε την παράβαση. Για την επιβολή του προστίμου συντάσσεται έκθεση βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου σε τρία αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα επιδίδεται στον παραβάτη. Το πρόστιμο καταβάλλεται, εντός προθεσμίας 20 ημερών από την επιβολή του, σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση μη καταβολής, το πρόστιμο βεβαιώνεται ταμειακώς από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της παραγράφου 7 και της παρούσας παραγράφου καθίστανται τα ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Οικονομικών και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο τύπος του ως άνω εντύπου και η διαδικασία βεβαίωσης, επιβολής και είσπραξης του ανωτέρω διοικητικού προστίμου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».
Ιδού και ένα καυστικό σχόλιο που αναρτήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης: «Εγώ θα πρότεινα να μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο και οι δημοτικοί αστυνομικοί (αν τελικά δεν καταργήθηκαν), οι τροχονόμοι, οι λιμενοφύλακες (απορώ γιατί εξαιρέθηκαν αφού σε όλα τα λιμάνια υπάρχουν μαγαζιά), οι πυροσβέστες και γενικότερα όλο το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Τότε σίγουρα θα σταματήσει η φοροδιαφυγή. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν θα καταλάβουμε ότι πρώτα καλλιεργούμε φορολογική συνείδηση και μετά θεσπίζουμε φοροελεγκτικούς μηχανισμούς».
Φωτογραφία: Eurokinissi
Γιώργος Παππούς από iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.