Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Νόμος «απειλή για την ελευθερία του διαδικτύου»

• Βρετανία: Παρακολούθηση email και διαδικτυακής συμπεριφοράς
• Συσπείρωση Google, Microsoft, Facebook, Yahoo! και Twitter
Υιοθετώντας κοινή στάση, για πρώτη ίσως φορά, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρίες στο διαδίκτυο εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο πρόγραμμα δεδομένων επικοινωνίας που προσπαθεί να εφαρμόσει η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Σε επιστολή τους, αναφέρουν ότι η παρακολούθηση των email και της συμπεριφοράς των βρετανών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, που προτείνει η Μέι, «είναι δαπανηρή για...
να εφαρμοστεί και άκρως αμφιλεγόμενη».

 Στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει ο Guardian, οι Google, Microsoft, Facebook, Yahoo! και Twitter επισημαίνουν ότι δεν θα συνεργαστούν εθελοντικά και τονίζουν ότι το «βασικό σκεπτικό» της Μέι να δημιουργήσει μία νέα τάξη πραγμάτων, η οποία θα απαιτεί από τις διαδικτυακές εταιρίες που βρίσκονται στο εξωτερικό να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα όλων των βρετανών χρηστών έως και 12 μήνες, έχει «δυνητικά σοβαρές αρνητικές συνέπειες».

Η επιστολή, με ημερομηνία 18 Απριλίου, αποτελεί μέρος μιας σειράς εμπιστευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τις ιδιωτικές εταιρίες. Οι τελευταίες επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δεδομένων επικοινωνίας της υπουργού, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτει σε κίνδυνο τη θέση της Βρετανίας ως κορυφαίο ψηφιακό έθνος καθώς και τον ηγετικό ρόλο της στην προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Προσθέτουν ότι ανοίγει την πόρτα σε «έναν χαώδη κόσμο», όπου κάθε χώρα προσπαθεί να προωθήσει αντιφατικές απαιτήσεις από τις εταιρίες σε ευαίσθητους τομείς, όπως η συλλογή και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων. Επισημαίνουν ακόμα ότι θα απειλήσει την ανοιχτή φύση του διαδικτύου και θα υπονομεύσει τη δυνατότητα να προσφέρεται μία παγκόσμια υπηρεσία από εταιρίες που εργάζονται εντός του νομικού πλαισίου της χώρας που βρίσκονται.

«Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία αμφιβολία για το μέγεθος της ανησυχίας μας όσον αφορά στην ιδέα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιβάλει μια διαταγή σε μια εταιρία, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία. Φέρνει τεράστια οφέλη για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο και είναι μια μεγάλη δύναμη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», επισημαίνεται στην επιστολή. «Υπάρχουν κίνδυνοι όταν νομοθετείς πολύ νωρίς σε αυτόν το ταχέως εξελισσόμενο τομέα, που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικοί με τους κινδύνους όταν νομοθετείς πάρα πολύ αργά». 

Η συνεργασία των πέντε εταιριών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα της Μέι. Εκείνες όμως αντιπροτείνουν μια εναλλακτική προσέγγιση για την επέκταση υφισταμένων ρυθμίσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αιτήσεις για δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται μία διμερή πρωτοβουλία Βρετανίας-ΗΠΑ ώστε να καταστεί η διαδικασία ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. Υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πιο αποτελεσματικό και θα μείωνε την ανάγκη για νέα νομοθεσία που θα είναι τόσο δαπανηρή στην εφαρμογή της όσο και άκρως αμφιλεγόμενη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ελπίζει στην εθελοντική συνεργασία των μεγάλων εταιριών του διαδικτύου. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι σε ακραίες περιπτώσεις θα εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», ώστε να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα από υπηρεσίες που έχουν τη βάση τους στο εξωτερικό, όταν τα δεδομένα αυτά περνούν μέσω του βρετανικού δικτύου επικοινωνιών.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, είχε μπλοκάρει πρόσφατα το νομοσχέδιο της Μέι, το οποίο όμως επανήλθε λίγο αργότερα, μετά τη δολοφονία στο Γούλγουιτς. Σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες, ο Κλεγκ υποστήριξε ότι η απόφασή του να μπλοκάρει το νομοσχέδιο βασίστηκε σε στοιχεία από «τα Facebook και τα Google» ότι πολλά από αυτά που προτείνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. «Είπαν ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει κάτι τέτοιο, καμία άλλη δημοκρατία στον κόσμο. [το νομοσχέδιο] θα ορίσει ένα είδος επικίνδυνου προηγούμενου και μπορεί στη συνέχεια να ακολουθηθεί από πολύ λιγότερο φιλελεύθερα και νομοταγή καθεστώτα», τόνισε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι η πρόσβαση στα δεδομένα επικοινωνίας είναι απαραίτητη για να κάνουν τη δουλειά τους οι υπηρεσίες ασφαλείας και θα πρέπει να τους δοθούν τα «εργαλεία που χρειάζονται» για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.