Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Όταν τα δικαιώματα μετατρέπονται σε ασυδοσία.

Μεταφράζω από το μήνυμα του προγράμματος:

"Προσοχή - Εντοπίστηκε Πειρατική έκδοση!
Ανιχνεύσαμε ότι χρησιμοποιείται πειρατική έκδοση του Smart Volume Control +. Αυτό θεωρείται μία παράνομη πράξη και παράβαση των πνευματικών μας δικαιωμάτων."


Μέχρι εδώ... καλά. Λίγο υπερβολικά, αλλά σχετικά καλά.

"Ο αριθμός IMEI της κάρτας SIM μαζί με άλλες πληροφορίες έχει καταγραφεί..."


Ε; Ποιες άλλες πληροφορίες; Από που και ως που μία εφαρμογή μπορεί να συλλέγει "άλλες πληροφορίες" και να μην μας το λέει

"...και είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε σε οργανισμούς που ειδικεύονται σε ποινικές διαδικασίες..."

Δηλαδή θέλει να μας εκβιάσει;

"... Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή μας πρέπει να την αγοράσετε. Αν το κάνετε μέσα σε 24 ώρες, όλες οι κατηγορίες θα απορριφθούν".
Ναι... μας εκβιάζει. Αν δεν το αγοράσουμε μέσα σε 24 ώρες θα...
μας κυνηγήσουν!!!

Κατ' αρχήν το μήνυμα αυτό έχει φτιαχτεί καθαρά για να εκφοβίσει. Πιθανών δεν έχει καν νομική κάλυψη καθώς είναι φανερή η ουσία του. Δεν ξέρω μάλιστα αν αυτά που λέει αποτελούν και βάση για μήνυση προς την εταιρία αυτή.

Υπάρχει ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στο προφανές δικαίωμα της εταιρίας αυτής να προστατέψει τα πνευματικά της δικαιώματα και την δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες και να απειλεί με ποινικές διαδικασίες ( σύμφωνα με ποιους νόμους άραγε; ) αν δεν πληρώσει ο "παράνομος" χρήστης.

Τι θα μπορούσε, θα ρωτήσετε, να κάνει εδώ η εταιρία; Να απενεργοποιήσει την εφαρμογή (είναι προφανές ότι μπορεί) και να πει "Παρακαλούμε αγοράστε την καθώς δεν έχετε άδεια για την χρήσης της". Οτιδήποτε άλλο είναι ασυδοσία.

Βασίλης Περαντζάκης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

Από vaspersview