Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Σούζα το παριζάκι...

Σε συνθήκες... κατοχής φαίνεται να έχει φέ­ρει η κρίση πολλές βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες μας σέρβιραν (κι εμείς καταναλώσαμε, επεξεργασμένο έστω) κρέας αλόγου, σε ένα από τα πρώτου μεγέθους διατροφικά σκάνδαλα Made in Greece. Η επιβεβαίωση του σκανδάλου, για το οποίο υπήρχαν αρκετές καταγγελίες το τελευταίο διάστη­μα, φέρει τη σφραγίδα του ΕΦΕΤ, που διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους τον Απρίλιο, φέρνοντας στο φως πρακτικές επιχειρήσεων όπως η Νίκας, η Υφαντής και η ΜΚ.

Πολυδιαφημισμένες και προβεβλημένες...
επιχει­ρήσεις ακολουθούν προφανώς το ρητό ότι «ο καλός ο μύλος όλα τ’ αλέθει» και δεν διστάζουν στον βωμό της μείωσης του κόστους να πουλήσουν τα τυποποι­ημένα προϊόντα τους χωρίς να ελέγξουν τις πρώτες ύλες. Και αυτό αν λάβουμε υπόψη την πιο ευνοϊκή γι’ αυτές εκδοχή...

Βέβαια η απαίτηση του ΕΦΕΤ να αποσυρθούν από την αγορά τα προϊόντα στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, δεν παύει όμως να βρίσκεται ένα βήμα πίσω από την προστασία των καταναλωτών, που πιθανότατα έχουν ήδη... χωνέψει το αλογίσιο παριζάκι.

Το σκάνδαλο εκτυλίσσεται σε όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα. Στις 19 Απριλίου ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι τα δείγματα από αλλαντικά της Νί-κας που έχουν αποσυρθεί από την αγορά βρέθη­καν θετικά στην ουσία φαινυλοβουταζόνη. Η ανα­κοίνωση του ΕΦΕΤ σημειώνει: «(...) τα δύο δείγμα­τα της εταιρείας “Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ” της σειράς “Νίκας Μοσχάρι” που είχαν παρασκευαστεί με βόειο κρέας προέλευσης Ιταλίας και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA ιπποειδούς, βρέθηκαν θετικά στην φαινυλοβουταζόνη (phenylobutazone)».

Την ίδια ημέρα η εταιρεία ενημέρωσε ότι είχε προ­χωρήσει σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊό­ντων της σειράς, πως φυλάσσονταν προς καταστρο­φή και πως είχε διακόψει την παραγωγή τους και ανακοίνωσε ότι προχώρησε «στην αγορά μηχανή­ματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNΑ και στη διεξαγωγή πρόσθετων εσωτερικών ελέγχων». Παραδέχθηκε έτσι ότι οι διαδικασίες αυτές δεν ήταν τόσο υψηλών προδιαγραφών...
Το κωμικοτραγικό είναι ότι στις 29 Απριλίου η Νίκας εγκαινίασε το μηχάνημα στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Στέφανο με αρκετή φανφάρα, σε μία εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, με πρώτο τον υπουργό αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα!

Ο υπουργός επισήμανε ότι «η πολιτεία στηρίζει τέ­τοιες πρωτοβουλίες των εταιρειών που διασφαλίζουν στους πολίτες, καταναλωτές της χώρας, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας». Δεν ξέρουμε πώς αισθάνθηκε όταν την επομένη ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ανιχνεύ­τηκε DNA αλόγου και σε άλλο προϊόν της εταιρείας («Πάριζα Νίκας για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας») απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται...

Από το Ποντίκι