• Εκρηκτική η άνοδος της ανεργίας -Μικρή πρόοδος κατά της φοροδιαφυγής
• Ουτε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι δεδομένη
• Εως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα
• Στοχευμένες περικοπές δαπανών για να καλυφθεί το κενό
• Ουτε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι δεδομένη
• Εως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα
• Στοχευμένες περικοπές δαπανών για να καλυφθεί το κενό
Από τη δεύτερη κιόλας σελίδα της Εκθεσης Αξιολόγησης η Κομισιόν στέλνει, όμως, μήνυμα ότι οι όποιες ελαφρύνσεις στη φορολογία τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών αντοχών, επισημαίνοντας ότι ακόμα και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά θα συνεκτιμηθεί τον Ιούνιο με...
την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της εκρηκτικής ανεργίας.
Εκεί που φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ανυποχώρητη η Κομισιόν είναι στο πεδίο της κάλυψης του «κενού» για τη διετία 2015- 2016, το οποίο οι κοινοτικές υπηρεσίες υπολογίζουν στο 2,1% του ΑΕΠ δηλαδή στα περίπου 4,2 δισ ευρώ. Οπως επαναλαμβάνει το Μνημόνιο- η σχετική υποχρέωση υπήρχε και στη προηγούμενη Επικαιροποίηση- τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εξειδικευθούν από την Αθήνα έως το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε να συζητηθούν με τη Τρόικα κατά την αξιολόγηση του Φθινοπώρου, πριν από τη κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2014.
Οσον αφορά, δε, στη... συνταγή που προτείνει η Κομισιόν, είναι η περαιτέρω μείωση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, η χρονική επέκταση μέτρων που λήγουν, στοχευμένες περικοπές δαπανών. Κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε, δε, ότι για να καλυφθεί το «κενό» του 2015, που υπολογίζεται στα 3,2 δισ ευρώ, θα απαιτηθούν διαρθρωτικά μέτρα, γιατί εάν η κυβέρνηση επιλέξει μέτρα εφάπαξ (one off), τότε η "τρύπα" αυτή θα μεταφερθεί στο 2016.
Εν αναμονή, δε, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η Κομισιόν έριξε μια ακόμα προειδοποιητική βολή, σημειώνοντας ότι στην επόμενη αξιολόγηση η Τρόικα μαζί με τις ελληνικές Αρχές θα επανεξετάσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές του 2014 και αν χρειαστεί θα συμφωνήσουν για μέτρα προκειμένου να καλύψουν ενδεχόμενο "κενό"!!! Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, εάν αποτύχει η προσπάθεια ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού και δεν έλθουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τη συλλογή φόρων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές για να κλείσει το όποιο «κενό».
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για πρόοδο στο πεδίο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με κοινοτικές πηγές να τονίζουν ότι «πρώτη φορά στα χρόνια μνημονίου κυβέρνηση τα πάει καλύτερα από τους στόχους».
Οι τομείς στους οποίους διαπιστώνονται σωστά βήματα είναι τα δημόσια οικονομικά, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου που έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Επισημαίνει, ακόμη, ότι τα πτωτικά κόστη εργασίας, παράλληλα με την επιτυχή μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του κόστους, αλλά υπογραμμίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να επιταχυνθεί η μετακύλιση της εξοικονόμησης κόστους στις τιμές.
Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι το 2012 η Ελλάδα πέτυχε και με το παραπάνω τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως τονίζει, το πρωτογενές έλλειμμα -1,3% του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερο από το στόχο του προγράμματος (-1,5% του ΑΕΠ), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% του ΑΕΠ το 2012 (χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Σημειώνεται, δε, ότι η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη η βαθιά οικονομική ύφεση.
Οι κίτρινες κάρτες
Για ακόμη μια φορά η ελληνική πλευρά βγαίνει «φάουλ» στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με την Κομισιόν να τονίζει ότι η πρόοδος αναφορικά με την είσπραξη φόρων και, κυρίως, τον εκσυχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ακόμη πολύ μικρή.
Επιπλέον, προειδοποιεί ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και να καταστεί αποτελεσματική η νέα, ημιαυτόνομη διαχείριση εσόδων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τέλος, χαρακτηρίζει μη ικανοποιητική την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων.
Οσον αφορά τα πρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα ύψους 2,1% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 ή περίπου 4 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Η έκθεση της Τρόικα προβλέπει χαμηλότερο δημοσιονομικό κενό στο 1,7% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,1% το 2016, ενώ διατηρεί το στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στα 2,6 δισ. ευρώ το 2013 μολονότι το προσχέδιο της έκθεσης που είχε διαρρεύσει στο Reuters, προέβλεπε έσοδα 2 δισ. ευρώ.
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου