Σαμαράς στην Κίνα
Ενδιαφέρον Cosco για υποδομές μεταφορών
Ενδιαφέρον Cosco για υποδομές μεταφορών
Με την υπογραφή συμφωνιών χαμηλού βεληνεκούς οι οποίες συνήθως κλείνουν σε επίπεδο πρέσβεων και με βασική ατζέντα μόνο την πώληση ελληνικών λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρομικών υποδομών, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, με τον πρωθυπουργό σε ρόλο εμπόρου και τους Κινέζους να υπόσχονται για το μέλλον.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν επίσης λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον από την COSCO για την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ, του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και...
της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που αποκρατικοποιούνται.
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στους Κινέζους την Ελλάδα ως ιδανική πύλη εισόδου προς Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, καλώντας τους να επενδύσουν σε μεταφορές, νέες τεχνολογίες και τουρισμό.
Μεταξύ άλλων υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ και Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece με την China Development Bank, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei και Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE –μία εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως.
Ο πρωθυπουργός στην Κίνα
Προς αναζήτηση επενδυτών
Προς αναζήτηση επενδυτών
«Υπάρχει έδαφος για συνεργασία»
Στόχος η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, στα πλαίσια του ταξιδιού του στην Κίνα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών, και ανέφερε πως η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, και άλλα.
Επισήμανε ότι οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί και στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015, ενώ μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, με τη ναυτιλία να είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας. Ωστόοσο, υποστήριξε, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο.«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win win», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ, οι υποδομές μας, το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα.
Για την ελληνική κρίση
«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και τη μικρή ανταγωνστικότητα. Παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές.Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και κάθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου