Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

18.000 απολύσεις τραπεζικών υπαλλήλων ζητά η τρόικα

Ξεκινά πρόγραμμα εθελουσίας από την Πειραιώς για μείωση των υπαλλήλων της κατά 10% - Ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες 
Μείωση προσωπικού 25%-30% υποδεικνύει η τρόικα στις διοικήσεις των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι 15.000 με 18.000 υπάλληλοι, από το σύνολο των περίπου 60.000 που απασχολούνται σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, θα βρεθούν την επόμενη διετία εκτός εργασίας. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες πέρασαν στο επόμενο στάδιο, αυτό της σύνταξης των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Τα συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα. Αποτελούν τον οδικό χάρτη στον...
οποίο θα καταγράφονται με ακρίβεια οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα την επόμενη τριετία.

Κάθε ενέργεια θα προσδιορίζεται χρονικά και στη συνέχεια τα στελέχη των τραπεζών θα ελέγχονται για την έγκαιρη τήρηση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν. Η τρόικα έχει κατεβάσει γραμμή στις τράπεζες για μια σειρά θεμάτων όπως οι θυγατρικές του εξωτερικού, τα ακίνητα, οι δραστηριότητες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα κ.λπ. Απαίτησή της είναι και η συρρίκνωση του αριθμού των απασχολουμένων στις τράπεζες, ενώ στα σχέδια αναδιάρθρωσης θα πρέπει να περιγράφονται οι ενέργειες που θα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτιμάται ότι οι τράπεζες αρχικά θα προχωρήσουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ενώ στον προγραμματισμό θα συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις για τους υπαλλήλους, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των οποίων θα ωριμάσουν το συγκεκριμένο διάστημα. Οσον αφορά στα προγράμματα εθελουσίας, την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, με ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί να μειώσει κατά 10% το προσωπικό του ομίλου στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Πειραιώς σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα και απασχολεί συνολικά 24.000 άτομα. Από αυτά 6.000 εργάζονται στις θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό και 18.000 στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο προσωπικό στην Ελλάδα και προσφέρει ελκυστικούς όρους, οι οποίοι θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας του κάθε υπαλλήλου. Σε όσους κάνουν χρήση του  προγράμματος προσφέρεται  η νόμιμη αποζημίωση που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος και επιπλέον η μισθοδοσία μέχρι και ενός έτους ανάλογα με την προϋπηρεσία. Αν κάποιος έχει λιγότερα χρόνια εργασίας, θα παίρνει το 80% των ετήσιων αποδοχών κ.ο.κ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελουσίας έχει στόχο να μειώσει το προσωπικό κατά 1.700-1.800 άτομα και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους εργαζομένους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ή έχουν πολυετή προϋπηρεσία.

Εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς  είναι πιθανόν να ακολουθήσει και δεύτερο, ύστερα από δύο-τρία χρόνια. Η απαίτηση της τρόικας για μείωση έως και 30% του προσωπικού στις τράπεζες συνδέεται και με την επιδίωξη των δανειστών να μειώσουν οι τελευταίες τα κόστη ώστε να περάσουν κάποια στιγμή στην κερδοφορία.


Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες μετά τον πρόσφατο κύκλο συγκέντρωσης, ο οποίος οδήγησε σε τέσσερα ισχυρά σχήματα στην αγορά, με την εξαγορά-απορρόφηση συνολικά εννέα εξ αυτών (Αγροτική, Εμπορική, Geniki, Millennium, Kύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Popular Bank, Ελληνική Τράπεζα και Proton Bank), παρουσιάζουν  πολλές αλληλοκαλύψεις στο δίκτυο των υποκαταστημάτων.

Ειδικά στα αστικά κέντρα, το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς στον ίδιο δρόμο και σε απόσταση ακόμη και λίγων μέτρων λειτουργούν τρία και τέσσερα τραπεζικά καταστήματα του ίδιου ομίλου. Στο πλαίσιο του λειτουργικού επανασχεδιασμού των δικτύων, θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά συγχωνεύσεις μεγάλης έκτασης. Αυτές θα αποφασιστούν με βάση την οικονομική απόδοση του κάθε καταστήματος, τα έξοδα, τον αριθμό των πελατών τους κ.λπ.

Το τελευταίο, λοιπόν, κρίνεται αναγκαίο, καθώς στην Ελλάδα τα τραπεζικά δίκτυα αναπτύχθηκαν, συχνά και με επιθετικούς ρυθμούς, με στόχο να ενισχύουν την πιστωτική επέκταση. Σήμερα όμως το προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο με τη χορήγηση δανείων ουσιαστικά δεν έχει αντικείμενο πέρα από τις αναχρηματοδοτήσεις αυτών. Γενικότερα, η λιανική τραπεζική, που απασχολεί σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των τραπεζών, δεν θα είναι στην αιχμή της στρατηγικής τους την επόμενη δεκαετία. Επίσης, η τάση και διεθνώς είναι οι πελάτες να εξυπηρετούνται περισσότερο μέσω του internet banking και να πηγαίνουν στα καταστήματα μόνο για συγκεκριμένες εργασίες.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι ήδη από το 2009 οι διοικήσεις των τραπεζών μεθοδικά και προσεκτικά έκλεισαν αρκετές εκατοντάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Οι τράπεζες, ωστόσο, έχουν συνεχώς και περισσότερες ανάγκες προσωπικού για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τομέας που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος του δυναμικού τους τα επόμενα χρόνια.

«Πουλήστε τις θυγατρικές εξωτερικού»

Ενας άλλος τομέας στον οποίο η τρόικα ασκεί μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες είναι οι θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Επιδιώκοντας λοιπόν να ανακτήσει  τουλάχιστον τα μισά από τα 30 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ζητά από τις διοικήσεις τους να πουλήσουν. Ωστόσο η πώληση των θυγατρικών σε Βαλκάνια και Τουρκία δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Πριν από το 2008 υπήρχαν αυστριακές και ιταλικές τράπεζες, καθώς και μεγάλες διεθνείς που ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να αποκτήσουν παρουσία στις αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες αγορές των Βαλκανίων. Τώρα όμως με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες που υποχρεώνονται να πληρούν οι τράπεζες, το ενδιαφέρον για εξαγορές στα Βαλκάνια είναι μηδενικό, ενώ τα προσφερόμενα τιμήματα κυμαίνονται επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη  από newmoney