Aποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας για την ξαφνική καρατόμηση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, Δήμου Κούζηλου, επικεφαλής των ερευνών για τη δράση της Χρυσής Αυγής.
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, που απομακρύνθηκε από τη θέση του το πρωί της Παρασκευής, είναι...
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, που απομακρύνθηκε από τη θέση του το πρωί της Παρασκευής, είναι...
στενός συγγενής του βουλευτή της Α' Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ερώτημα είναι πως η ΕΥΠ δεν γνώριζε ότι ο άνθρωπος που έκανε τις έρευνες για την Χρυσή Αυγή είναι στενός συγγενής βουλευτή του κόμματος που ερευνάται.
Η Διεύθυνση Αντικατασκοπίας ήταν υπεύθυνη για τις παρακολουθήσεις μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για τυχόν έκνομες ενέργειες.
Μάλιστα, ότι στοιχεία είχαν συλλεγεί είχαν αποσταλεί στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Βουρλιώτη.
Το πρωί της Παρασκευής συμμετείχε στην σύσκεψη των στελεχών της ΕΥΠ και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η αποπομπή του.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η παραίτησή του Δήμου Κούζηλου συνδέεται με τις μετακινήσεις και παραιτήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, στις αρχές της εβδομάδας και κυρίως την παραίτηση του αντιστρατήγου, Γιάννη Δικόπουλου, επιθεωρητή Ν. Ελλάδας. Οι δύο αξιωματικοί είχαν συνυπάρξει στη δίωξη ναρκωτικών και η τοποθέτησή του Κούζηλου είχε τη σφραγίδα «Δικόπουλου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραιτηθεί και ένας ακόμη αξιωματικός της ΕΛΑΣ στη υποδιεύθυνση εσωτερικών λειτουργιών της Ασφάλειας, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν στο τμήμα ασφάλειας της ΕΥΠ.
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια και το σκεπτικό στο οποίο στηρίζονται οι μετακινήσεις των τελευταίων ημερών στα σώματα ασφαλείας. Άλλωστε, οι προηγούμενες μαζικές παραιτήσεις είχαν συνδεθεί με την προσπάθεια κοψίματος των όποιων διασυνδέσεων της Χρυσής Αυγής με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η «ξεχασμένη» υπόθεση με τις απαγωγές Πακιστανών
Μάλιστα η καρατόμηση του Δήμου Κούζηλου φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη σκοτεινή υπόθεση με τις απαγωγές Πακιστανών, το καλοκαίρι του 2005, καθώς φαίνεται πως ο πρώην προϊστάμενος της αντικατασκοπίας είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στην υπόθεση.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, είχαν καταθέσει και σχετική ερώτηση προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, με συγκεκριμένες αναφορές στο πρόσωπο του εν λόγω αξιωματικού.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες για τις απαγωγές Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005, είχαν πάρει διαστάσεις τον Μάιο του 2006 όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Λινός και ο προϊστάμένος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχαν υποστηρίζει ότι οι απαγωγές είχαν όντως γίνει και μάλιστα από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με όσα έλεγε ο τότε υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης.
Τόσο όμως ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ Σεραφείμ Τσιτσιμπής, όσο και ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Χρόνης Μπακόπουλος που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση, απηλλάγησαν, αφού σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο «δεν αποδείχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών».
Στο θέμα επανήλθαν το 2012 τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, όπου αναφέρονταν προσωπικά στον Δήμο Κούζηλο.
Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Διακάκη, Χαρούλα Καφαντάρη και Στάθης Παναγούλης έθεταν ερωτήματα για την τοποθέτηση του κ. Κούζηλου στη θέση του διευθυντή, υπεύθυνου για τις υποκλοπές, αφού όπως επισήμαιναν «κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για αντισυνταγματικούς ρόλους», ενώ σε βάρος του υπήρχαν και δημοσιεύματα περί εμπλοκής του στην υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών.
Ρωτούσαν επίσης, τον υπουργό με ποια κριτήρια αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας επελέγη ο Κούζηλος για τη θέση του διευθυντή «στην καίρια Διεύθυνση αντικατασκοπείας, παρακολουθήσεων και υποκλοπών».
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου