Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΔΝΤ: Yπερβολικά υψηλό το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Ζητεί από τη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Στην Ευρώπη το μπαλάκι για τη βιωσιμότητα του χρέους 
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει «υπερβολικά υψηλό», διαπιστώνει το ΔΝΤ, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ρίχνει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για έκτακτη ενίσχυση της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Ζητεί από την Ελλάδα συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάνει λόγο για «διαβόητη φοροδιαφυγή». Τονίζει ότι πρέπει να ξεπεραστεί το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, διαπιστώνει εξαιρετική πρόοδο της Ελλάδας στη δημοσιονομική προσαρμογή σε σύγκριση με οποιαδήποτε διεθνή περίπτωση, αν και προσθέτει ότι...
χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει, στην έκθεσή του, ότι αφού δεν υπάρχει περιθώριο για αυξήσεις φόρων ή σημαντικές περικοπές κρατικών δαπανών, η κυβέρνηση έχει εξαναγκαστεί να εστιάσει στις «δύσκολες κοινωνικά» μειώσεις μισθών και κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.

Προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες οριζόντιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να επιτευχθεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, για να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο.

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη «διαβόητη φοροδιαφυγή», να ενισχύσει την ανεξαρτησία των εφοριακών αρχών και να προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, ώστε να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και να μην στηρίζεται στις εθελούσιες αποχωρήσεις. 

Σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα επιβαρύνουν μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τρία προβλήματα

To ΔΝΤ επισημαίνει ότι «οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν πως η προσαρμογή έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω των διαύλων της ύφεσης, με άνιση κατανομή του βάρους της προσαρμογής». Απαριθμεί τρία βασικά προβλήματα:

-Ελάχιστη πρόοδο στην αντιμετώπιση της διαβόητης φοροδιαφυγής. Κρίνει ότι οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν όσα δικαίως τους αναλογούν, επιβάλλοντας υπερβολική εξάρτηση από οριζόντιες περικοπές δαπανών και υψηλότερους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

-Ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προκαλούν σημαντικές περικοπές στους μισθούς, αυτό δεν αντανακλάται στο βαθμό που θα έπρεπε σε μειώσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Το ΔΝΤ αποδίδει το γεγονός στην αποτυχία της κυβέρνησης να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και τον ανταγωνισμό εν γένει. Εκτιμά ότι αυτός είναι άλλος ένας λόγος που το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης επωμίζονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

-Ενώ η εξισορρόπηση της οικονομίας συσχετίζεται με την άνοδο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα,  κυρίως μεταξύ των νέων, εξαιρούνται οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιτίας «ταμπού κατά των απολύσεων» στο Δημόσιο.

«Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ προστίθεται ότι «η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων».

Το χρέος και η βιωσιμότητά του

Για το «ιδιαίτερα υψηλό» δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ καλωσορίζει τη στάση των ευρωπαίων εταίρων που δέχθηκαν ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον χρειαστεί», με στόχο να μειωθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% μέχρι το 2020.

«Η δέσμευση αυτή είναι αναγκαία για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους», τονίζεται στην έκθεση.

«Πρόοδος»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει «εξαιρετική» πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2010, σε σύγκριση με οποιαδήποτε διεθνή περίπτωση, αφού – όπως αναφέρει - το πρωτογενές ισοζύγιο θα έχει βελτιωθεί κατά 10% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 20%.

Παράλληλα, επισημαίνει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ότι η ψαλίδα ανταγωνιστικότητας, όπως μετράται σε κόστος παραγωγής ανά μονάδα εργασίας, έχει κλείσει περίπου κατά τα 2/3 από το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 10% του ΑΕΠ, κατά προσέγγιση.

Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.