Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ποιος θέλει να γίνει (ρουφιάνος) εκατομμυριούχος;

Του Κώστα Βαξεβάνη

Στη δεκαετία του ‘90, είχε αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένα πολύ προσοδοφόρο επάγγελμα. Ήταν το επάγγελμα του κατά παραγγελία πληροφοριοδότη. Ως επάγγελμα ήταν πολύ απλό, αρκεί να ήθελες να παίξεις τον ρουφιάνο. Την περίοδο της «σκληρής τρομοκρατίας», κάποιοι ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας, έγιναν πλούσιοι, κατασκευάζοντας πληροφοριοδότες για την 17 Νοέμβρη και τον ΕΛΑ. Ο πληροφοριοδότης έδινε την πληροφορία και έπαιρνε ένα ποσό από τα μυστικά κονδύλια. Επειδή όμως κάποια στιγμή το πράγμα άρχισε να «βρωμάει», δεν έφτανε ο πληροφοριοδότης να δίνει πληροφορία, έπρεπε...
να έχει και αξιοπιστία. Αλλά πώς να έχει αξιοπιστία κάποιος που δίνει ψεύτικη πληροφορία; Ετσι έπρεπε να κασκευαστεί και αξιοπιστία.

Οι αξιωματικοί λοιπόν αυτοί της Αστυνομίας, έφτασαν στο σημείο να κατασκευάζουν και τρομοκρατικές ενέργειες, για να γίνει αξιόπιστος ο μάρτυρας που έδινε την πληροφορία. Πολύ απλά λοιπόν, ένας ρουφιάνος συνεργάτης του αξιωματικού έδινε πληροφορία πως θα σκάσει μια βόμβα στη Γαλλική Τράπεζα στο Κολωνάκι. Κάποια «δικά μας παιδιά» έβαζαν λοιπόν μια βόμβα, αυτή πραγματικά έσκαγε και ο πληροφοριοδότης εμφανιζόταν να το έχει ήδη καταθέσει. Έτσι αποκτούσε αξιοπιστία και μετά από μερικές «προβλέψεις» τέτοιου είδους, έδινε και μια μεγάλη για τη 17 Νοέμβρη. Με τον τρόπο αυτό άδειαζαν τα ταμεία των «μυστικών κονδυλίων» και η Αστυνομία κυνηγούσε χίμαιρες στα Εξάρχεια.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση ήταν η επιχείρηση Λουίζης Ριανκούρ. Μετά από μια τυχαία συνάντηση τρομοκρατών με την Αστυνομία, ο Σάββας Ξηρός και οι σύντροφοί του εγκατέλειψαν ένα βαν με περούκες και το 38άρι της 17 Νοέμβρη. Με αυτά τα ευρήματα στα χέρια τους, οι Αστυνομικοί κατασκεύασαν μια άλλη επιχείρηση Λουίζης Ριανκούρ, όπου εμφάνισαν και μια γυναίκα πληροφοριοδότη, και της έδωσαν μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Τέτοιες ιστορίες (υπόθεση κοντού και ψηλού, βόμβες στο Κολωνάκι, περίοδος Ντάνου Κρυστάλλη) είναι γνωστές στην Αστυνομία, αλλά δεν οδηγήθηκαν ποτέ στην Δικαιοσύνη. Μια κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη ή και συνενοχή, άφησε αυτές τις ιστορίες διηγήσεις να υπάρχουν ως αστικοί μύθοι στο εσωτερικό των ανώτατων κλιμακίων.

Ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έδειξε να απαλλάσσεται από αυτές τις πρακτικές, μια ομάδα στην ΕΥΠ, τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζει συστηματικά «πληροφοριοδότες», «ήρωες», «υπερπράκτορες» ροκανίζοντας μυστικά κονδύλια. Όπως θα δείτε στο HOT DOC που κυκλοφορεί, το σχέδιο «δολοφονίας του Καραμανλή» ήταν μια τέτοια κατασκευή. Ένας πληροφοριοδότης με μία Ρωσίδα που μεταφράζει ρωσικές σελίδες από το ίντερνετ, εμφανίστηκαν ως πληροφοριοδότες που αποκάλυπταν αρχικώς σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Χαρακτηρίζονται από κάποιους «επιτήδειους» της ΕΥΠ αξιόπιστοι πράκτορες και κατασκευάζεται η αξιοπιστία τους. Στη συνέχεια δίνουν πληροφορίες για το σχέδιο εξόντωσης του Κ. Καραμανλή. Η προσπάθεια να κατασκευάσουν αξιοπιστία για μια ακόμη πληροφορία, παρ’ ολίγον να δημιουργήσει μια κρίση αλά Ίμια.

Τα πράγματα αυτά είναι γνωστά στις Διοικήσεις της ΕΥΠ, αλλά όπως και τη δεκαετία του ‘90 στην Αστυνομία, το να
οδηγήσουν τους επίορκους στη Δικαιοσύνη, το βλέπουν ως χτύπημα εναντίον της Υπηρεσίας. Έτσι η βρωμιά και το παρακράτος μένουν ατιμώρητα και αναπαράγονται.


Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πετύχουν αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογράφοι. Αυτοί που αναπαράγουν τις πληροφορίες και που με δημοσιεύματα διαμορφώνουν το προφίλ και την αξιοπιστία των απατεώνων. Δημιουργούν κλίμα, κάλυψη στους επίορκους και πολλές φορές πιέζουν ακόμη και τις Διοικήσεις δίνοντας το μήνυμα της έκθεσης στον Τύπο αν τολμήσουν να κάνουν κάτι παράτολμο.

Το σχέδιο της «δολοφονίας» του Καραμανλή στήθηκε από μια ομάδα που τρώει μυστικά κονδύλια και πουλάει υπηρεσίες σε ιδιώτες. Μια από αυτές ήταν και το σχέδιο της δικής μας εξόντωσης. Η Διοίκηση της ΕΥΠ έχει όλα τα στοιχεία για τα κονδύλια που ροκανίστηκαν στα Σκόπια, για τον ψεύτικο πληροφοριοδότη Θ.Σ. 13 στην υπόθεση Καραμανλή, για ιδιωτικές παρακολουθήσεις όπως αυτή του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη. Γι’ αυτή την τελευταία παρακολούθηση με εντολή γνωστής τραγουδίστριας, τα αποδεικτικά στοιχεία βρέθηκαν στην κατοχή πράκτορα. Το θέμα λοιπόν είναι να προχωρήσει τώρα στο ξεκαθάρισμα με διαφάνεια και θάρρος. Θα το κάνει;

Από το koutipandoras