Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα αγκαλιά με τους «βρομιάρηδες»

Η ΑΟΖ ήταν το τυράκι και το σχιστολιθικό αέριο η φάκα. Με τη φράση αυτή περιέγραφαν την τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το θέμα περί ΑΟΖ προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα ενώ το νέο φλερτ της τρικομματικής κυβέρνησης με το σχιστολιθικό αέριο απευθυνόταν εις τας Ευρώπας εκεί όπου παίζεται το μεγάλο παιγνίδι από το πανίσχυρο λόμπι...
του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παιγνίδι που απειλεί να αλλάξει εκ βάθρων την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης.

Γιατί βέβαια ποιος ασχολείται στην Ελλάδα με το σχιστολιθικό αέριο και ποιος θα κάτσει να διαβάσει τόσο ψιλά γράμματα…

Έτσι η κυβέρνηση έκανε με κάθε επισημότητα στροφή στη βρόμικη και ανοήτως αποκαλούμενη φθηνή ενέργεια και συντάχθηκε με τους λεγόμενους και «βρομιάρηδες» της ενέργειας για μια ακόμα φορά.

Η αλλαγή του ενεργειακού δόγματος από την ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε συστηματικά από τον περασμένο Αύγουστο όταν έγινε η πρώτη επίθεση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- ειδικά στα φωτοβολταϊκά - και επισφραγίστηκε με την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής όπου ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρμαχος ακόμα και της εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου, υπέρμαχος, δηλαδή, μιας εκ των πλέον επικίνδυνων μεθόδων που έχει προκαλέσει παγκοσμίως τις ισχυρές αντιδράσεις των επιστημόνων και των πολιτών.

Το πλασάρισμα του σχιστολιθικού αερίου αλλά και η διαφωνία με την υιοθέτηση εκ μέρους της ΕΕ νέας δεσμευτικής πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είχε ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Απριλίου με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Ευάγγελου Λιβιεράτου και του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου στις συνόδους των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντίστοιχα.

Και οι δυο είχαν διατυπώσει τη θέση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των αεριών του θερμοκηπίου, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών ενεργοβόρων βιομηχανιών. Μάλιστα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είχε θέσει στους ομολόγους του και το θέμα της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, πλέκοντας το εγκώμιο της άκρως επικίνδυνης μεθόδου

Η ξεκάθαρη αναφορά του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στην ανάγκη να δοθεί πράσινο φως στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου θα πλασαριστεί ως ακόμα μια προσπάθεια για την ανάπτυξη και ανάκαμψη της χώρας μέσα από την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου και της εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας. Και για μια ακόμα φορά η χώρα στο όνομα της σωτηρίας της θα βρεθεί αντιμέτωπη με άκρως επικίνδυνες επιλογές για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον ακόμα και την ασφάλεια των πολιτών. Και είναι περίεργο πώς η χώρα συντάσσεται με την μειοψηφία της ΕΕ αφού μόνον έξι χώρες μέχρι σήμερα (Πολωνία, Βρετανία, Αυστρία, Γερµανία, Ολλανδία,  Σουηδία) έχουν εγκρίνει μέχρι σήμερα την επικίνδυνη μέθοδο. Μια εξόρυξη που είναι συνδεδεμένη με μεγάλες καταστροφές γι αυτό και στις ΗΠΑ όπου η μέθοδος κυριαρχεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα από τα πιο μαζικά και δυναμικά δίκτυα αντίδρασης.

Τι συνεπάγεται, όμως η εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου;

Σεισµοί και ρύπανση

Σύµφωνα µε αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περιβαλλοντικά προβλήµατα που συνοδεύουν την άντληση του αερίου είναι πολλά και γνωστά. Όπως επισηµαίνεται, η τεχνική της λεγόµενης «υδραυλικής ρωγµάτωσης» βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, ενώ απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά µέτρα για τη διάνοιξη µιας και µόνο πηγής και µέχρι και 14.000 κυβικά για τη θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου. Με τη χρήση τεράστιων αντλιών, που µπορεί να φτάσουν σε βάθος έως και 8 χιλιοµέτρων, ασκούν πολύ µεγάλες πιέσεις στο υπέδαφος, ώστε να το σπάσουν και να δηµιουργήσουν ρήγµατα στους βράχους. Στη συνέχεια «βοµβαρδίζουν» τα ρήγματα με εκατομμύρια λίτρα νερού, ειδική άμμο και ειδικά μείγματα χημικών – ακόμα και δηλητηριώδεις ουσίες – με στόχο να εξολοθρευτούν οι μικροοργανισμοί που εμποδίζουν την έξοδο του αερίου. Η τελική διαδικασία προβλέπει την άντληση του νερού το οποίο περιέχει και το πολύτιμο αέριο. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ε.Κ., η χρήση τέτοιων ποσοτήτων νερού και χημικών, και μάλιστα υπό τεράστια πίεση, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους, όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της γης. Η ίδια δε η τεχνική της θραύσης του υπεδάφους είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς...

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κατά τη διαδικασία εξόρυξης εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια του θερμοκηπίου, κάτι που το κάνει όχι απλώς χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο και από τον άνθρακα. Στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι κάθε μήνα προσθέτουν στο ενεργειακό τους ισοζύγιο 120 με 150 γεωτρήσεις φράκινγκ, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία σε παραγωγή φυσικού αερίου, το κίνημα αντι-φράκινγκ συνεχώς μεγαλώνει, αφού οι επιπτώσεις τής επικίνδυνης μεθόδου εξόρυξης έχουν φτάσει μέσα στα σπίτια των πολιτών. Χιλιάδες κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε γεωτρήσεις είδαν τις βρύσες των σπιτιών τους να παίρνουν φωτιά εξαιτίας του μεθανίου που έχει περάσει στο πόσιμο νερό!

Βάλια Μπαζού από το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.