Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Στο κόκκινο οι σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής: Ακόμη και στην ΕΕ έβαλαν κοριούς οι ΗΠΑ

Η NSA, η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.
Σε διπλωματική «βόμβα» εξελίσσεται η υπόθεση του προγράμματος των μαζικών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσω των αποκαλύψεων του φυγά- πλέον- Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το σκάνδαλο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, φέρνοντας στο «κόκκινο» τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, από τους αμερικανικούς κοριούς δεν γλίτωσαν ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες- με την Γερμανία να βρίσκεται στο επίκεντρο- αλλά...
ούτε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμη και τα γραφεία της ΕΕ στην Αμερική. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο που θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ και ζήτησε άμεσα πλήρη διευκρίνιση και περαιτέρω πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Ήρθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μάς είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν χθες και ότι θα μας απαντήσουν».

Εξηγήσεις ζητά και η Γαλλία, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία της:

«Από τις αμερικανικές αρχές, αναμένουμε το συντομότατο δυνατό να άρουν τις νόμιμες ανησυχίες που έχουμε μετά από τις αποκαλύψεις που έγιναν δια του Τύπου (...) το περιοδικό Der Spiegel, έγραψε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας NSA κατασκοπεύει θεσμούς της ΕΕ, συμβάν που, εφόσον τεκμηριωθεί, είναι παντελώς απαράδεκτο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, διευκρινίζεται ότι το γαλλικό αίτημα-διάβημα «κοινοποιείται άμεσα» στον Λευκό Οίκο όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντήσεις για όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ζήτησε η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ: «Η αμερικανική πλευρά πρέπει να μάς εξηγήσει αμέσως και λεπτομερώς εάν οι πληροφορίες αυτές για τηλεφωνικές υποκλοπές από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αληθεύουν ή όχι», δήλωσε.

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν φέρεται να είπε: «Αν ισχύουν αυτές οι αναφορές, είναι αηδιαστικό. Οι ΗΠΑ καλά θα κάνουν να επιτηρούν τις δικές τους μυστικές υπηρεσίες, παρά τους συμμάχους τους».

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα τα οποία- όπως αναφέρει το Spiegel- προέρχονται από την ίδια την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, η τελευταία, φαίνεται ότι κατασκόπευε τόσο τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΕΕ στην Ουάσινγκτον, όσο και τα γραφεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη. Στα έγγραφα φέρεται επίσης να χαρακτηρίζεται η ΕΕ ως «στόχος».

Δεν είναι γνωστό τι είδους πληροφορίες μπορεί να ήρθαν στην κατοχή των Αμερικανών κατασκόπων, αλλά λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές θέσεις σε εμπορικά και στρατιωτικά θέματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν λίαν χρήσιμες σε όσους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως αναφέρει το BBC.

Τα έγγραφα που έχουν έλθει στην κατοχή του Spiegel δείχνουν επίσης ότι η κατασκοπευτική δράση των ΗΠΑ επεκτείνεται και στις Βρυξέλλες, ενώ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής κατασκοπείας με τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας να παρακολουθούνται κάθε μήνα, σύμφωνα με το περιοδικό.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο επίσημο σχόλιο για το ρεπορτάζ του Spiegel.

Εν τω μεταξύ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το πρόγραμμα των μαζικών παρακολουθήσεων και προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν αφορούσαν το αποκαλούμενο πρόγραμμα «Prism» στα πλαίσια του οποίου η NSA συγκέντρωνε χωρίς ένταλμα, ποικίλα στοιχεία (μέιλ, τηλεφωνήματα, φωτογραφίες) από εκατομμύρια χρήστες δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και του ίντερνετ με την συνεργασία εταιρειών όπως οι Google, Facebook, Apple και Verizon.

Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.