Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Δόση σε δόσεις

Βγάζουν μαστίγιο οι εταίροι που εγκαλούν για καθυστερήσεις 
Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι δανειστές αναφορικά με τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους τομείς – περιορισμού – των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικοποιήσεων. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε την τμηματική εκταμίευση 6,8 δις (έναντι 8,1δις).

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ, τον Ιούλιο θα...
εκταμιευτούν 4 δις τον Ιούλιο (2,5 δις μέσω του EFSF και 1,5 δις μέσω επιστροφών από τις κεντρικές τράπεζες), 1,8 δις τον Αύγουστο (μάλλον μέσω ΔΝΤ) και 1 δις τον Οκτώβριο, υπό την επισήμανση ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα.

Το πλαίσιο


Tη διαβεβαίωση ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η Ελλάδα δεν θα συναντήσει πρόβλημα ρευστότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα υλοποιήσουν κατά γράμμα το πρόγραμμα, παρείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν.

«Εμείς βαδίσαμε σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και με αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς γιατί το συνολικό πόσο της τμηματικής δόσης ανέρχεται σε 6,8 δις και όχι σε 8,1 δις, όπως αναμενόταν. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για δυσκολία έγκρισης της αρχικής εκδοχής από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και συνδέει τις όποιες εξελίξεις από τον Οκτώβριο με τον βαθμό επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν διαφαίνεται χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον. Αν στο τέλος του 2014 διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης, επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Ρεν μίλησε για πρόοδο της Ελλάδας ως προς τα δημοσιονομικά της και έκανε λόγο για σωστή τροχιά του προγράμματος. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να επιδείξει, όπως είπε, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επισπευστεί η φορολογική μεταρρύθμιση.

«Οι τιμές δεν μειώνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος», είπε ανάμεσα σε άλλα. Παράλληλα, διαπίστωσε μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εταίροι πιέζουν για την άμεση υιοθέτηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά μεταξύ άλλων στη λεγόμενη κινητικότητα του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Στη δήλωση ότι το ΔΝΤ δεν έχει κανέναν λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, «διότι είμαστε εταίροι στο πλαίσιο της τρόικας», προέβη η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση 1,8 δις για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες για νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο.

Τα προαπαιτούμενα


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας πως οι εκταμιεύσεις των δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα συνεχίζονται σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο ίδιος επισήμανε ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της (υπό)δόσης του Ιουλίου είναι η έγκριση του πολυνομοσχεδίου (φορολογική διοίκηση, ιδιωτικοποιήσεις, παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας κ.ά.) από τη Βουλή έως τις 19 Ιουλίου.

Πρόσθεσε δε πως έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αναδιαρθρωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η ΛΑΡΚΟ. Επίσης, να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, να έχουν υπαχθεί 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα κινητικότητας και να έχει εγκριθεί ο κώδικας των δικηγόρων.

Newsroom Enet, ΑΜΠΕ

Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.