Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, η κορυφή ενός παγόβουνου

Ανοιχτή ρήξη ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου, με φόντο τη «μαύρη τρύπα» δεκάδων εκατ. ευρώ στα οικονομικά του κόμματος, απειλεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ κύκλοι της Ιπποκράτους αναγκάστηκαν χθες να «μαζέψουν» φήμες και πληροφορίες που έκαναν λόγο για διαγραφή Παπανδρέου, προκειμένου να μην επικρατήσει κλίμα διάσπασης και προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ νυν και...
πρώην, κάτι που δεν είναι στα σχέδια Βενιζέλου.

Με βάση τη σημερινή εικόνα, έμπειρα στελέχη δεν αποκλείουν τη διάσπαση του κόμματος, αν και χθες βράδυ αφενός μεν η Ιπποκράτους διαμήνυε ότι δεν υπάρχει πρόθεση προσωπικής κόντρας με τον Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου, αφετέρου δε και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εξηγούσαν ότι «ο Παπανδρέου δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κανένα σχέδιο εξόδου του από το ΠΑΣΟΚ», διαψεύδοντας κατηγορηματικά φήμες ότι σκέπτεται να ιδρύσει δικό του κόμμα.

Είναι ωστόσο δεδομένη η πρόθεση της Ιπποκράτους: Πρώτον, να επιχειρήσει να χρεώσει τη σημερινή κατάσταση στο... παρελθόν, επιδιώκοντας και να δικαιολογήσει την περίοδο της οικονομικής στενότητας και πολιτικής λειψυδρίας που θα ακολουθήσει.

Δεύτερον, να μην αφήσει τον Γ. Παπανδρέου και τους υποστηρικτές του να οργανωθούν και να δρουν ως εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, παράγοντες της Ιπποκράτους εξηγούν ότι από εδώ και στο εξής το ΠΑΣΟΚ θα μικρύνει επικίνδυνα, θα αλλάξει γραφεία, θα κλείσει νομαρχιακές, θα απολύσει υπαλλήλους, και όλα αυτά «δεν θα πρέπει να τα χρεωθεί ο Βενιζέλος».

Ξαφνικά...


Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, σύμφωνα με κομματικές πηγές δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα περί των οικονομικών του κόμματος, ενώ τρέχει εδώ και ένα χρόνο, ανέκυψε... ξαφνικά με διαρροές στον Τύπο, ταυτόχρονα με την εκδήλωση της κίνησης των «75» του Μ. Καρχιμάκη, που δρα υποστηρικτικά προς τον Γ. Παπανδρέου και ασκεί σκληρή κριτική εναντίον του Ευ. Βενιζέλου. Ούτε είναι τυχαίο φυσικά ότι με το άνοιγμα της υπόθεσης των οικονομικών του κόμματος στοχοποιούνται και άλλοι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, όπως για παράδειγμα οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ρ. Σπυρόπουλος, Ν. Αθανασάκης κ.ά.

Η συνάντηση νυν και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους -η οποία ζητήθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο- αντί να οδηγήσει σε εκτόνωση, έριξε λάδι στη φωτιά. Η σύγκρουση θα έχει συνέχεια, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να φέρει το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ -μόλις δημοσιοποιηθεί το πόρισμα των εταιρειών που διενεργούν τον έλεγχο εδώ και ένα χρόνο- στα κομματικά όργανα, την ίδια στιγμή που από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου διαμηνύεται ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να μετάσχει σε καμία κομματική διεργασία -όπως της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος ως πρώην πρόεδρος ή βουλευτής- που θα έχει ως αντικείμενο τα οικονομικά του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να πάρει τα στοιχεία που φέρεται να του έδωσε ο κ. Βενιζέλος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, και λίγο αργότερα συνεργάτες του εξηγούσαν ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με εκείνους που έχουν στόχο να τον απαξιώσουν ηθικά. Το κακό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, με την Ιπποκράτους να ενημερώνει σε απαξιωτικούς τόνους ότι «οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου είχαν καιρό να μιλήσουν, επειδή ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό» και το γραφείο του Γ. Παπανδρέου να απαντά με ανακοίνωση για «απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα κατά την περίοδο της προεδρίας του».

