Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Έρευνα για «κοριούς» και στην Ελλάδα

«Διερευνώνται τα στοιχεία παρακολούθησης ελληνικών διπλωματικών αποστολών»
ΥΠΕΞ: Θα ζητηθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις
Υπό διερεύνηση βρίσκονται και θα ζητηθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα, τα στοιχεία που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, βάσει των οποίων οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την ελληνική πρεσβεία και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

 Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης...
και συμμαχικής χώρας ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αναλόγως των αποτελεσμάτων της διερεύνησης από τις ελληνικές υπηρεσίες, «θα ζητηθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών. «Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας».

Σημείωσε μάλιστα ότι «το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή». Εξυπακούεται πρόσθεσε ο κ. Κούτρας, «ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα περιλαμβάνονται στους 38 στόχους που παρακολουθούσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας , και πως ακόμη και η Αγγελα Μέρκελ έπεσε θύμα κατασκοπείας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον και προειδοποιούν ότι το σκάνδαλο ενδέχεται να πλήξει τις διαπραγματεύσεις για δημιουργία διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.