Ακολούθησε ακραία σύγκρουση με την Ιπποκράτους να αναφέρει ότι «η σημερινή ηγεσία δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς και χυδαίες συκοφαντίες», προτρέποντας τον κ. Παπανδρέου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, και τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου να δείχνουν ως υπευθύνους των «ανυπόστατων διαρροών» την ίδια την Ιπποκράτους, συμπληρώνοντας ότι «ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάτσει να παρακολουθεί την υλοποίηση σχεδίου της ηθικής απαξίωσής του». Συνεργάτες του έλεγαν ότι δεν αποκλείεται ο ίδιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν


Ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος ή υπεύθυνοι για τη «μαύρη τρύπα» των δεκάδων εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν στην ελληνική κοινωνία για το πώς αυτή δημιουργήθηκε. Η ελληνική κοινή γνώμη οφείλει να γνωρίζει πώς διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα τα οικονομικά τους.  
Παρά τις κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, από το 2000 τα κόμματα δανείστηκαν υπέρμετρα. Σε ειδική έρευνα η «Ελευθεροτυπία» στις 16 Φεβρουαρίου αποκάλυψε ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν τα «μαύρα ταμεία»
Υπ' αυτή την έννοια, οι καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης κατά την περίοδο Παπανδρέου -εφ' όσον διαπιστωθούν και από το πόρισμα των εταιρειών που ανέλαβαν τον οικονομικό έλεγχο- θα πρέπει να διερευνηθούν, όπως θα πρέπει να διερευνηθεί και η απάντηση Παπανδρέου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ποσού που καταλογίζεται ως έλλειμμα το βρήκε όταν έγινε πρόεδρος και δεν το δημιούργησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν χθες ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος, προσθέτοντας ότι όλα όσα πρέπει να ειπωθούν θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του κόμματος». Ωστόσο η υπόθεση αυτή, για ένα κόμμα που έχει ξανακατηγορηθεί για κακοδιαχείριση και διαφθορά, δεν πρέπει να κλείσει με αδιαφανή τρόπο.

Αλλωστε, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Το χρέος του ΠΑΣΟΚ, όπως και της Ν.Δ., ως κομμάτων εξουσίας επί δεκαετίες, πάντα ήταν μεγάλο και δύσκολο να εξυπηρετηθεί. Επειδή όμως η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν επίσης μεγάλη λόγω εκλογικού ποσοστού, τα πράγματα κυλούσαν πάντα στα όρια. Η μεγάλη εκλογική απώλεια του ΠΑΣΟΚ μίκρυνε σε μεγάλο βαθμό και την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» να αποκαλυφθεί, ακριβώς επειδή οι πιστωτές αντιλήφθηκαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματά τους. Είτε το χρέος εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη πριν από τον Παπανδρέου, όπως λένε οι συνεργάτες του, είτε κατά την περίοδο Παπανδρέου, όπως λέει η Ιπποκράτους, το πρόβλημα για τον Ευ. Βενιζέλο είναι το ίδιο.

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να διαχειριστεί μία μακρά περίοδο κατά την οποία δεν θα μπαίνει ούτε ευρώ από τη μειωμένη κρατική επιδότηση στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, διότι θα πηγαίνουν για πολλά χρόνια στην εξυπηρέτηση των δανείων. Αυτό όμως σημαίνει οικονομική και πολιτική συρρίκνωση, για την οποία η νυν Ιπποκράτους «ψάχνει» ενόχους και την οποία η πρώην Ιπποκράτους δεν θέλει να χρεωθεί...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Νέα Αρχή ελέγχου με δικαστές μελετά το Μαξίμου

Ελεγχος στα οικονομικά των κομμάτων από μία Αρχή αυξημένου κύρους, αντί της Βουλής, και περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, είναι τα βασικά σημεία των προτάσεων του μεγάρου Μαξίμου για το πολιτικό χρήμα. Η κατάθεση των προτάσεων επισπεύδεται μετά τη ρήξη στο ΠΑΣΟΚ για την «τρύπα» στα ταμεία της Ιπποκράτους.

Τους βασικούς άξονες των γαλάζιων προτάσεων για τα οικονομικά των κομμάτων έχει ήδη διαμορφώσει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και αμέσως μετά το Πάσχα, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, θα προχωρήσει η τελική κατάρτιση του νομοσχεδίου σε υπηρεσιακό επίπεδο από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το κύριο σημείο του προσχεδίου αφορά τη διάκριση ελεγχόμενων και ελεγκτών. Ειδικότερα, τα οικονομικά των κομμάτων θα ελέγχονται όχι από επιτροπή της Βουλής ή από τα ίδια τα κόμματα, αλλά από μία Αρχή αυξημένου κύρους. Δεν θα πρόκειται όμως απαραίτητα για Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά για μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ex officio ανώτατοι δικαστικοί.

Με την επίσπευση των κυβερνητικών προτάσεων το μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει σε κάθε περίπτωση να κάνει «ρελάνς» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος προανήγγειλε πως θα καταθέσει προτάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων.

Ομως υπάρχουν «σκελετοί» και στις γαλάζιες ντουλάπες και στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο ψιθυρίζεται ήδη πως τα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος από τον κ. Σαμαρά έχουν να κάνουν με την επιθυμία να αφήσει πίσω του τα δάνεια της Ν.Δ, αφού νέο κόμμα σημαίνει και νέο ΑΦΜ.
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net

Δανεικά κι αγύριστα από τα κόμματα

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Οσο κι αν δεν έχουν «βαρέσει κανόνι» τα άλλοτε μεγάλα κόμματα εξουσίας, μοιάζουν με χρεοκοπημένους οργανισμούς. Είναι φορτωμένα με υπέρογκα δάνεια, που ακόμη κι εν μέσω κρίσης κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αναχρηματοδότησή τους.  
«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 16 Μαρτίου. Ο τίτλος αποκαλύπτει τα νέα κομματικά δάνεια και ο πίνακας την άβυσσο των χρεών
Πώς; Χρησιμοποίησαν ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση των επόμενων ετών, αλλά στηρίχθηκαν στα ποσοστά που τα ίδια είχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις! Ακόμη και το 2012, χρονιά που η στρόφιγγα των τραπεζών είχε κλείσει, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να αυξήσουν το δανεισμό τους κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με οικονομικούς όρους, αυτή η πρακτική μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια στρέβλωση. Ενα κόμμα, που έχει λάβει υψηλή χρηματοδότηση προβάλλοντας το υψηλό εκλογικό ποσοστό που είχε στο παρελθόν, είναι το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό φαίνεται να έχει σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δανεισμό του είναι δεδομένο, καθώς το εκλογικό ποσοστό του έχει υποχωρήσει κατακόρυφα. Το 2011, τα έσοδά του σε ποσοστό 91% ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η «τρύπα» στα έσοδα καλύφθηκε με τραπεζικό δανεισμό από την Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα.

Αλλά και η Ν.Δ. δεν πάει πίσω. Μπορεί στις τελευταίες εκλογές να κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και αυτό απέχει κατά πολύ από την εκλογική δύναμη του κόμματος κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κομματικό ισολογισμό, η Ν.Δ. το 2011 είχε έσοδα 19,2 εκατ. ευρώ, έδινε για τόκους περί τα 10 εκατ. ευρώ και στο τέλος της χρονιάς χρωστούσε 132 εκατ. ευρώ σε δάνεια! Για το ίδιο έτος, οι τόκοι που κατέβαλε η Ν.Δ. για δάνεια αντιστοιχούν στο 86% της κρατικής χρηματοδότησης. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 66%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 15% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 15%.

Το κόμμα, που εμφανίζεται περισσότερο ευνοημένο από την αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα τελευταία ποσοστά, η κάνουλα της κρατικής χρηματοδότησης ανοίγει και θα καλύψει άνετα τυχόν «τρύπες» προηγούμενων ετών.

Το ΚΚΕ, τέλος, εμφάνισε στον ισολογισμό του ποσό 1,52 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση δανείων. Ταυτόχρονα είχε μια διαφορά εσόδων-δαπανών 10,5 εκατ. ευρώ, που δεν ήταν καταχωρισμένη σε συγκεκριμένο λογαριασμό.

Aπό enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.